Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Veszélyben az ügyeleti ellátás a pécsi klinikákon

Elképzelhető, hogy nem lesz ügyelet november elsejétől a Pécsi Tudományegyetem baleseti sebészeti és fül-orr-gégészeti klinikáin, miután az orvosok nem tudtak megegyezni a munkáltató egyetem vezetésével az önként vállalt túlmunkára vonatkozó díjazásról - közölte az orvosok jogi képviselője az MTI-vel kedden.

Az ügyeleti beosztásokat a kollektív szerződés alapján minden hónap huszadikáig kell elkészíteni. Ha október 20-ig sem sikerül megállapodni, a baleseti sebészek és a fül-orr-gégészek novembertől ez év végéig már nem vállalnak ügyeleti munkát. Emiatt azonban komoly ellátási problémák lehetnek a Baranya, Somogy és Tolna megyék alkotta dél-dunántúli régióban - mondta Monori Tamás.

A negyven orvost képviselő ügyvéd utalt rá: az orvosok az egyetemmel kötött kollektív szerződésük szerint rendes munkaidejükön túl évi kétszáz, az egészségügyi törvény alapján 416 óra túlmunkára kötelezhetőek. Ők ezt már korábban ledolgozták, sőt a traumatológusok október közepén 450-600 óra túlmunkánál tartanak, s azt szeretnék, ha munkáltatójuk az önként, a szabadidejük terhére vállalt túlóráikat az eddiginél magasabb összeggel honorálná.

Monori Tamás beszámolt arról, hogy az egyetem óránként mintegy 1000 forint nettó összeget fizet a kötelező túlórákért, az önkéntes túlmunkára pedig a kollektív szerződésben foglalt rendes munkáért járó 700 forintos óradíj 195 százalékát ajánlotta. Ezt az orvosok nem fogadjak el, ennek a többszörösére tartanak igényt.

Kollár Lajos, a klinikai központ igazgatója az MTI megkeresésére azt mondta, a traumatológusok és a fül-orr-gégészek még nem válaszoltak az egyetem legutóbbi ajánlatára, így nem lehet a megegyezés elmaradásáról beszélni. A törvényi minimum feletti ügyeleti díjat ajánlunk. A jelenleg komoly adósságokkal küszködő, s emiatt kincstári biztos felügyelete mellett működő egyetem nem tud eleget tenni irreális követeléseknek - tette hozzá a professzor.

Kollár Lajos hangsúlyozta: ha az orvosok novembertől nem adnak ügyeletet, az egyetem vészintézkedésekre kényszerül. Ennek keretében intézményeket vonhat össze és az érintett klinikákon bevezetheti a műszakos munkarendet.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A KSH szerint nőtt a turizmusban dolgozók átlagkeresete

A KSH turizmus, vendéglátás 2018-ról szóló elemzése szerint az ágazat teljesítménye 2013 óta folyamatosan emelkedik - írja az MTI. Teljes cikk

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint 20 százalékos a szakemberhiány

A KSH adatai szerint az egészségügyben 5 százalék körüli a szakemberek hiánya, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése viszont a KSH... Teljes cikk

Ennyit keresnek a diákok az élelmiszer áruházakban

Diákként idén nyáron csak az nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, aki nem akar - írja a penzcentrum.hu. Teljes cikk