Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Veszélyben az ügyeleti ellátás a pécsi klinikákon

Elképzelhető, hogy nem lesz ügyelet november elsejétől a Pécsi Tudományegyetem baleseti sebészeti és fül-orr-gégészeti klinikáin, miután az orvosok nem tudtak megegyezni a munkáltató egyetem vezetésével az önként vállalt túlmunkára vonatkozó díjazásról - közölte az orvosok jogi képviselője az MTI-vel kedden.

Az ügyeleti beosztásokat a kollektív szerződés alapján minden hónap huszadikáig kell elkészíteni. Ha október 20-ig sem sikerül megállapodni, a baleseti sebészek és a fül-orr-gégészek novembertől ez év végéig már nem vállalnak ügyeleti munkát. Emiatt azonban komoly ellátási problémák lehetnek a Baranya, Somogy és Tolna megyék alkotta dél-dunántúli régióban - mondta Monori Tamás.

A negyven orvost képviselő ügyvéd utalt rá: az orvosok az egyetemmel kötött kollektív szerződésük szerint rendes munkaidejükön túl évi kétszáz, az egészségügyi törvény alapján 416 óra túlmunkára kötelezhetőek. Ők ezt már korábban ledolgozták, sőt a traumatológusok október közepén 450-600 óra túlmunkánál tartanak, s azt szeretnék, ha munkáltatójuk az önként, a szabadidejük terhére vállalt túlóráikat az eddiginél magasabb összeggel honorálná.

Monori Tamás beszámolt arról, hogy az egyetem óránként mintegy 1000 forint nettó összeget fizet a kötelező túlórákért, az önkéntes túlmunkára pedig a kollektív szerződésben foglalt rendes munkáért járó 700 forintos óradíj 195 százalékát ajánlotta. Ezt az orvosok nem fogadjak el, ennek a többszörösére tartanak igényt.

Kollár Lajos, a klinikai központ igazgatója az MTI megkeresésére azt mondta, a traumatológusok és a fül-orr-gégészek még nem válaszoltak az egyetem legutóbbi ajánlatára, így nem lehet a megegyezés elmaradásáról beszélni. A törvényi minimum feletti ügyeleti díjat ajánlunk. A jelenleg komoly adósságokkal küszködő, s emiatt kincstári biztos felügyelete mellett működő egyetem nem tud eleget tenni irreális követeléseknek - tette hozzá a professzor.

Kollár Lajos hangsúlyozta: ha az orvosok novembertől nem adnak ügyeletet, az egyetem vészintézkedésekre kényszerül. Ennek keretében intézményeket vonhat össze és az érintett klinikákon bevezetheti a műszakos munkarendet.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nyolcszor akkora a svájci minimálbér, mint a magyar

Az Eurostat szerint a V4-es országok közül nálunk a legalacsonyabb a minimálbér. Teljes cikk

Álellenőr bírságolt meg munkásokat egy építkezésen

A magát NAV-ellenőrnek kiadó férfi 50 ezer forintos bírságokat osztott ki munkásoknak, felettesüktől pedig kenőpénzt kért. Teljes cikk

Az év végén 5,5 százalék körüli munkanélküliségre számít a GKI

A Gazdaságkutató elemzése szerint tovább fokozódhatnak a foglalkoztatás strukturális feszültségei. Teljes cikk