kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Veszélyes helyen tartjuk bizalmas iratainkat

Egy friss kutatás adatai szerint a felnőttek 35 százaléka a pénztárcájában, kézitáskájában tartja személyazonosító iratait. Ezek lopás szempontjából a legveszélyeztetettebb helyek.

A hazai felnőtt lakosság adatkezelési szokásaira világít rá a Fellowes cég megbízásából készített reprezentatív kutatás, amelyből kiderül, hogy a válaszadók csaknem felének (40 százalékának) volt már adatlopással kapcsolatos rossz tapasztalata. Mégis a legtöbben (35 százalék) a legveszélyeztetettebb helyeken, a pénztárcájukban vagy a kézitáskájukban tartják a bizalmas, személyes adatokat tartalmazó irataikat és egyáltalán nem általános, hogy ezeket kidobás előtt megsemmisítenék.

A friss kutatás a személyes iratkezelési szokásokon kívül a cégek adatkezelésével kapcsolatos bizalomra is kiterjedt, amelyből megállapítható, hogy a lakosság ugyan fél az adatlopástól, de az emberek többsége még sem tesz megfelelő lépéseket ennek elkerülésére.
Ügyintézéskor, az egészségügyi ellátás igénybevételekor és a munkavállalás során a válaszadók több mint fele gondolkodás nélkül kiadja az adatait. A válaszadók jelentős része pedig ismerkedési célból vagy érdekes tartalmak eléréséért is megadja azokat. Szintén furcsa, hogy a legféltettebb pin-kódokat a megkérdezettek 5 százaléka családtagjain és barátain kívül másokkal is megosztaná.

Mindezt úgy, hogy a többség nem bízik maradéktalanul a cégek adatkezelésében. Elsősorban a hanyagságból eredő kockázattól (58 százalék) tartanak, de sokan azt is el tudják képzelni, hogy az adataikat kezelő vállalkozások direkt kiadják azokat az engedélyük nélkül (54 százalék). A megkérdezettek fele pedig azt gondolja, hogy lopás miatt is illetéktelenek kezébe kerülhetnek a róla tárolt bizalmas információk (52 százalék).

Bár sokszor, sok helyen felhívják a figyelmet ennek kockázatára, mégis a legtöbb ember a pénztárcájában vagy a kézitáskájában tárolja legfontosabb személyes iratait. Eszükbe sem jut, hogy ezzel a személyigazolványon, jogosítványon található információkat közvetlenül az adatlopás veszélyének teszik ki.

A kutatás szerint hasznos lenne tudatosítani a lakosságban azt, hogy nem csak az eltulajdonított készpénz, hanem a magunknál hordott bizalmas iratok is rendkívül vonzóak lehetnek a tolvajok, pl. az adathalászok számára.

A felmérés szerint egyáltalán nem általános, hogy a bizalmas iratokat, illetve személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat kidobás előtt iratmegsemmisítővel ledarálnánk, holott a válaszadók körülbelül kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy adatlopás áldozatává válik. Bár a megkérdezettek leginkább az online adatlopástól tartanak, ugyanakkor minden harmadik ember arra is esélyt lát, hogy a kukából szedik ki bizalmas adataikat.

A Szinapszis online kutatási mintájába 500 fő került be, akik a 18-60 év közötti felnőtt lakosság adatkezelési szokásait reprezentálták. Megállapítható, hogy a válaszadók jelentős része a pénzügyi lopástól (például bankkártyaadatok - 66 százalék), a személyes adatok promóciós célokra történő eltulajdonításától (64 százalék), a számítógép vagy a jelszó feltöréstől (60 százalék), az identitáslopástól (50 százalék) és a papírhulladékból származó adatkinyeréstől (34 százalék) tart.
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hátrányos helyzetűek szakmatanulására nyílik pályázat

A pályázathoz 23 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. Teljes cikk

Zalaegerszegen tart pályaorientációs napot a HUMDA

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. országjárásának célja az ismeretterjesztés. Teljes cikk

Még nem tapasztalhatók Magyarországon a generatív MI-technológiák alkalmazásának hatásai

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon... Teljes cikk