Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 4 éve

1 év, 12 lokáció, egy munkáltató - ez a Remote Year

„A Remote Year az Eatontól elkülönülő kezdeményezés, startupként most az első üzleti événél tart a cég”- kezdi az az amerikai Eaton EMEA Business Service Center, az energiagazdálkodással foglalkozó vállalat HR igazgatója, Szende Csaba a bemutatását ennek a különleges programnak. Egy amerikai kollégájuk, Cassandra Utt pályázta meg ezt a lehetőséget és nyert a cégtől támogatást erre a különleges „tanulmányútra”.

Bármilyen, íróasztal mellől végezhető távmunka megoldható „remote-olva”

A pályázat során a Remote Year biztosít irodát minden országban a résztvevőknek, akik a foglalkoztatójukhoz is bejárhatnak dolgozni. Ma 60-70 munkavállaló utazgat a világban, akik elsősorban telekommunikációs cégek, multik beosztottjai. A Remote Year szervezői szerint bármilyen munka végezhető a programban, ami íróasztal mellől ellátható.
Szende Csaba már tervezi a Remote Year folytatását cégen belül

„Cassie az év során IT business analyst, és projektmenedzsment feladatok lát el, különböző lokációkról, és ennek során megnézi az Eaton irodáit szerte a világban. Így jutott el hozzánk is pár napra”- emlékszik vissza a HR vezető. Persze ebben a konstrukcióban saját erőforrást is bele kell tenni az utazgatásba, mert kap ugyan fizetést, és a Remote Year biztosít munkahelyet, de sok költséget a „remote-olonak” kell állnia.
Cassie járt a törökországi Eatonnál

„Nemzetközi polgár lesz belőle, az biztos! Nagy lökést ad a kollégáknak is egy ilyen program. Hatalmas lehetőség, és Cassie előtt le a kalappal, jó döntés volt ”-foglalta össze a cég, és egyben a saját véleményét is Szende Csaba.

Olyannyira pozitív az Eaton-on belül a fogadtatása Cassandra vállalkozásának, hogy kifejezetten belső Remote Year programban is elkezdtek gondolkodni. Az Eatonnál látják, hogy minden olyan területen elképzelhető ez a fajta foglalkoztatás, ahol távirányítással munkát lehet végezni. A különböző telekommunikációs /VC-s/ mail-es kapcsolattartást kell csak lehetővé tenni, és folyamatosan tartani is kell azt a kapcsolatot. “Tehát, minden Shared Service Center-es munka ilyen lehet, sőt a mai technológiai felkészültséghez mérten már több úgynevezett “corporate” munkakör is „remote-olhat”- vázolta a jövőt érintő lehetőségeket a HR vezető.

Találkozások, felfedezések, munka közben

A Remote Year 1 éves programidőszaka alatt a résztvevő, több mint 100 szakember arra vállalkozik, hogy különböző életkorú, nemzetiségű emberekkel egyetemben 12 földrajzi helyen dolgozik. Az utazások tervezett „itiner” mentén folynak. A pályázatot kiíró- a kezdeményezés nevét viselő - Remote Year nevű cég vállalja, hogy minden résztvevő utaztatásáról, szállásáról, biztosításáról gondoskodik. Biztosítanak a számukra internet-elérhetőséggel felszerelt munkahelyiséget is.
Volt, hogy ebből a vietnami kávézóból dolgozott

És, ami már a résztvevőn is múlik, összehasonlíthatatlan tanulási lehetőséget kap minden egyes „remote-oló”. A kulturális/társadalmi különbségekről, motivációkról, hasonlóságokról szerezhetnek saját élményt. Ha pedig valaki végigszáguld ezen az éven - a pályázatot kiíró cég szerint –, a visszatérő távmunkások egészen új képességekkel, érett vezetői és menedzsment tapasztalatokkal, és nem utolsó sorban nemzetközi szakmai kapcsolatrendszerrel gazdagodva térnek haza.

Virtuális munka- bárhonnan végezve

A pályázatában Cassandra Utt azt írta le, hogy a kulturális perspektívák, és tapasztalatok a számára nagyon fontosak. Többek közt ezért is kezdett az Eaton-nál dolgozni diploma után. Ő ezt, a sokszínűség iránti érdeklődését akarta kielégíteni azzal, hogy a határait növelve, nemzetközi környezetbe helyezkedve dolgozik tovább. Korábban már részt vett egy IT vezetőfejlesztő programban, amelynek az eredményeképp képesnek érezte magát arra, hogy globálisan dolgozzon ezen a területn. A munkájának köszönhetően már megfordult Angliában, Németországban és Hollandiában is, és ezek az utazások nagy hatással voltak rá.
Mostarban - Cassie középen

„Az IT az a terület az Eatonnál, amely virtuálisan működik. Teamek dolgoznak világszerte, és szívesen segítünk bármely tagnak egymás csapatából. A megbeszélések nagyrészt telefonon, illetve web-en keresztül zajlanak”- sorolta a munkavégzésének a körülményeit Cassandra. Fiatal felnőttként nagyon szeretett volna világot látni, körülnézni, tapasztalni, és egészen egyedülálló lehetőségként találta meg a Remote Year pályázatát.

Az Eaton haszna: a globális tudatosság, és a nemzetközi együttműködés erősödése

Azt, hogy a résztvevőnek milyen mértékű haszonnal jár a Remote Year-ben a részvétel, sorolni se nagyon lehet. De a legfontosabb közreműködő, a munkáltató oldaláról is jelentős előnyöket tartogat, ha támogatja a munkavállalója utazását.
Szingapúrban, épp nem munkában

Az első, és talán legfontosabb, nemcsak szervezeti, hanem IT-s, szakmai előny is, hogy nő a szervezet globalizáltsága, és a sok, önállóan dolgozó szakember együttműködését is javíthatja ez a kezdeményezés. Cassandra projektvezetőként ki szerette volna próbálni valós helyzetben azt is, hogy mi az, ami valóban növeli a hatékonyságot, és erre a multikulturális lét kiváló terepet adott.

Mindezek mellett az is fontos tényező, hogy a piacon innovatívnak, és flexibilisnek számító Eaton az egyetlen társaság, amely engedélyezte egy munkavállalójának ezt a fajta munkavégzést. Ezzel nagy hírnevet szerzett abban a munkavállalói körben, ahol fontos a rugalmas hozzáállás.
Thaiföldön pihenésre is jutott idő

Az Eatonnak – egyébként - csak potenciális költségeket kell Cassandra Remote Year-évében állni. A munkaügyben történő utazás, az esetleges telefoncsere olyan költség, ami a többi haszon mellett nem túl jelentős.

Ami azonban valós rizikót jelentett, hogy a más-más időzónából való munkavégzés a tervezésben jelentős eltérést mutathat. Ezért jobban oda kellett figyelni arra, hogy a meetingek időpontját hozzáigazítsák az optimális feladatellátáshoz.
A törökországi Eaton-csapattal

Illetve Cassandra ígéretet is tett azzal kapcsolatban, hogyha a saját, amerikai csapatának az ő személyes jelenlétére feltétlenül szükség lenne, feltétlenül hazautazik hozzájuk.

Vezetői támogatással a világ körül

A szép ígéretek után kíváncsiak lettünk arra, vajon hogy vált be ez a pályázat Cassie-nek. 2016 januárjában értük utol, mikoris egy rövid, téli szünetre visszautazott az Ohio-i Beachwood-ba, hogy meglátogassa a családját, barátait, félúton Ázsia és Dél-Amerika közt. „Most leginkább egy kis, helyi kávézóban, vagy az itteni Eaton irodából dolgozom”-kezdte a beszámolót.

Eredetileg egy barátja találta meg egy újságban a cikket, amely a Remote Year-ről szólt. Ez a barátnő pontosan tudta, hogy Cassie élete egy irodában, a virtuális térben zajlik. Ugyanakkor azt is hallotta már a lányról, hogy mennyire szeret utazni, más kultúrákkal megismerkedni. A Remote Year nagyon jó lehetőségnek tűnt arra, hogy egyszerre mindkét dolog teljesülhessen. A munkáját is továbbra is végezhesse az Eaton-nak, és világot láthasson. 2014 decemberében jelentkezett erre a megjósolhatatlan kimenetelű utazásra. Néhány interjú, és esszékérdés megírása után elfogadták a jelentkezését, amelynek indulási időpontja 2015. június elseje lett. Utána már csak az Eaton-nal kellett elfogadtatni az utazás tényét, de ez gyorsan ment.
Isztambulban itt dolgozott

„Leültünk Matt Mehlbrech-hel, az Eaton IT alelnökével, megbeszélni az ügyemet. Még a találkozó előtt átküldtem a számára egy tájékoztató anyagot, és amikor találkoztunk, nagyon segítőkész volt”- emlékszik vissza Cassandra. A legnagyobb aggodalmuk nem ez volt, hanem inkább magának a Remote Year-t szervező cégnek a piaci tapasztalatlansága. De az ezzel kapcsolatos aggályok is megszűntek mára.

Egyik kedvenc Eaton irodám a budapesti!

Az utazás első állomása Prága volt. Mára pedig már túl van 14 országon Cassandra, hiszen hétvégente is szívesen „átruccan” szomszédos területekre, körülnézni. Ilyen rövid kirándulás eredménye volt a budapesti találkozás is Szende Csabával.

A következő város Buenos Aires lesz, amelyet követ Montevideo, Santiago, és Lima. Cassie-nek már most annyi fantasztikus története van, amelyet az utazás során gyűjtött be, hogy még sorolni is szinte lehetetlen. „Fantasztikus tapasztalatot jelent minden helyszín, és minden találkozás”-mondta. Rengeteg startup-pal lépett kapcsolatba, és cseréltek ötletet az utazás alatt. Ez pedig igazán inspiráló dolog.

Egyébként ma már úgy látja az IT szakember, hogy talán ez volt a legnagyobb nyeresége. Olyan emberekkel találkozhatott, akik szenvedélyesen dolgoznak, és mindent megtesznek azért, hogy teljessé tegyék az életüket. Nemcsak a programban résztvevőkkel sikerült szimbiózisba kerülni, hanem azoknak a coworking irodáknak a „lakóival” is, akik mellett dolgozott.

Mindezek mellett az még egy különleges tapasztalatot jelentett Cassie-nek, hogy megismerhette az Eatont más-más kultúrákban, és találkozhatott olyan munkatársakkal, akikkel személyesen még soha nem beszélt. „11 Eaton által üzemeltetett központot, gyárat, új irodát, mérnöki innovációs központot látogattam meg eddig. Azt azonban el kell mondanom, hogy a budapesti új iroda nagyon izgalmas elrendezésű. Olyan légköre van, mintha egy coworking irodában lennék. Éppen ezért, ez az egyik kedvenc Eaton-egységem!”- zárta lelkesen a beszámolóját a szakember.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nemcsak a V4-es országok hagytak le minket, hanem Románia is - Interjú a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnökével

Ahogy arról júliusban mi is hírt adtunk, tavaly 979 orvos és fogorvos kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez. Az orvosok migrációja... Teljes cikk

Megtartották Münchenben az első magyar építőipari hazatérő börzét

Megtartották csütörtök este Münchenben az első úgynevezett építőipari hazatérő börzét, amelyen új munkatársakat kereső magyar vállalkozások... Teljes cikk

Kivándorló ország lettünk

Még nem tartunk másfél milliónál, de sok százezernél már igen. Az elvándorlás ma az egyik legaggasztóbb társadalmi probléma. Magyarország... Teljes cikk