Megjelent: 5 éve

10 dolog, amit egy vezető megtanulhat a Karácsonyból

images

1. Aki figyel, mindent tud

A tizenkilencedik sál, az ötödik ing, nyakkendő, a sokadik giccses kerámia figura, ami legfeljebb porfogónak lesz jó. Biztosan kaptunk már olyan meglepetést, amiről azonnal tudtuk, esetleg továbbajándékozásra lesz jó. Úgy is érezhettük, ez az ajándék nem rólunk és nekünk, hanem az ajándékozóról szól, ám ő olyan lelkesen adta át, hogy mosolyogva, köszönve vettük át a szuvenírt. Aki egész évben figyel, képes meghallani a másik szükségleteit, igényeit, az nagyobb valószínűséggel találja ki, hogy milyen ajándékra vágyik a másik. A munkahelyen sincs ez másképp. Az a vezető, aki úgy gondolja, hogy neki megvannak a bevált motivációs eszközei: szabadnapokat osztogat elismerésként, dicséretként pedig hátba vereget, az nem veszi észre, hogy az egyik kolléga válófélben van és minden idejét a munkahelyen tölti, csak ne kelljen otthon lennie, a szabadnap nem, de egy két napos továbbképzés, ami kimozdítaná, no, az tényleg segítene neki. És az sem tűnik fel neki, hogy a másik kolléga nem szereti a testi érintést, akkor sem, ha a hátba veregetés az elismerés nyelve. Helyette inkább minőségi időnek örülne, ha a vezető beszélgetne vele. A megfelelő ajándékozás – takarja azt díszes csomagolás vagy hívjuk munkahelyi motivációnak – alapja a párbeszéd. Persze a direkt kérdésnek is megvan a maga haszna: milyen ajándéknak örülnél, vagy hogyan lehet téged a leghatásosabban motiválni? Ám még erre nincs szükség, ha a fülünket minőségi meghallgatásra használjuk – egész évben.2. Légy proaktív, tervezz, logisztikázz!

Volt már, hogy úgy elrohantak az ünnep előtti napok, hogy december 24-én egy bevásárlóközpontban, egyik üzletből a másikba loholtam, hogy mindenkinek megtaláljam a megfelelő ajándékot. Emlékszem, egyszerre irigyen és őszinte elismeréssel néztem a kávézókban üldögélőket, hogy míg mások frusztráltan próbálnak pénzt költeni, addig ők kényelmesen, kacagva isszák a feketét, mert proaktívak voltak, kigondolták és addigra már meg is vásárolták az ünnepi meglepetést. Nézzük meg ezt egy munkahelyi példán. Ha egy vezető, aki a formális teljesítményértékelés előtt két nappal kapkodva kezdi el jegyzetelni a munkatárs erényeit és bűneit, korlátos és felszínes visszajelzést tud csak adni. Ha a vezető proaktív, egész évben gondosan figyel, konkrét példákhoz tudja kötni a visszajelzést, hiteles lesz és elgondolkodtat. Ez persze csak egy példa a proaktivitásra, amely mindannyiunknak jól jön a különböző szerepeinkben: előregondolkodni, cselekedni, ne csak várni az utolsó pillanatra, vagy akár az után cselekedni. Talán ünneprombolónak hat, de a Karácsonyhoz tervezés, logisztika is szükséges. Mennyi büdzséből gazdálkodunk az ajándékvásárlásnál? Hová tesszük a gyereket, amíg a Jézuska feldíszíti a fát? Nincs ünnep egy kis házi projektmenedzsment nélkül, mint ahogy nincs hatékony vezető professzionális projektmenedzsment nélkül. Jó hír, hogy aki képes az egyiket csinálni, képes lesz a másikra is...

3. A környezet befolyásol

A környezetünk, a színek, a mindennapi tárgyak, amik körülvesznek minket,mind-mind befolyással vannak a közérzetünkre. Ahogy nem mindegy milyen szögből és milyen ülőalkalmatosságból nézzük az ünnepi műsort a tévében, ugyanúgy nem mindegy, milyen szögből, milyen székből nézzük egész nap a monitort. Ahogy egy családfő, úgy most egy cégtulajdonos is számon kérheti, hogy mindez pénz kérdése is. Igaz. Sok dolog azonban csak elhatározás kérdése. Ahogy az ünnepi fények mosolyt csalnak az arcukra, ahogy girlandok, gyertyák, csillogó, színes gömbök teszik szebbé az ünnepet – kinek-kinek a saját ízlése szerint, úgy egy vezetőnek is tudnia kell, milyen vállalati környezet inspirálja leginkább eredményes munkára a kollégákat. Virág az irodában? Színes falú ebédlő a gyárban? A környezetünk építi vagy rombolja a hangulatunkat. Az előbbiért tenni nem pénz, csak elhatározás kérdése.

4. A hagyományok biztonságot adnak

Adventi koszorú négy gyertyával, karácsonyfa-állítás, bejgli sütés, halászlé az ünnepi asztalon, csók a fagyöngy alatt – megannyi szép szokás, amely gazdagítja az életünket így az év végén. A hagyományok értékekkel telik, megtartó és biztonságot adó szerepük van az életünkben. Segítik a közösség kialakulását, a közösségben lévők kapcsolatát erősítik, színesebbé teszik a hétköznapokat. Akkor, ha a hagyomány megélésében, mindenki kiveheti a részét. Ha a kisgyerek díszítheti a mézeskalácsot vagy az ünnepi fát, ha mindenki maga csomagolhatja az apró vagy nagyobb meglepetést, stb. Ha valaki „kívül marad”, inkább „túl lenni rajta” érzése lesz, elszenvedi, s nem pedig megéli az ünnepet, a hagyományt. Egy munkahelyen egy vezető feladata, hogy megtalálja a módját, hogyan tud kényszer nélküli és vállalatra, csapatra, sőt, akár helyzetre szabott hagyományokat a csapatával közösen kialakítani. Az egyik vállalatnál a vezető negyedévente elvitte a csapatát valamilyen programra, ahol az előző negyedévben név-, és születésnapot ünneplő kollégák voltak a főszereplők, csekély, de személyre szóló ajándékot kaptak, könyvet, mozi-, vagy színházjegyet. 2008-ban, a gazdasági válság csúnyán megtépázta a céget, így a csapat vezetője le akart mondani erről a hagyományról. A munkatársakat nagyon érzékenyen érintette a veszteség, hangot is adtak elégedetlenségüknek. A vezető végül bedobta az ötletet, mi van, ha batyus bulit szerveznek az ünnepelteknek – vagyis mindenki hoz otthonról valami finomságot –, és ajándékként egy-egy személyre szóló verset költenek nekik. Az ötlet igen kedvező fogadtatásra talált, évekig így ünnepeltek, sőt, igaz, ma már ismét kávézóban, cukrászdában ünnepelnek, a személyes vers megmaradt ajándéknak.

5. Állj meg, lassíts – tudatosan

Márton-Koczó Ildikó
A hétköznapi teljesítménykényszert remekül lehet ünnepnapokon is folytatni. Ötféle sütemény, négyfogásos lakoma Szentestén, csilivili lakás éjszakába nyúló takarítással, stb. Az ünnep megéléséhez, a pihenéshez, tartalmas együttléthez tudatosság kell: meg kell állni, lassítani, az élményre összpontosítani és elengedni azt, ami hiányzik a vélt tökéletességhez. Megállni és ünnepelni projektek végén is nagyszerű lehetőség. A céltudatosság, az eredményközpontúság, a hatékony munkavégzés minden munkahelyen fontos kulcsszavak, de meddig lehet 100 százalékon pörögve élni és dolgozni. A testünknek és a lelkünknek is szüksége van tudatos megállásra, pihenésre, ünnepre!

6. Feltöltődés úgy, ahogy épp a legjobb

Az olvasók közül lesz olyan, aki idén szállodában ünnepli a karácsonyt, besokallva a sütés-főzéstől, van, aki nagy vendégséget csap. Lesz, aki aktívan, rokonoktól rokonokig utazik, más könyvvel a kezében, elcsendesedve ünnepel. A pihenésre is igaz a mondás: ahány ház annyi szokás. És ahány munkahelyi csapat, szintén annyi módja lehet a kikapcsolódásnak, a pihentető együttlétnek, a lényeg, hogy minden munkatárs képes legyen élvezni a pihenés kiválasztott módját. Eszembe jut egy értékesítési vezető, aki kinevezése után eldöntötte, hogy elismerés- és pihenésképpen évente kétszer csapatépítésre viszi a közvetlen munkatársait. Mivel kedvelte az extrém sportokat arra jutott, hogy vadvízi evezésre megy a csapat. Egy bölcs vezetőtársa figyelmeztette, a csapattagok között van négyhónapos terhes hölgy illetve hatvan év feletti, komoly ízületi problémával küszködő kolléga is, így inkább kérdezze meg a csapatát, ők milyen elvonulásnak örülnének.

7. A káoszból rend lesz

Aki sütött már otthon süteményt, vagy faragott már fenyőfát talp-méretbe, az tudja, hogy közben káosz van, utána, a rendrakás következik. Liszt a konyhakövön vagy faforgácsok mindenhol, cukortól illetve gyantától ragad minden, takarítani, súrolni kell – tudjuk, ez az ünnepi előkészületek velejárója. A feleség/férj segít, talán a gyerekek is rávehetők egy-két dologra, hogy csökkenjen a teher. Mint ahogy egy-egy munkahelyi projektnél is lehet káosz, jöhetnek felesleges feladatok, de ha a vezető elkötelezett, meggyőződése, hogy sikerre viheti a csapatát, ha bevonja őket, akkor a káoszból előbb utóbb rend lesz. Kell, hozzá hit, lelkesedés és ezt mutatni, átadni is kell: előbb-utóbb megtérül a befektetett munka, s élvezhető lesz a siker.

8. Szükséges: kérni, elfogadni, nem tetszést nyilvánítani

Nagyon szeretem a virágos, színes levendulamezőket, szeretem teleszívni a tüdőmet a fűszeres illattal. És nem szeretem a levendula – számomra mesterséges és áporodott – illatát tusfürdőben, szappanban, testápolóban, illatosítóban. Természetesen nem e cikkből kellene megtudnia a barátnőmnek és a rokonaimnak, akik születésnapra, karácsonyra is ezekkel leptek meg, hanem azt kell mondanom: - Nagyon örülök, hogy gondoltál rám, hogy figyelmes vagy. Használni fogom ezeket, mert téged juttatnak eszembe. Ha legközelebb gondolsz rám, kérlek, fogadd el, hogy a levendulát csak az élő virág illatában szeretem, köszönöm. Ajándékot kérni, elfogadni, és visszajelzést adni, hogy nem ez a legjobb meglepetés – nos, szerintem kulturáltan mindegyiket tehetjük. Nyilván nem úgy, hogy „rendel egy nercbunda és egy Porsche”. De miért ne fejezhetnénk ki a vágyainkat? Mennyivel könnyebb dolgunk van (még ha nem is így éljük meg) a munkahelyen! Csak szokás és én-üzenet kérdése, hogy azt tudjuk mondani: Zavar, hogy nem tudunk hatékonyan együttdolgozni, azt szeretném, hogy beszélgessünk többet, egyeztessünk. Hetente egyszer leülhetnénk átbeszélni a feladatokat. Neked a kedd vagy a szerda lenne jobb? Mit gondolsz?

9. Kreativitás, fantázia nélkül nem megy!

Eszembe jut a történet a fafaragóról, aki karácsonyra nem tudott hazamenni idős szüleihez, így kifaragott egy életnagyságú figurát, aki ujj-, és kéztartásával stoppolt. A faszobor másik kezébe beragasztotta szülei címét, és ráírta, hogy karácsonyi meglepetés. A szobor több száz kilométert „utazott” végig, mindig valaki felvette, majd kitette, amikor karácsony napján a fafaragó szülei ajtaja elé tette le egy autós. Nagy volt az öröm és a meghatottság, hogy bár fiuk nem tudott velük lenni, azért küldött nekik egy igazán ünnepi meglepetést. Lehet, hogy az ajándékozásnak a pénztárcánk igen, de a fantáziánk nem szabhat határt. Ugyanúgy egy munkahelyi projekt is kifogy a pénzből, jó megoldások híján elakad, de a munkatársak kreativitása, innovációja túllendítheti ezen és eredményre segítheti a projektet.

10. Az engedmények hasznosak

Lehet, hogy a gyerkőc egyébként már este kilenckor alszik, de karácsonykor miért ne maradhatna fenn akár tízig is, ha akar? Lehet, hogy rossz tanuló és nem érdemelne semmi meglepetést, de ki tudná elviselni, hogy az ebadta kölyök ne találjon a fa alatt meglepetést? Csak azért, mert mindig a vacsora után bontjuk az ajándékokat, miért ne lehetne a fáradt nagymama miatt kivételt tenni és már az ünnepi estebéd előtt ajándékozni? Az indokolt engedmény, nem feltétlenül következetlenség. Csak magyarázzuk meg, miért lehetnek kivételek és kivételes alkalmak. Ahogy a munkahelyen az a lelkiismeretes munkatárs, akinek nemrég gyermeke született, miért ne dolgozhatna távmunkában 1-2 napot hetente, ha a feladatai ezt lehetővé teszik? Miért ne mehetne el péntekenként a munkaidő előtt fél órával az a kolléganő, aki hétvégére mindig hazautazik a beteg szüleihez, főleg, hogy reggelente e miatt érkezik egy órával korábban? A titkolt, „fű alatt” megbeszélt, sunnyogott kedvezmények viszont következetlenségek, amik rombolják a vezető hitelességét. Ellenben egy vezető igenis tehet engedményeket, ha azokat következetesen, transzparensen teszi. Ezek építik a hitelességét és növelik iránta a bizalmat.

Csodálatos, meghitt ünnepet élhetünk át, ha képesek vagyunk kifejezni a szeretetünket, az örömeinket, ha időt hagyunk magunknak és időt adunk másoknak. Ha tudatosan megállunk, lassítunk, észrevesszük az ünnep adta élményeket. Jó vezetők leszünk, ha a munkatársaink nemcsak a célt és a feladatokat látják, hanem a vezetőt és a vezető értékeit is, akinek fontos a csapata, aki figyel rájuk, érti a személyes motivációjukat. A jó vezető, támogatást ad, kifejezi az érzelmeit, konstruktív, sőt, nemcsak elkötelezettséget vár, hanem ad is, nemcsak a projektben bízik, hanem a munkatársaiban is. Van szíve, arca: emberséges. Emberséges, békességes, meghitt Karácsonyt!

Toplista vezetőknek

10 dolog, ami megtanulható az ünnepből
1. Aki figyel, mindent tud.
2. Légy proaktív, tervezz, logisztikázz!
3. A környezet befolyásol.
4. A hagyományok biztonságot adnak.
5. Állj meg, lassíts – tudatosan!
6. Feltöltődés úgy, ahogy épp a legjobb.
7. Káoszból rend lesz.
8. Szükséges: kérni, elfogadni, nem tetszést nyilvánítani.
9. Kreativitás, fantázia nélkül nem megy!
10. Az engedmények hasznosak.


Márton-Koczó Ildikó
executive coach, menedzsment szakíró
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megnyílt az idei pályázat a családbarát munkahelyek kialakítására

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tizedszer hirdet pályázatot családbarát munkahelyek kialakítására. A kiírás a www.emet.gov.hu címen érhető el. Teljes cikk

HR vezetők rendkívüli helyzetben - Bertalan Imre, OTP Bank

A korábban home office-ból dolgozók fele már bejár az irodába az OTP Banknál. Az utóbbi hónapok tartós hatása lesz, hogy változik a vezetői... Teljes cikk

Radikálisan átalakul a HR - íme 2020 legfontosabb trendjei

Csak a cégek 11%-ának van valós idejű adata munkavállalóiról, csupán 12% érzi magát felkészültnek a dolgozói jóllét területén, 55% szerint... Teljes cikk