Megjelent: 3 éve

130 napot dolgozunk ingyen évente

Mosogatunk, porszívózunk, füvet nyírunk, végezzük a ház körüli teendőket. Erre a láthatatlan munkára és a tevékenységet végzőkre hívja fel a figyelmet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), ezért pályázatot írtak ki „BEUGRÓ - munkához látok” címmel - írja a szakszervezetek.hu.

Április első keddje a láthatatlan munka világnapja. Azon tevékenységeké, amelyekért nem jár fizetség és sajnos, néha még köszönöm sem - írja a NOE.

A KSH tavaly kiadott felmérése szerint hazánkban évente 130 napot töltünk fizetetlen munkával. Ez összesen, a hivatal adatai alapján, évente 11 milliárd óra. Ennyit főzünk, bevásárolunk, takarítunk, vagy épp beteg családtagot gondozunk. Ha ez a munka beleszámítana a bruttó hazai termékbe 23 százalékkal növelné a GDP-t.

A kezdeményezés Kanadából indult azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét a láthatatlan munkára és kivívja az elismerést.

Anyák, akik gyerekeket nevelnek és viszik a háztartást, vagy nagyszülők, akik unokákra vigyáznak. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint itt az ideje, hogy láthatóvá tegyük őket és az általuk végzett tevékenységet is. Ezért az idei világnapra pályázatot hirdettek. Azokra az emberekre szeretnék így a figyelmet fordítani, akik csendben, fizetség nélkül végzik munkájukat.

A „BEUGRÓ - munkához látok” című pályázatra olyan fotókat, videofelvételeket várnak, amelyen a pályázó egy családtagja, barátja, vagy ismerőse által végzett láthatatlan munkát átvállalja, azaz beugrik a másik bőrébe, szerepébe. A nevezési határidő március 14-e kedd éjfél, az eredményt pedig a világnapon hirdetnek majd. A legjobb három művet pénzjutalommal díjazzák.

Bővebb információt a noe.hu oldalon olvashatnak a pályázatról.

NOE
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter