Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

30-50 ezer forint nyugdíjból kellene megélnie a minimálbéreseknek?

Jelenleg 1 millióan dolgoznak minimálbére bejelentve, akiknek a nyugdíja majdan havi 30-50 ezer forint között lesz, amiből 15-20 évig kellene megélniük, idézi az Aegon Magyarország közleményét a Napi.hu.

A nyugdíjasoknak három lehetőségük van: vagy az állami nyugdíjra számítanak, ami a korhatárok emelése következtében egyre később fog járni, vagy a gyerekeikre számítanak az idősek, vagy elkezdenek maguknak félretenni, állami adójóváírás segítségével, vázolta a lehetőségeket Farkas András, nyugdíjszakértő az Aegon Prémium Ügyfélklub legutóbbi rendezvényén.

A nyugdíjguru szerint sokáig sokáig leszünk nyugdíjasok, mert bár a várható élettartam Magyarországon európai összehasonlításban nem olyan nagyon magas, mégis 78,5 év. Tavalyi adatok szerint egy 62 éves nő 20,8 évig volt nyugdíjas, mivel az elhalálozási év 82,8 év volt. A magyar férfiak várható élettartama 71 év volt, az átlagos elhalálozási koruk 78,6 év, így ők átlagosan "csak" 16,6 évig lesznek nyugdíjasok, írja a Napi.hu.

A szakértő nem látja túl fényesnek az állami nyugdíj jövőjét, ugyanis demográfiai okokból a rendszer nem lesz fenntartható. A statisztikák szerint 2060-ra a magyar népesség 33 százaléka lesz időskorú. Eközben a lakosság száma is csökkenni fog, ezzel együtt pedig a járulékfizetők száma is. 2041-re a fizetésük 30%-át kaphatják majd nyugdíjként a nyugdíjasok. (Jelenleg a helyettesítési arány 66%)

Napi.hu

Legutóbbi kérdések - válaszok

Follow hrportal_hu on Twitter