Tesco 
Szerző: Berta László
Megjelent: 4 éve

Ennyit keresnek most az árufeltöltők és pénztárosok
Sáling József elmondta a HR Portálnak, hogy a bértárgyalásokon a Tesco szakértői elismerték: igaza van a szakszervezetnek; hozzátette, hogy a döntést azonban nem Magyarországon hozzák meg, a hazai első ember, Pártos Zsolt működési ügyvezető igazgató nem vett részt a megbeszéléseken.

A KASZ elnöke visszalépésként értékeli a 2,3%-os bértömegnek megfelelő átlagosan 4 ezer forintos béremelést. Megjegyezve, hogy a nagyarányú minimálbér- és garantált bérminimum-emelés alaposan belezavart a Tesco béremelési koncepciójába, és valószínűsíthető, hogy ennek köze van ahhoz, hogy az első lépcsőfok után megtorpant a háromlépcsős bérfejlesztési program megvalósítása.

Sáling József kiemelte, hogy elsősorban a megtartásuk miatt fontosnak tartott, körülbelül 600 dolgozót részesítette előnyben a 2,3%-os bértömegből a Tesco, erre azonban a többségnek ugyanígy szüksége lett volna, mert így továbbra is gondot fog okozni a magas fluktuáció.

Hangsúlyozta, hogy a szervezettség javításával és a létszám emelésével változtatni lehetne ezen a helyzeten, és jobb eredményeket érhetne el a cég. Ezzel arra utalt, hogy a Tesco a forgalom visszaesésére hivatkozva nem tartja lehetségesnek a nagyobb arányú béremelést, márpedig Sáling szerint a forgalom alakulásának köze van ahhoz, hogy elegen vannak-e, akik kiteszik az árut a polcokra, és elégedettek-e a bérükkel vagy sokan közülük továbbállnak. Elmondta, hogy több ezren hiányoznak a munkából: jelenleg 16 500 aktív dolgozója van a Tescónak, míg korábban 21 ezren is dolgoztak ugyanezekben az áruházakban, miközben a munka mennyisége nem csökkent.

Kérésünkre a Tesco részletesen levezette, hogy az átlagban elérhető járandóság egy fővárosi árufeltöltő, pénztáros esetében 232 100 forint (2017. júliusától 6 hónap munkaviszony után). Ehhez annyi kiegészítést érdemes tenni, hogy a területi alapú bérkiegészítés a fővárosban magasabb, mint a másik két tescós régióban, és a konkurensek közül kiemelkedően jól fizető Aldi 300 ezer fölött fizet ezekben a pozícióban és a Lidl is magasabb bért ad. Tehát az elvándorlás megakadályozásában valóban van még teendője a cégnek.

2017. júliusától 6 hónap munkaviszony után átlagban elérhető járandóság egy fővárosi tescós árufeltöltő, pénztáros esetében:

bruttó 165 000 Ft beálló alapbér +

bruttó 35 000 Ft (átlagos körülbelüli 10 túlórapótlék és körülbelül 15 óra műszakpótlék) +

bruttó 16 000 Ft terület alapú bérkiegészítés +

bruttó 16 100 Ft cafeteria =

bruttó 232 100 forint


A legfontosabb embereknek többet adtakA megtartás miatt fontosabb munkakörökben nagyobbat emelt a Tesco. Érdekes, hogy körülbelül 600 munkavállaló komolyabb béremelést kapott az átlagosnál a legutóbbi alkalommal. Tehát árnyaltabb a kép annál, hogy júliusban mindenkinek adtak 4 ezer forint emelést, és ennyi, mert a megtartásuk miatt fontosnak tartott dolgozóknak többet emelt a Tesco, mivel távozásuk veszélyeztetné a mindennapi működést.

Sáling József elmondta, hogy a két nagy raktárban dolgozó mintegy 300 munkatársnak 8 százalékos béremelést adtak, kivétel nélkül mindenkinek. Jobban járt ennél az e-kereskedelemben dolgozók egy része. A csomag-előkészítők, akik lepakolják a polcról a berendelt árut, valamint az árut kiszállító munkatársak egyaránt havi 30 ezer forintos béremelést kaptak. Sáling szerint ennek hátterében az áll, hogy a Tesco attól tart, elviszi őket a szintén e-kereskedelemben utazó Auchan. Összesen mintegy 120 főről van szó, miközben 800 ember dolgozik az e-kereskedelemben a Tescónál, tehát itt a megtartás miatt súlyoztak így. Sáling szerint az e-kereskedelem fejlődő terület - nagy buli, és lesz még nagyobb is -, még akkor is, ha a Tesco áruházak 30 ezer körüli termékkínálatának csak bizonyos szeleteit, köztük az alapélelmiszerek körét érinti elsősorban.

Az úgynevezett „megfelelési munkakörben” dolgozók szintén magasabb béremelést kaptak 2,3%-nál. Sáling úgy tudja, hogy 40-50 embernek emelték 8 százalék körül a bérét. Ebben az új munkakörben komoly betanulás után lehet elhelyezkedni, a feladat az élelmiszereken feltüntetett összetevők ellenőrzése, elkerülendő az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) büntetéseit.

Sáling által átgondolatlannak tartott emelés történt az ezerfős központban, melyben 120-an kaptak 8-10-12 ezer forintos béremelést, a többiek nem. A szakszervezet nem látja értelmét a nagy Tescók vezető beosztásban dolgozóinak adott 10 ezer forintnak, ami arányaiban nem dob szinte semmit 400-800 ezer forint közötti fizetésükön. A kisebb áruházakban más a helyzet, mert a 3 és 500 ezer forint között fizetésekben már jobban meglátszik ez az összeg.

Ha a július 8-ai demonstráció nem jár eredménnyel, akkor a későbbiekben a szakszervezet bevásárlókocsikkal lassítaná az áruházak forgalmát.

A Tesco egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy idén január és május 31. között mennyien hagyták el a magyarországi Tescókat árufeltöltő és pénztárosok munkakörben, illetve összességében a fizikai dolgozók esetében. Nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy igaz-e, hogy az árufeltöltők, a pénztárosok, a többi fizikai dolgozóval együtt sorra mondanak fel áruházaikban, és arra sem, hogy mennyivel több, vagy kevesebb a fluktuáció a fizikai dolgozók esetében, köztük e két munkakörben, mint az előző év hasonló időszakában volt. Arra is várjuk a választ, hogy mi az akadálya egy a diszkontláncokéhoz hasonló (Lidl, Aldi) béremelésnek, illetve, hogy lehetséges-e, hogy akár 100 ezer forintos a lemaradásuk a diszkontláncok fizetésihez képest, valamint, hogy a Tesco áruházakban a sorban állási idő növekedése a munkaerőhiánnyal magyarázható-e.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - 30 ezer forint béremelést kérnek a jobban kereső Tesco dolgozóknak
2. oldal - Ennyit keresnek most az árufeltöltők és pénztárosok
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkaviszonyként ismerné el az otthonápolást és gondozást az MSZP

Nyugdíjra jogosító munkaviszonyként ismeri el a családon belüli tartós ápolást és gondozást az MSZP, ha kormányra jut jövőre. Teljes cikk

Az emelés ellenére a román minimálbér többet ér, mint a magyar

Hiába magasabb a magyar minimálbér, mint Romániában, az ottani árszínvonal több termék és szolgáltatás beszerzését teszi lehetővé. Teljes cikk

Négy százalékkal nő az MVM-dolgozók alapbére

Három évre szóló bérfejlesztésről egyezett meg az MVM csoport menedzsmentje az érdekképviseletekkel - közölte a vállalat. Teljes cikk