Tesco 
Szerző: Berta László
Megjelent: 3 éve

Ennyit keresnek most az árufeltöltők és pénztárosok




Sáling József elmondta a HR Portálnak, hogy a bértárgyalásokon a Tesco szakértői elismerték: igaza van a szakszervezetnek; hozzátette, hogy a döntést azonban nem Magyarországon hozzák meg, a hazai első ember, Pártos Zsolt működési ügyvezető igazgató nem vett részt a megbeszéléseken.

A KASZ elnöke visszalépésként értékeli a 2,3%-os bértömegnek megfelelő átlagosan 4 ezer forintos béremelést. Megjegyezve, hogy a nagyarányú minimálbér- és garantált bérminimum-emelés alaposan belezavart a Tesco béremelési koncepciójába, és valószínűsíthető, hogy ennek köze van ahhoz, hogy az első lépcsőfok után megtorpant a háromlépcsős bérfejlesztési program megvalósítása.

Sáling József kiemelte, hogy elsősorban a megtartásuk miatt fontosnak tartott, körülbelül 600 dolgozót részesítette előnyben a 2,3%-os bértömegből a Tesco, erre azonban a többségnek ugyanígy szüksége lett volna, mert így továbbra is gondot fog okozni a magas fluktuáció.

Hangsúlyozta, hogy a szervezettség javításával és a létszám emelésével változtatni lehetne ezen a helyzeten, és jobb eredményeket érhetne el a cég. Ezzel arra utalt, hogy a Tesco a forgalom visszaesésére hivatkozva nem tartja lehetségesnek a nagyobb arányú béremelést, márpedig Sáling szerint a forgalom alakulásának köze van ahhoz, hogy elegen vannak-e, akik kiteszik az árut a polcokra, és elégedettek-e a bérükkel vagy sokan közülük továbbállnak. Elmondta, hogy több ezren hiányoznak a munkából: jelenleg 16 500 aktív dolgozója van a Tescónak, míg korábban 21 ezren is dolgoztak ugyanezekben az áruházakban, miközben a munka mennyisége nem csökkent.

Kérésünkre a Tesco részletesen levezette, hogy az átlagban elérhető járandóság egy fővárosi árufeltöltő, pénztáros esetében 232 100 forint (2017. júliusától 6 hónap munkaviszony után). Ehhez annyi kiegészítést érdemes tenni, hogy a területi alapú bérkiegészítés a fővárosban magasabb, mint a másik két tescós régióban, és a konkurensek közül kiemelkedően jól fizető Aldi 300 ezer fölött fizet ezekben a pozícióban és a Lidl is magasabb bért ad. Tehát az elvándorlás megakadályozásában valóban van még teendője a cégnek.

2017. júliusától 6 hónap munkaviszony után átlagban elérhető járandóság egy fővárosi tescós árufeltöltő, pénztáros esetében:

bruttó 165 000 Ft beálló alapbér +

bruttó 35 000 Ft (átlagos körülbelüli 10 túlórapótlék és körülbelül 15 óra műszakpótlék) +

bruttó 16 000 Ft terület alapú bérkiegészítés +

bruttó 16 100 Ft cafeteria =

bruttó 232 100 forint

A legfontosabb embereknek többet adtak

A megtartás miatt fontosabb munkakörökben nagyobbat emelt a Tesco. Érdekes, hogy körülbelül 600 munkavállaló komolyabb béremelést kapott az átlagosnál a legutóbbi alkalommal. Tehát árnyaltabb a kép annál, hogy júliusban mindenkinek adtak 4 ezer forint emelést, és ennyi, mert a megtartásuk miatt fontosnak tartott dolgozóknak többet emelt a Tesco, mivel távozásuk veszélyeztetné a mindennapi működést.

Sáling József elmondta, hogy a két nagy raktárban dolgozó mintegy 300 munkatársnak 8 százalékos béremelést adtak, kivétel nélkül mindenkinek. Jobban járt ennél az e-kereskedelemben dolgozók egy része. A csomag-előkészítők, akik lepakolják a polcról a berendelt árut, valamint az árut kiszállító munkatársak egyaránt havi 30 ezer forintos béremelést kaptak. Sáling szerint ennek hátterében az áll, hogy a Tesco attól tart, elviszi őket a szintén e-kereskedelemben utazó Auchan. Összesen mintegy 120 főről van szó, miközben 800 ember dolgozik az e-kereskedelemben a Tescónál, tehát itt a megtartás miatt súlyoztak így. Sáling szerint az e-kereskedelem fejlődő terület - nagy buli, és lesz még nagyobb is -, még akkor is, ha a Tesco áruházak 30 ezer körüli termékkínálatának csak bizonyos szeleteit, köztük az alapélelmiszerek körét érinti elsősorban.

Az úgynevezett „megfelelési munkakörben” dolgozók szintén magasabb béremelést kaptak 2,3%-nál. Sáling úgy tudja, hogy 40-50 embernek emelték 8 százalék körül a bérét. Ebben az új munkakörben komoly betanulás után lehet elhelyezkedni, a feladat az élelmiszereken feltüntetett összetevők ellenőrzése, elkerülendő az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) büntetéseit.

Sáling által átgondolatlannak tartott emelés történt az ezerfős központban, melyben 120-an kaptak 8-10-12 ezer forintos béremelést, a többiek nem. A szakszervezet nem látja értelmét a nagy Tescók vezető beosztásban dolgozóinak adott 10 ezer forintnak, ami arányaiban nem dob szinte semmit 400-800 ezer forint közötti fizetésükön. A kisebb áruházakban más a helyzet, mert a 3 és 500 ezer forint között fizetésekben már jobban meglátszik ez az összeg.

Ha a július 8-ai demonstráció nem jár eredménnyel, akkor a későbbiekben a szakszervezet bevásárlókocsikkal lassítaná az áruházak forgalmát.

A Tesco egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy idén január és május 31. között mennyien hagyták el a magyarországi Tescókat árufeltöltő és pénztárosok munkakörben, illetve összességében a fizikai dolgozók esetében. Nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy igaz-e, hogy az árufeltöltők, a pénztárosok, a többi fizikai dolgozóval együtt sorra mondanak fel áruházaikban, és arra sem, hogy mennyivel több, vagy kevesebb a fluktuáció a fizikai dolgozók esetében, köztük e két munkakörben, mint az előző év hasonló időszakában volt. Arra is várjuk a választ, hogy mi az akadálya egy a diszkontláncokéhoz hasonló (Lidl, Aldi) béremelésnek, illetve, hogy lehetséges-e, hogy akár 100 ezer forintos a lemaradásuk a diszkontláncok fizetésihez képest, valamint, hogy a Tesco áruházakban a sorban állási idő növekedése a munkaerőhiánnyal magyarázható-e.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - 30 ezer forint béremelést kérnek a jobban kereső Tesco dolgozóknak
2. oldal - Ennyit keresnek most az árufeltöltők és pénztárosok
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Majdnem 10 százalékkal nőtt az átlagkereset a koronavírus ellenére - a KSH szerint

Májusban a bruttó átlagkereset 398 800 forint volt, 9,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette a KSH. A pénzügyi biztosítási... Teljes cikk

Szakképzetlenek után járó adókedvezmény: sokan járnának jól vele, ha tudnának róla

Évek óta akár visszamenőlegesen is igényelhető az az adókedvezmény, amit a cégek a szakképzettséggel nem rendelkező munkakörökben dolgozók után... Teljes cikk

Kata változások: csak néhány tízezer céget érint a hárommilliós szabály

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) csak úgy maradhat az Európai Unió egyik legversenyképesebb adófajtája, ha azt egyetlen nagy cég sem... Teljes cikk