Megjelent: 2 éve

6 tipp, ami segít, hogy az étkezés ne akadályozza a fókuszált munkavégzést

Biztosan ismerős az érzés, amikor egy kiadós ebéd után alig tudunk koncentrálni a munkánkra. A kajakóma, vagy más néven posztprandiális szomnolencia, egy olyan állapot, amikor az étkezés után álmosság és fáradtság lép fel. Miért alakul ki ez a jelenség, és hogyan előzhetjük meg, hogy rányomja a bélyegét a munkanapunkra?

Mi történik a szervezetben az étkezés hatására?-

Mi történik a szervezetben az étkezés hatására?

Az étkezés maga egy örömteli tevékenység, amely endorfinokat szabadít fel a szervezetben. Az endorfinok olyan hormonok, amelyek javítják a hangulatunkat és csökkentik a stresszt. Ezért érezzük magunkat jobban és boldogabban evés közben és után.

Azonban az étkezés után elindul az emésztés is, ami az elfogyasztott ételtől függően sok energiát igényelhet. Az emésztés során a szervezetünk lebontja az ételben található tápanyagokat, és felszívja őket a véráramba. A véráramba kerülő tápanyagok hatására megemelkedik a vércukorszintünk és az inzulinszintünk.

A vércukorszint emelkedése és csökkenése befolyásolja az agyunk működését is. Ha túl sok cukrot eszünk egyszerre, akkor gyorsan megemelkedik a vércukorszintünk, majd ugyanolyan gyorsan le is esik. Ez azt eredményezi, hogy az agyunk kevesebb glükózt kap, ami csökkenti a koncentrációs képességünket és álmosságot okoz. Ha viszont kevesebb cukrot eszünk egyszerre, de több fehérjét vagy zsírt, akkor lassabban emelkedik és csökken a vércukorszintünk, ami egyenletesebb energiaszintet biztosít az agyunknak.

Az agyunk és a bélrendszerünk között is szoros kapcsolat van. Az agy-bél tengelynek nevezett rendszeren keresztül az agyunk és a bélrendszerünk kommunikálnak egymással, és befolyásolják egymás működését. A bélrendszerünkben található idegsejtek és baktériumok is termelnek olyan anyagokat, amelyek hatnak az agyunkra. Például a szerotonin nevű hormon, ami a hangulatunkat és az alvásunkat szabályozza, nagyrészt a bélrendszerünkben képződik. Ha a bélrendszerünk zavart szenved, akkor ez befolyásolhatja az agyunkat is, és fordítva.

Hogyan lehet elkerülni a munkahelyi kajakómát?

A kajakóma tehát egy összetett jelenség, amelyet több tényező befolyásol. Szerencsére vannak olyan tippek, amelyeket betartva fókuszáltabban tudunk dolgozni.

Ne együk magunkat tele!

A túlevés az egyik leggyakoribb oka a túlzott teltségérzetnek, hiszen így hirtelen túlterheljük az emésztőrendszerünket, és sok energiát vonunk el az agyunktól. Ezért fontos, hogy csak annyit együnk, amennyire valóban szükségünk van. Inkább együnk többször keveset: iktassuk be a tízórai és az uzsonna intézményét, vagy a többfogásos ebédek helyett igyunk például egy turmixot, jó minőségű fehérjeporból.

Bizonyos ételcsoportokat részesítsünk előnyben!

A magas cukortartalmú ételek gyorsan megemelik és lecsökkentik a vércukorszintünket, ami álmosságot okoz. A magas zsírtartalmú ételek pedig sokáig emésztődnek, ami szintén fáradtságot eredményez. Ezért érdemes olyan ételeket választani, amelyek egyaránt tartalmaznak rostokat, fehérjéket és egészséges zsírokat.

Együnk lassan és alaposan rágjuk meg az ételt!

A gyors evés nemcsak túlevéshez vezethet, hanem szélképződéshez is. Ráadásul az étel megrágása is egyfajta előemésztés, ami megkönnyíti a gyomor és a bél munkáját.

Legyen rendszeres az étkezésünk!

A rendszertelen étkezés is hozzájárulhat a kajakómához, hiszen így a vércukorszintünk is fel-le ugrál, inzuliningadozást okozva. Ezért fontos, hogy naponta többször együnk kisebb adagokat, és ne hagyjuk ki az étkezéseket.

Igyunk elegendő folyadékot!

A folyadékbevitel is nagyon fontos a kajakóma megelőzésében, hiszen a dehidratáltság is okozhat fáradtságot és koncentrációzavart. Kerüljük a cukros üdítőket, az alkoholt és a koffeintartalmú italokat, amelyek ronthatják az emésztést és vízhajtó hatásúak.

Együnk valami könnyűt vagy fehérjedúsat munka előtt vagy közben!

Ez segít abban, hogy ne legyünk éhesek vagy túlterheltek az ebédnél vagy a vacsoránál. Ilyen ételek például a joghurt, a túró, a sajt, a sonka, a tojás vagy egy fehérjeporral készült turmix. Ezek az ételek tartalmaznak fehérjét, ami segít az izomépítésben és a jóllakottság elérésében. Emellett hozzájárulnak ahhoz is, hogy ne csökkenjen az agyunk teljesítménye.

Legyünk topon egész nap!

Az egészséges táplálkozás mindig fontos, de különösen akkor, amikor munkát kell végeznünk. Ha odafigyelünk arra, hogy mit és hogyan eszünk, akkor elkerülhetjük a kajakómát, és tele lehetünk energiával egész nap. Figyeljünk arra, hogy ne együk magunkat tele, bizonyos ételcsoportokat részesítsünk előnyben, együnk lassan és alaposan rágjuk meg az ételt, legyen rendszeres az étkezésünk, igyunk elegendő folyadékot, és együnk valami könnyűt vagy fehérjedúsat a munka előtt vagy közben. Így nemcsak a testünknek, hanem az agyunknak is jót teszünk.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kirúgták a légiutas-kísérőt, dühében szétvert egy reptéri üzletet - videó

A stewardess átszámítva körülbelül 580 ezer forintos kárt okozott. Teljes cikk

Kiszámolták: ennyivel jár rosszabbul egy szülő egy gyerektelenhez képest

A szülők a nem szülőkhöz képest bő két és félszer több saját erőforrást áldoznak a társadalom fenntartására, a gyereknevelésre fordított... Teljes cikk

Meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj idei pályázatát az MTA

Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a támogatást 2024-ben is 155 kiváló kutató nyerheti... Teljes cikk