Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 11 hónapja

6 trend a munkaerőpiacon, amelyek hamarosan megváltoztatják az életünket

2017. január egészen más január volt, mint az előző 5-6 évben. Eddig minden évben január volt a legjobb hónap az álláshirdetésre, mert egyrészről fele annyi hirdetés volt, mint csúcsidőben, júniusban, másrészről magas a váltási hajlandóság is a munkavállalóknál, hiszen év végén sokan tesznek fogadalmat, hogy az új évben új életet kezdenek.

Így volt ez eddig, de most januárban mégis másként történt. Semmivel nem volt több és jobb jelentkező az álláshirdetésekre. Például normál esetben a sokkal rosszabb júniusban, a piacon lévő álláshirdetések száma most is a fele volt a csúcsidőszakhoz képest. És ez még csak a jéghegy csúcsa, mert emögött több komoly változás is van a világban, olyan tendenciák képében, amelyek néhány éven belül gyökeresen megváltoztatják az életünket…

1. Eljött az, amitől már régóta tartottam, amikor már az én álláshirdetéseim sem működnek!

Elsőre joggal gondolhatja, hogy akkor mi van? Az öné már rég nem működik. Ez lehet, de én az elmúlt 15 évben 1.000 feletti álláshirdetést írtam, és 99%-ban mindig meg is találtam velük a megfelelő jelöltet.

Még olyan esetekre is volt példa, amikor előttem fejvadász már direkt kereséssel sem boldogult, én viszont egy jól megírt álláshirdetéssel igen. Nem szerénykedem, de az elmúlt 15 évben az álláshirdetés írást nagyon magas szintre fejlesztettem, mert rengeteg mindent kipróbáltam és teszteltem.

Amit az elmúlt 10 évben online marketingben tanultam, annak jó részét kipróbáltam az álláshirdetésekben is, és nagy részük működik a mai napig. Eddig a gyakorlat azt mutatta, hogy ha az álláshirdetésemre nem jelentkezik megfelelő ember, akkor ott maga az álláshirdetés, mint módszer nem működik, vagyis más toborzási módszerrel kell tovább próbálkoznom. Ez csak nagyon ritka munkakörökben és főleg vidéken fordult elő, EDDIG, de most már Budapesten is megtörtént többször értékesítő munkakörben.

2. A nemzetközi helyzet fokozódik a munkaerőpiacon

Meg kell csak nézni a számokat a Profession.hu-n. Mivel egyértelműen az egyeduralkodó állásportál Magyarországon, ezért a számok híven mutatják a hazai munkaerőpiac állapotát:


 • 2010-ben 4-5.000 volt a maximális hirdetésszám, ami júniusban tetőzött.
 • 2014. júniusában már átlépte a csúcs a 10.000-et.
 • 2016-ban már áprilisban volt 10.000 hirdetés.
 • 2017-ben már február első hetében 10.000 álláshirdetést volt a Profession.hu-nMég egy fontos adalék. Jól látható volt az elmúlt évek során, hogy amikor 10.000 fölé ért a hirdetések száma, akkor az eredményességük drasztikusan csökkent. Március végén már van több olyan munkakör, amire a leggondosabban megírt álláshirdetésemre sem jött megfelelő jelentkező, igaz, ezek mind értékesítői álláshirdetések voltak (volt egy könyvelői is, de az már vidéken).

Meg kell csak nézni, most a Profession.hu-n 1.252 értékesítéssel kapcsolatos álláshirdetés van, vagyis ha felad egyet, akkor azt kell elérnie, hogy a legjobb pályázók 1.252 közül pont az önére jelentkezzenek.

Ki olvas végig 1.252 álláshirdetést?

3. Eközben egyre kevesebb a levadászható fóka

Miközben a meghirdetett munkahelyek száma szépen nő, addig álláskeresőből nem lett több, sőt inkább kevesebb. Ha bárkit megkérdezek, akkor leggyakoribb okként a kivándorlást jelölik meg, de a legújabb statisztikák alapján egész Kelet-Európában csökkent a kivándorlás és a külföldi munkavállalás 2010 után.

Ami viszont drasztikusan megnőtt az utóbbi években, az a foglalkoztatottság. A KSH statisztikája alapján - ami bizony nem fedi a teljes foglalkoztatottságot - csak az utóbbi 3 évben:

 • a 2013-as 56%-ról
 • 2016-os 66%-ra nőtt,
 • és 2017-ben még magasabbra.Emellett van még demográfiai válság is, sajnos nem nő a magyar lakosság, így bizony a munkavállalók száma miért növekedne? 1991-hez képest 300.000-el kevesebb gyermek született Magyarországon 2016-ban, de 1975-höz képest 1991-ben már kb. 400.000-el kevesebb gyermek született, és ma ennyivel kevesebb a munkavállalók derékhada (pl. 2001 és 2011 között több, mint 1 millióval kevesebb magyar volt a népszámlálási adatok alapján).

Mit jelent mindez?

Azt, hogy százezrek tűnnek el a munkaerőpiacról egy évtized alatt a következő okok miatt:


 • legtöbben a demográfiai csökkenés miatt,
 • sokan a kivándorlás miatt is,
 • és most nagyon sokan a magasabb foglalkoztatottság miatt.Összességében több jelenség összeadódása vezetett a mai helyzethez, nem lehet egy dologra fogni, de az eredmény szempontjából mindegy is. Csak az utóbbi 5 évben százezrek tűntek el ilyen vagy olyan módon a munkaerőpiacról.

4. Eljött a toborzási szakma aranykora?

10 éve, amikor - abból a felismerésből, hogy a munkaerő-toborzás stratégiai jelentőségű bármilyen vállalat, vállalkozás számára - elindítottam a képzéseimet, akkor még sokan nem vették komolyan ezt a témát. Sőt, még 2016-ban sem vették komolyan, viszont most, 2017-ben nem nagyon van olyan iparág, ahol már ne fájna a feje a felső vezetésnek a toborzási kihívásoktól…

Amit eddig leírtam, nem azt jelenti, hogy “nincs ember a munkaerőpiacon”. Ez egy buta általánosítás, amit egyre többet hallok mostanában. Egyszerűen az van, hogy ma már sokkal komolyabban kell venni a munkaerő toborzást:


 • többet kell rá költeni,
 • több munkaórát kell beletenni,
 • és egyre több vállalatnál már a vállalati stratégia alkotásakor számolni kell a toborzási nehézségekkel,
 • és stratégiai megoldásokat kell rá kidolgozni, mint pl.:
 • céges belső képzés,
 • stratégiai együttműködés szakképző intézményekkel,
 • külföldi munkavállalók alkalmazása,
 • és a meglévő munkavállalók jobb megbecsülése, hogy csökkentsék a fluktuációt,
 • hogy csak a leggyakoribbakat említsem.Bizony, ahogy egy ismert szakértő megfogalmazta, ma már a legolcsóbb toborzási módszer a meglévő kollégák megbecsülése, és a fluktuáció minimalizálása. Lehet kifelé sok pénzért munkáltatói márkát építeni, de amikor a vállalathoz vonzott munkavállaló elkezdi a próbaidejét, akkor eljön az igazság pillanata, és ha nem azt tapasztalja, amiről a fényes reklámokban szó volt, akkor gyorsan elhagyja a hajót.

Van már olyan vállalat, ahol a vezetők fejlesztésén dolgozom amiatt, hogy minél jobb legyen velük dolgozni a beosztottaiknak, de ez ne menjen a fegyelem kárára, mert nagyon vékony a határvonal a szigorú, követelő, de mégis emberséges vezető, és a szigorú, követelő, de embertelen között. Eddig ezzel nagyon sok vállalatnál nem foglalkoztak, mert “sorban álltak az emberek a gyárkapunál”.

Ma már nem állnak sorba, sőt, gyakran a kocsmába kell utánuk menni és úgy toborozni őket, mint ahogy régen a katonai toborzók csinálták.

Összefoglalva, a munkaerő toborzás most sem lehetetlen feladat, csak sokkal, de sokkal jobban kell csinálni, és sajnos sokkal munkaigényesebb és drágább!


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
2. oldal - 5. Ipar 4.0, villamos és önvezető autók
Follow hrportal_hu on Twitter

A fiatalok gyorsabbak, de az idősebbek ismerik az egérutat

Becslések szerint 2030-ra minden 3. munkavállaló 55 év feletti lesz az Európai Unióban. Márpedig ez a helyzet elgondolkodásra és alighanem szemléletváltásra kell, hogy késztesse a hazai HR szakmát és a cégvezetőket is. Nagyon nehéz lesz csak „fiatalos csapatokat” építeni. Márpedig jelenleg úgy tűnik, hogy nagyon erősek az előítéletek a középkorú (45 év feletti) munkavállalókkal szemben. Ezt tapasztalták a Restart-Up közösség alapítói is, akiknek fejvadászok jelezték, hogy hegyekben állnak náluk 45 év feletti, képzett, tapasztalt munkavállalók életrajzai, akiket nem tudnak elhelyezni. Az előítéletek ellen dolgozik, ezért szervezett a Restart-Up előadást és workshopot HR-eseknek a 45 év felettiek foglalkoztatásáról munkaerőhiány idején. tovább..

További cikkek
120 új munkahely jön létre Győrben

A magyar tulajdonú Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt. 6,2 milliárd forint beruházással bővíti győri fémmegmunkáló és... Teljes cikk

A fiatalok gyorsabbak, de az idősebbek ismerik az egérutat

Becslések szerint 2030-ra minden 3. munkavállaló 55 év feletti lesz az Európai Unióban. Márpedig ez a helyzet elgondolkodásra és alighanem... Teljes cikk

A fiatalok gyorsabbak, de az idősebbek ismerik az egérutat

Becslések szerint 2030-ra minden 3. munkavállaló 55 év feletti lesz az Európai Unióban. Márpedig ez a helyzet elgondolkodásra és alighanem... Teljes cikk

Tízezrek tüntettek Spanyolországban nyugdíjemelést követelve

Tízezrek tüntettek szerte Spanyolországban követelve, hogy a kormány az infláció mértékével arányosan emelje a nyugdíjak összegét - írja a MTI. Teljes cikk

Németország importja csaknem ötmillió munkahelyet biztosít az EU-s társországokban

Egy friss tanulmány szerint csaknem ötmillió munkahelyet biztosít Németország importja az Európai Unió (EU) többi 27 tagállamában, és számos... Teljes cikk