Megjelent: 3 éve

9 órakor kezdődne a tanítás?

Hamarosan becsöngetnek, megkezdődik az új tanév. De vajon jót tesz-e a gyerekeknek a kora reggeli kelés vagy jobb lenne, ha csak 9-kor kezdődne a tanítás - erről kérdezett szakértőket a Pénzcentrum.

images

Major Imola Réka iskolapszichológus szerint manapság gyakran később tud együtt lenni a család, ezért később kerülnek ágyba a gyerekek, az iskolakezdés miatt viszont korán kell kelni, ez eredményezi a reggeli fáradtságot - írja a lap.

A szakember úgy véli a kisebb gyerekek, sokkal rugalmasabbak, mint a tinédzserek. A kisiskolások sokkal rugalmasabbak, könnyeben alkalmazkodnak. A tiniknél hormonális gondok is okoznak fáradtságot, valamint ez a nagy álmodozások kora is, mindent újraélnek, átgondolnak, ez nem hagyja őket aludni és reggel is emiatt kelnek nehezebben.

A szülők gyakran az okos "kütyükre" fogják a fáradtságot, de nem az a megoldás, hogy teljesen elkobozzák a készülékeket. A szakértő szerint ebben a korban a kortárs kapcsolatok fontosabbak, a családinál. "A cél az, hogy a fiatal megtanulja saját magát kontrollálni, és ne a szülő tegye. Érezze a fiatal, hogy most lerakja a telefont, mert vannak feladatai is, és amikor végez velük, akkor megint lehet egy kicsit netezni. Ennek persze sok, tabuk nélküli beszélgetés az útja, és a szülőnek bíznia kell a szárnyait bontogató gyerekében" - mondja a pszichológus.

Szerinte a későbbi kezdés sokat javíthatna a teljesítményükön. Kutatások bizonyítják, hogy az első és második órán írt dolgozatok rosszabbul sikerülnek a tanulóknak, mint a 10 óra utániak. A tinik agya este sokkal jobban fog, ha később kelhetnének, akkor a leckét is írhatják később.

A gyerekek fáradtsága arra is visszavezethető, hogy sokkal leterheltebbek, számos különórára, plusz foglalkozásra járnak. Ahogy arról mi is írtunk nemrégiben.

Többször is felvetődött már a kilencórási iskolakezdés, de a megvalósítása nehéz, ugyanis a legtöbb szülőnek reggel 8-ra már a munkahelyén kell lennie. A Pénzcentrum megkérdezte olvasóit a dologról, 12.000 olvasó szavazott, 44 százalékuk örülne a későbbi órakezdésnek, mert gyerekeik mindig fáradtak. 30 százalék szerint a megoldás a fáradtságra, nem a kilencórás kezdés, hanem a korai fekvés. 20 százalék nem tudná megoldani, mert be kell érnie a munkahelyére. Olyan is volt, aki szerint jó ez így, mert a gyerekeknek meg kell edződniük.

Külföldön már több helyen bevezették a későbbi kezdést, és jó eredmények születtek, a gyerekek kezelhetőbbek és eredményeik is javultak.

A szakértő szerint nem érdemes már augusztusban elővenni az előző évi tananyagot, hiszen szeptemberben úgyis ismételnek, inkább pihennie kell a diákoknak.

Fotó Pixabay
Pénzcentrum
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghosszabbították a diákhitel igénylésének határidejét

A nagy érdeklődésre és a beiratkozási időszak elhúzódására való tekintettel a Diákhitel Központ meghosszabbítja a szabad felhasználású... Teljes cikk

A PDSZ is csatlakozik a színművészetisek sztrájkjához

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is sztrájkba lép, ha a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkavállalóinak tárgyalása nem jár sikerrel. Teljes cikk

Indul az új ösztöndíjrendszer a szakképzésben

A technikumban tanulók ösztöndíjának havi összege több mint 435 millió forint. Teljes cikk