Megjelent: 3 éve

9 órakor kezdődne a tanítás?

Hamarosan becsöngetnek, megkezdődik az új tanév. De vajon jót tesz-e a gyerekeknek a kora reggeli kelés vagy jobb lenne, ha csak 9-kor kezdődne a tanítás - erről kérdezett szakértőket a Pénzcentrum.

Major Imola Réka iskolapszichológus szerint manapság gyakran később tud együtt lenni a család, ezért később kerülnek ágyba a gyerekek, az iskolakezdés miatt viszont korán kell kelni, ez eredményezi a reggeli fáradtságot - írja a lap.

A szakember úgy véli a kisebb gyerekek, sokkal rugalmasabbak, mint a tinédzserek. A kisiskolások sokkal rugalmasabbak, könnyeben alkalmazkodnak. A tiniknél hormonális gondok is okoznak fáradtságot, valamint ez a nagy álmodozások kora is, mindent újraélnek, átgondolnak, ez nem hagyja őket aludni és reggel is emiatt kelnek nehezebben.

A szülők gyakran az okos "kütyükre" fogják a fáradtságot, de nem az a megoldás, hogy teljesen elkobozzák a készülékeket. A szakértő szerint ebben a korban a kortárs kapcsolatok fontosabbak, a családinál. "A cél az, hogy a fiatal megtanulja saját magát kontrollálni, és ne a szülő tegye. Érezze a fiatal, hogy most lerakja a telefont, mert vannak feladatai is, és amikor végez velük, akkor megint lehet egy kicsit netezni. Ennek persze sok, tabuk nélküli beszélgetés az útja, és a szülőnek bíznia kell a szárnyait bontogató gyerekében" - mondja a pszichológus.

Szerinte a későbbi kezdés sokat javíthatna a teljesítményükön. Kutatások bizonyítják, hogy az első és második órán írt dolgozatok rosszabbul sikerülnek a tanulóknak, mint a 10 óra utániak. A tinik agya este sokkal jobban fog, ha később kelhetnének, akkor a leckét is írhatják később.

A gyerekek fáradtsága arra is visszavezethető, hogy sokkal leterheltebbek, számos különórára, plusz foglalkozásra járnak. Ahogy arról mi is írtunk nemrégiben.

Többször is felvetődött már a kilencórási iskolakezdés, de a megvalósítása nehéz, ugyanis a legtöbb szülőnek reggel 8-ra már a munkahelyén kell lennie. A Pénzcentrum megkérdezte olvasóit a dologról, 12.000 olvasó szavazott, 44 százalékuk örülne a későbbi órakezdésnek, mert gyerekeik mindig fáradtak. 30 százalék szerint a megoldás a fáradtságra, nem a kilencórás kezdés, hanem a korai fekvés. 20 százalék nem tudná megoldani, mert be kell érnie a munkahelyére. Olyan is volt, aki szerint jó ez így, mert a gyerekeknek meg kell edződniük.

Külföldön már több helyen bevezették a későbbi kezdést, és jó eredmények születtek, a gyerekek kezelhetőbbek és eredményeik is javultak.

A szakértő szerint nem érdemes már augusztusban elővenni az előző évi tananyagot, hiszen szeptemberben úgyis ismételnek, inkább pihennie kell a diákoknak.

Fotó Pixabay
Pénzcentrum
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Már minden negyedik hallgató igénybe veszi a kamatmentes Diákhitel2-t

A hallgatóknak február 17-ig kell leadniuk a hiteligénylést, a Diákhitel2 összege nincs maximalizálva. Teljes cikk

Az MTA segítséget ajánl egy szakmai konszenzuson alapuló Nat létrehozásához

Az MTA a a kerettantervek kialakításához és a megszülető tankönyvek lektorálásához is kész segítséget nyújtani. Teljes cikk

Rövidített képzési idő és e-learning jöhet a szakképzésbe

Március végéig megjelenik a szakképzés tartalmi követelménye - közölte az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Teljes cikk