kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

9 órakor kezdődne a tanítás?

Hamarosan becsöngetnek, megkezdődik az új tanév. De vajon jót tesz-e a gyerekeknek a kora reggeli kelés vagy jobb lenne, ha csak 9-kor kezdődne a tanítás - erről kérdezett szakértőket a Pénzcentrum.

Major Imola Réka iskolapszichológus szerint manapság gyakran később tud együtt lenni a család, ezért később kerülnek ágyba a gyerekek, az iskolakezdés miatt viszont korán kell kelni, ez eredményezi a reggeli fáradtságot - írja a lap.

A szakember úgy véli a kisebb gyerekek, sokkal rugalmasabbak, mint a tinédzserek. A kisiskolások sokkal rugalmasabbak, könnyeben alkalmazkodnak. A tiniknél hormonális gondok is okoznak fáradtságot, valamint ez a nagy álmodozások kora is, mindent újraélnek, átgondolnak, ez nem hagyja őket aludni és reggel is emiatt kelnek nehezebben.

A szülők gyakran az okos "kütyükre" fogják a fáradtságot, de nem az a megoldás, hogy teljesen elkobozzák a készülékeket. A szakértő szerint ebben a korban a kortárs kapcsolatok fontosabbak, a családinál. "A cél az, hogy a fiatal megtanulja saját magát kontrollálni, és ne a szülő tegye. Érezze a fiatal, hogy most lerakja a telefont, mert vannak feladatai is, és amikor végez velük, akkor megint lehet egy kicsit netezni. Ennek persze sok, tabuk nélküli beszélgetés az útja, és a szülőnek bíznia kell a szárnyait bontogató gyerekében" - mondja a pszichológus.

Szerinte a későbbi kezdés sokat javíthatna a teljesítményükön. Kutatások bizonyítják, hogy az első és második órán írt dolgozatok rosszabbul sikerülnek a tanulóknak, mint a 10 óra utániak. A tinik agya este sokkal jobban fog, ha később kelhetnének, akkor a leckét is írhatják később.

A gyerekek fáradtsága arra is visszavezethető, hogy sokkal leterheltebbek, számos különórára, plusz foglalkozásra járnak. Ahogy arról mi is írtunk nemrégiben.

Többször is felvetődött már a kilencórási iskolakezdés, de a megvalósítása nehéz, ugyanis a legtöbb szülőnek reggel 8-ra már a munkahelyén kell lennie. A Pénzcentrum megkérdezte olvasóit a dologról, 12.000 olvasó szavazott, 44 százalékuk örülne a későbbi órakezdésnek, mert gyerekeik mindig fáradtak. 30 százalék szerint a megoldás a fáradtságra, nem a kilencórás kezdés, hanem a korai fekvés. 20 százalék nem tudná megoldani, mert be kell érnie a munkahelyére. Olyan is volt, aki szerint jó ez így, mert a gyerekeknek meg kell edződniük.

Külföldön már több helyen bevezették a későbbi kezdést, és jó eredmények születtek, a gyerekek kezelhetőbbek és eredményeik is javultak.

A szakértő szerint nem érdemes már augusztusban elővenni az előző évi tananyagot, hiszen szeptemberben úgyis ismételnek, inkább pihennie kell a diákoknak.

Fotó Pixabay
Pénzcentrum
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk

Lázár János: megépítjük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítését jelentette be az építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán. Teljes cikk

Több mint ötven vállalati partner vesz részt a BGE állásbörzéjén

A három napig tartó eseményt csütörtökön a pénzügyi és számviteli karon zárják. Teljes cikk