Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 éve

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető - Tóth Csaba, a dániai és nyíregyházi LEGO gyárak HR igazgatója

„Teremtsünk valami jót, értékeset együtt” – mondja Tóth Csaba, aki már 14 éve dolgozik a LEGO Csoportnál. Egy kis faluból indult, bejárta a ranglétrát, így tud kötődni a munkatársakhoz a szervezet bármely szintjén, legyen szó akár gyártásról, akár vezetésről. Magyarországon 3000 munkavállalóért felelős. Fontosnak tartja a stratégiai erőforrás-tervezést. A gyárak folyamatosan bővülnek, így a termelésben dolgozók fejlesztése kapcsán is egyre nagyobb léptékben gondolkodnak.

-

A HR Portál június 13-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt, Magyarországon ebben a témában még nem publikált listáját. 20 szempont alapján, számos iparági szakértő és a szakportál 19 éves tapasztalata alapján összeállította a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető toplistáját. (A névsorról és a módszertanról bővebben a cikkben.) 

Tóth Csaba Szatmárcsekén nőtt fel. Első diplomáját a SOTE Egészségügyi Főiskoláján majd további diplomáit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Minőségmenedzsment és Master of Business Administration szakokon szerezte. Pályája a közigazgatásban indult, majd angol, amerikai és izraeli multinacionális cégeknél dolgozott. A nyíregyházi Flextronicsnál 2005-től vezette a HR területet, majd 2008-tól a gyárat a LEGO Csoport vette át, ahol a mai napig HR igazgatóként felel a nyíregyházi gyár és a dániai fröccsöntő gyár HR területéért.

Mire különösen büszke mostani cégénél HR vezetőként? 

Magyarország keleti régiójában sok ezer embernek teremtettünk biztos megélhetést az elmúlt években. Minden alapunk megvan arra is, hogy ezt a felfelé ívelő pályát folytassuk és tovább növekedjünk. Új, zöldmezős gyárat építettünk lassan tíz évvel ezelőtt, ami a HR csapat szempontjából is nem mindennapi kihívás volt. Eközben úgy tudtuk meghonosítani a LEGO Csoport vállalati kultúráját Nyíregyházán, hogy az utóbbi években az ország legjobb munkahelyei között tartanak számon bennünket, idén mi lettünk a legvonzóbb munkáltató a Randstad országos felmérésén.

Milyen vezetőnek tartja magát? Milyen értékek mentén dolgozik?

Azt gondolom, hogyinformális, a munkatársaimmal közösen értéket teremtő szakember vagyok. Mindig nagyon jó csapatokban dolgoztam – ezt a vezetői csapatokra és a saját csapatomra is értem.

A mindennapi munkám során igyekszem előtérbe helyezni azokat a vállalati értékeinket, amelyek nekem személyesen is sokat segítenek a munkámban – mint például a kreativitás, a tanulás, a játékosság, és a másokkal való törődés fontossága.

Nagyon jól ismerem, hogy honnan jönnek azok az kollégák, akik a termelésben dolgoznak. Én egy kis faluból jöttem, bejártam a ranglétrát és tudok kötődni a szervezetünk bármelyik szintjén dolgozó munkatársaimhoz. Tudom, milyen a gyárban műszakban, éjszaka dolgozni, és tudom azt is, hogy milyen döntéseket hozni, amelyek több ezer munkatársunkat érintik. És bár úgy tűnik, hogy nagy különbség van a kettő között, tulajdonképpen mindkettő ugyanarról szól: teremtsünk valami jót, értékeset együtt.

Tudatosan beépítettünk egy olyan programot a mindennapjainkba, amely kapcsán minden dolgozónk bátran megfogalmazhatja a véleményét, azzal foglalkozik, ami számára is fontos és nyugodtan jelezheti, ha valami nem világos vagy információra van szüksége.

Milyen tervei vannak cégénél HR vezetőként a következő hónapokra?

A nyíregyházi gyárunk éppen zajló bővítése kapcsán jelentős feladatoknak nézünk elébe. Ahhoz, hogy ezen a munkaerőpiacon sikeresen tudjunk növekedni, stratégiai erőforrás-tervezés folyamatában már most foglalkozunk azzal, hogy dolgozóink számát hamarosan sok százzal tudjuk majd növelni és hogy a szükséges oktatási és fejlesztési folyamatokat meg tudjuk valósítani.

Új léptékekben gondolkodunk a termelésben dolgozók fejlesztése kapcsán mind a dániai fröccsöntő üzemünkben, mind Nyíregyházán. Ez a két, fröccsöntéssel foglalkozó európai üzemünk egy egységet képvisel a HR folyamatok szempontjából, szép kihívást jelent ezt a területet mindkét gyárunkban vezetni.

Büszke vagyok arra, hogy gyárunk nem csak jó és vonzó munkahely, hanem befogadó közeg is, a bővítés kapcsán pedig szeretnénk ezt a tulajdonságunkat még tovább erősíteni.

Mi az, amiben a HR szakmának változnia kellene? Mely területre kellene jobban koncentrálni?

A magyar munkaerőpiacon ma gyorsan változnak a körülmények – ld. pandémia, ukrajnai háború – de így még fontosabbá válik az, hogy olyan hosszú távú stratégiánk legyen, amelyet rugalmasan, a világ változásaira reagálva tudunk lefordítani taktikai és operatív szintre.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a HR-nek haladnia kell a digitalizációval. Jelenleg is több ezzel kapcsolatos folyamat zajlik gyárunkban. 

Fontosnak tartom azt is, hogy a régióban összefogjanak a munkáltatók, mert több olyan közös téma van – akár infrastruktúrák, oktatás, közlekedés, vagy megannyi más téma kapcsán, ahol közösek az érdekeink.

Mi volt a legmeglepőbb/ legnagyobb hatású/ emlékezetes visszajelzés, amit kapott akár munkavállalótól, kollégától vagy vezetőtől?

Sok évvel ezelőtt, az első nemzetközi nagyvállalatnál, ahol elhelyezkedtem, minőségirányítási vezetőként kezdtem dolgozni. Mindig az emberek között voltam a termelésben, rengeteget beszélgettem mindenkivel. Odajött hozzám fél év után a gyárigazgató és azt mondta, hogy „amióta itt vagy, azóta megmozdítottad az embereket. Neked itt inkább a HR-t kellene építeni”. Kérdeztem tőle, hogy mikortól? Mire ő: holnaptól. Ez a kollégáktól érkező visszajelzés indított el tulajdonképpen a szakmai pályán.

Eddig megjelent interjúink a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető listáról:

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: András Klára, Egis Gyógyszergyár Zrt.

HR kontrollerként az Excel táblák világából látta sokáig a nagy képet. “Ma már szeretném azt hinni, hogy csakis az emberekben vagyok képes... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Erdei Katalin, Richter Gedeon Nyrt.

A Richter 50 országban van jelen, így Magyarországgal együtt összesen közel 12 000 munkavállalóért felel, és 310 HR-es munkáját koordinálja Erdei... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: Simon Csilla, az MVM Csoport HR igazgatója

Simon Csilla csapatával az MVM Csoport 16 ezer kollégájáért felel, mátrix HR szervezetben működnek, a csoportszintű HR rendszerek fejlesztésére, a... Teljes cikk