kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető - Tóth Zsuzsanna, Vodafone Magyarország Zrt.

„Ne hibáztass senkit, inkább tégy valamit”- ez a mottója Tóth Zsuzsannának, aki számára a legfontosabb érték a transzparens működés, ami az információk megosztásán alapul. Úgy gondolja, nem csak a jó dolgokat, hanem azt is meg kell osztani, amiből tanulni lehet. HR-es karrierjét a BAT-nál kezdte, ahol 18 évet töltött, 2015-ben lett a Vodefone Magyarország HR igazgatója, 2022. június 1-től pedig a telekommunikációs cég romániai HR vezetői pozícióját tölti be, ahol fontos vállalati transzformáció kezdődik.

Tóth Zsuzsanna, Vodafone-

A HR Portál június 13-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt, Magyarországon ebben a témában még nem publikált listáját. 20 szempont alapján, számos iparági szakértő és a szakportál 19 éves tapasztalata alapján összeállította a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető toplistáját. (A névsorról és a módszertanról bővebben a cikkben.) Mely listából most Tóth Zsuzsannával, a Vodafone Magyarország HR igazgatójával készült interjúnkat olvashatják.

Tóth Zsuzsanna a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola után a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett. HR-es karrierjét a BAT (British American Tobacco) dohányipari cégnél kezdte – 1997-ben -, ahol 18 évet töltött. 2005-ben a BAT Hungary Senior Generalista HR vezetőjévé nevezték ki, majd 2007-ben HR igazgatóvá. A magyar piac mellett először felelt Ausztriáért és Horvátországért, később hozzá tartozott 12 közép-európai piac HR szakmai irányítása. Ekkor költözött ki Svájcba családjával, ahol további országok (Görögország, Ciprus, Málta, Izrael, Ausztria és Svájc) HR vezetését bízták rá. 2015-ben váltott a Vodafone Magyarországhoz, ahol közel hét évig volt HR igazgató. 2022. június 1-től pedig a Vodafone Romania HR igazgatói posztját tölti be.

Mire különösen büszke HR vezetőként? 

Elsősorban a HR csapatomra és mindazokra az eredményekre, amiket közösen elértünk, mint például a hibrid munkavégzés bevezetése a „dolgozhatsz szabadon” szellemiségében, amelyhez egy rugalmasan személyre szabható keretrendszert is kidolgoztunk. Hasonlóan büszke vagyok, hogy fenntarthatósági célkitűzéseinkkel összhangban autóflottánk jelentős százalékát elkezdtük környezettudatos elektromos és Plug-in-Hybrid modellekre cserélni, illetve a Budapest ONE parkban épülő új székházunk is abszolút zöld irodaként épül, mely megoldásaival maximálisan támogatja a hibrid munkavégzést is. Kiemelném még esélyegyenlőségi stratégiánkat, amely keretében többek között női vezetők fejlesztését és szakmai előre jutását segítjük. Emellett büszke vagyok arra, hogy tavaly a Vodafone Magyarországnál is megalapítottuk kollégáink számára az LGBT+ Friends közösséget, ezzel is erősítve a vállalat alapértékeit, a sokszínűséget és esélyegyenlőséget.

Milyen vezetőnek tartja magát? Milyen értékek mentén dolgozik?

Egyik legfontosabb érték számomra a transzparens működés: csak úgy tudunk csapaton belül is jól együtt dolgozni, ha minden szükséges információt megosztunk egymással és nemcsak a jó dolgokat, hanem azokat is, melyekből tanulni tudunk. Emellett meghatározó számomra az újra való nyitottság, az, hogy a különböző helyzetekben elsősorban a lehetőségeket lássuk és ez párosuljon egy egészséges tenni akarással. Ahogy egyik kedvenc mottóm is tartja: Ne hibáztass senkit, inkább tégy valamit. 

Milyen tervei vannak cégénél HR vezetőként a következő hónapokra?

Ez jelenleg egy különösen izgalmas kérdés. Bár rengeteg tervem van és a csapatommal már dolgozunk az idei legfontosabb prioritásainkon, úgy mint a dolgozói elégedettség növelésén, illetve az új székházzal kapcsolatos programokon, ahova ősszel költözünk, mégis gondolataim már egy másik Vodafone vállalat irányába összpontosulnak. Június 1-től ugyanis a Vodafone Romania-nál töltöm be a HR igazgatói pozíciót, mely egy nagy és összetett feladat. Egy jelentős transzformáció előtt áll a vállalat és büszke vagyok arra, hogy HR vezetőként ezen dolgozhatok, az új csapatommal közösen. Ahogy arra is nagyon büszke vagyok, hogy itthoni feladataimat egyik csapattagomnak, Berkes Áronnak adom át, aki közel 2 éve érkezett a vállalathoz és komoly vezetői, valamint szakmai tapasztalatokkal rendelkezik. 

Mi az, amiben a HR szakmának változnia kellene? Mely területre kellene jobban koncentrálni?

Továbbra is fontos az üzletvezérelt gondolkodás, azaz, hogy a HR stratégiát az üzleti prioritások és lehetőségek határozzák meg. Emellett azt is meg kell mutatnunk, hogy szerepünk van a jövő formálásában, például a Future of work munkavégzések meghatározásában, továbbképzési és átképzési stratégiák megfogalmazásában és az adott cégbe a leginkább odaillő munkavállalók megtalálásában és megtartásában.

Ehhez szükség van a folyamatos fejlődésre, adaptációra, így például a HR digitalizációjára. Ma egy ideális HR-es nemcsak gazdasági ismeretekben kell, hogy erős legyen, hogy társa tudjon lenni a CEO-nak és a pénzügyi igazgatónak, hanem komoly adatelemzői képességekkel is rendelkeznie kell és hasznos, ha otthonosan mozog a dolgozói wellbeing, azaz a dolgozói jóllét témájában is.   

Mi volt a legmeglepőbb/ legnagyobb hatású/ emlékezetes visszajelzés, amit kapott akár munkavállalótól, kollégától vagy vezetőtől?

Minden egyes eddigi 360 fokos visszajelzésem, illetve bármilyen más visszacsatolás nagyon hasznos volt számomra. Amikor HR igazgató lettem, fontossá vált, hogy jól tudjak delegálni, megbízni a csapatomban. Később az egyensúly fenntartása érdekében fokozottan figyelnem kellett a priorizálásra, hogy a tényleg fontos feladatokra fókuszáljunk. Meg kellett tanulnom, hogy néha el kell engedni feladatokat. S talán a leghasznosabb tapasztalatszerzés az volt, hogy nemcsak a különösen tehetségesek az értékes tagjai egy csapatnak, hanem egy jó csapatban szükség van a megbízható szakértő munkatársakra és a komplementer személyiségekre és készségekre is.

Eddig megjelent interjúink a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető listáról:

András Klára (Egis)
Friedl Zsuzsanna (Magyar Telekom)
Fluck Benedek (MVM)
Németh Kinga (Audi)
Ráczné Szőke Ildikó (EKB)
Simon Csilla (Magyar Posta)

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek