kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 éve

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Ráczné Szőke Ildikó, Európai Központi Bank

„Felértékelődik a kritikussá váló és hiánykészségek - ezen belül is a technológiai készségek - fejlesztése, a munkatársak sokoldalúságának és belső munkaerőpiaci potenciáljának készség alapú erősítése - az upskilling és a reskilling” - mondja a HR szakma trendjeiről Ráczné Szőke Ildikó. Az Európai Központi Bank (EKB) tehetségmenedzsment osztályának vezetőjét annak apropóján kérdeztük, hogy portálunk beválasztotta a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető közé júniusban első alkalommal megjelent listáján.

Ráczné Szőke Ildikó-

A HR Portál június 13-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt, Magyarországon ebben a témában még nem publikált listáját. 20 szempont alapján, számos iparági szakértő és a szakportál 19 éves tapasztalata alapján összeállította a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető toplistáját. (A névsorról és a módszertanról bővebben a cikkben.) Eddig Friedl Zsuzsannát (Magyar Telekom Nyrt.), Németh Kingát (Audi Hungaria Zrt.), Fluck Benedeket (MVM Csoport), Simon Csillát (Magyar Posta Zrt.) és András Klárát (Egis Gyógyszergyár Zrt.) mutattuk be. Most Ráczné Szőke Ildikóval, az Európai Központi Bank tehetségmenedzsment osztályának vezetőjével készült interjúnkat olvashatják.

Ráczné Szőke Ildikó 2017 júniusa óta dolgozik a frankfurti székhelyű európai uniós intézménynél. Közel 20 országból származó 35 fős csapatával az EKB people stratégiájának alakítója. Felelős az EKB Equity, Diversity and Inclusion politikájának formálásáért, azaz, hogy sokszínű és befogadó legyen a szervezet, sokféle tehetséget vonzzon és alkalmazzon és egyenlő fejlődési esélyeket biztosítson számukra. Képviseli az EKB-t az európai központi bankok és pénzügyi felügyeletek HR vezetőiből álló testületében, egy képzési-fejlesztési vezetőkből álló transznacionális munkacsoportot és egy nemzetközi pénzügyi szervezetek Talent Management vezetőiből álló globális közösséget is vezet. Több mint 25 éves szakmai tapasztalata van, az EKB előtt nyolc és fél évet a Raiffeisen Bank HR igazgatójaként dolgozott, előtte az EON Földgáz és a Magyar Nemzeti Bank HR osztályait vezette. Az Európai Központi Bankban 4800 munkavállaló dolgozik 27 országból.

Mire különösen büszke mostani szervezeténél, az EKB-nél vezetőként?

Öt éve dolgozom az Európai Központi Bankban és őszintén szólva, önmagában ez is büszkeséggel tölt el. Az EKB az európai integráció egyik csúcsintézménye, naponta több, mint 340 millió ember fizet euróval 19 országban (hamarosan 20 országban). Ez a munkámnak inspirációt és megkérdőjelezhetetlen értelmet ad. Hatalmas felelősség és egyúttal gyönyörű kihívás a bankban dolgozó kiváló vezetői és szakember állomány mindennapjaira, fejlődésére közvetlen hatást gyakorolni.

A Talent Management terület vezetőjeként nagyon büszke vagyok azokra a talent megoldásokra, amiket az elmúlt években bevezettünk, és arra is, ahogyan dolgozunk.

Kiemelném például az új karrierrendszerünket, amely a belső munkaerőnek, tehetségeknek nyújt elsőbbséget és változatos fejlődési lehetőségeket különféle formákban. Ez különösen azért fontos, mert mi egy szakértő szervezet vagyunk, ahol szinte kizárólag kimagasló és ambiciózus tehetségek dolgoznak. A szervezet vonzó küldetéséből, egyediségéből adódóan az önkéntes fluktuáció pedig 3% alatt van.

Erre mondhatnánk, hogy talent management szempontból milyen kényelmes helyzet. De valójában ennek is megvannak a maga sajátos szakmai kihívásai. Ezért büszkeséggel tölt el, hogy már a bevezetést követő első évben a munkatársak mintegy negyede váltott horizontálisan vagy vertikálisan munkakört.

Megoldásaink mindig valamilyen üzleti igényre adnak emberközpontú és analitikus választ. A munkatársi élményeket és megoldásokat projekt szemléletben és egy megújult, egyre agilisabb, rugalmasabb működési modellben szállítjuk. Ez teljeskörű szemléletváltást, új képességek elsajátítását, megerősítését igényelte az egész Centre of Excellence csapattól, és a HR BP-kel és Employee Services Centre-el is átalakította az együttműködésünket. A megoldásaink kifejlesztésében, implementálásában, a kapcsolódó változás menedzsmentben a “OneHR” szlogen új értelmet és valódi tartalmat nyert.

Nem tudom kihagyni, hogy a munkámnak egy jelentős része túlmutat az EKB-n, és kiterjed az európai uniós jegybankokra és pénzügyi felügyeleti rendszerre is. Ebben a minőségben nagyon büszke vagyok azokra az elsősorban tanulás, fejlődés illetve mobilitás területén bevezetett európai szintű megoldásokra, amelyek az intézmények közötti együttműködést és integrációt emelik magasabb szintre.

Milyen vezetőnek tartja magát? Milyen értékek mentén dolgozik?

Rendszeresen kérek visszajelzést és még ma is sokat reflektálok és tanulok. Ebben továbbra is a közvetlen munkatársaim vannak a legnagyobb segítségemre. Visszajelzésük alapján a stratégiai és koncepcionális gondolkodás, az üzletközpontúság, siker- és eredmény orientáltság az erősségeim. Van világos vízióm és stratégiám a csapatom számára és gyorsan döntök. Soha nem adom fel, és a legnehezebb helyzeteket is képes vagyok azonnal átkeretezni és más látószögből nézni.

Miközben ezek a tulajdonságok nyilvánvalóan nagyon hasznosak, tudatosan figyelek néhány más, legalább ennyire fontos dologra. Ilyen például, hogy empatikus és megértő legyek. Bizalmat és pszichológiai biztonságot teremtsek a környezetemben és elsősorban a tőlem függésben lévők számára. Nyitott legyek az enyémtől eltérő véleményekre és megoldásokra és tudjam azokat úgy integrálni, hogy a végén olyan megoldás születik, amire különben és egyenként nem volnánk képesek. Az is fontos számomra, hogy arra fókuszáljak, ami a közös célok irányába és elérésére mozgósít. És, hogy mindig elérhető legyek, ahol és amikor szükség van rám, de hátra is tudjak lépni, ha éppen erre van szükség.

Milyen tervei vannak cégénél HR vezetőként a következő hónapokra?

Nagy izgalommal készülünk egy jövőtervező workshop-ra, amelynek keretében szeretnénk megálmodni a talent management-et az EKB-ban a következő 3-5 év távlatában. Ez reményeim szerint nagyon inspiráló és izgalmas lesz és végül egy reális work program kulcs projektjeit határozza majd meg.

Emellett visszük tovább a folyamatban lévő projektjeinket, például a Talent Marketplace koncepciónk megvalósítását, vagy készségfejlesztés területén a Digital Dexterity és Data Academy learning portfoliók kínálatának folyamatos fejlesztését.

Sokat foglalkozunk a hibrid munkavégzés kultúrára gyakorolt hatásával és kihívásaival. Folyamatosan kérünk visszajelzést a munkatársaktól, és több formában nyújtunk támogatást vezetőknek és munkatársaknak egyaránt a jelen és jövő bizonytalanságainak kezelésében és a hibrid munkavégzés menedzselésében.

Mi az, amiben a HR szakmának változnia kellene? Mely területre kellene jobban koncentrálni?

Azt jól látjuk, hogy a negyedik ipari forradalom óriási változásokat és egyúttal lehetőségeket is generál a munka világában. A jövőbiztos szervezetek erre nagy léptékű transzformációval, gyakran teljes üzleti és működési modell váltással reagálnak, vagy mennek elébe proaktívan a változásoknak. A HR-nek kiemelt szerepe van a szükséges átalakulások előmozdításában, és a célok, értékek, szervezeti kultúra újra definiálásában.

Felértékelődik a kritikus készségek, ezen belül is a technológiai képességek fejlesztése, valamint a munkatársak sokoldalúságának, és belső munkaerőpiaci potenciáljának erősitése (upskilling, reskilling). Új módszereket tanulunk és kísérletezünk ki arra, hogyan támogassuk munkatársainkat potenciáljuk kiaknázásában, új képességek fejlesztésében személyes igényekhez szabott fejlődési utakon át. A talent menedzsmentben sokkal inkább ez a fókusz terület ma már, mint a hagyományos értelemben vett karrierutakban és programokban való gondolkodás.

Végül, de nem utolsó sorban, még nagyobb hangsúlyt kell fektetni az adatokon alapuló megoldástervezésre és a digitalizációra. Óriási potenciál van a mesterséges intelligenciában mind a munkatársi élmény, mind az üzleti problémákra adott válaszok területén. Prediktív elemzéseket például még mindig jellemzően a kiválasztás és megtartás területein alkalmazunk, holott a többi HR funkció tekintetében is nagy lehetőség van az adatokon alapuló előrejelzésekben, vagy az AI alapú készség-képesség kereslet és kínálat összehangolásában.

Mi volt a legmeglepőbb/ legnagyobb hatású/ emlékezetes visszajelzés, amit kapott akár munkavállalótól, kollégától vagy vezetőtől?

Az első külföldi vezetőm tanácsolta, merjek bízni önmagamban és kilépni a komfortzónámból. Ezt azóta is gyakorlom. Nem azért, mert könnyű, sőt. Hanem mert tényleg működik. Hiszem, hogy így lehet igazán fejlődni, a külső kihívásokra a belső útkeresés és megújulás a legjobb válasz.

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Bajor László, a Flex regionális HR igazgatója

"A HR szakmában erősíteni kell az üzleti szemlélelet. A HR csak így tud hidat építeni a munkavállalói elégedettség és a pénzügyi tervek,... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Széni Zoltán, az EPAM alelnöke

Gazdasági-üzleti háttere van, éveken át tanácsadóként dolgozott. 2016-ban az Ernst & Young tanácsadócégtől váltott az EPAM-hoz, hogy ... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Bertalan Imre, OTP Csoport

Felhatalmazó vezetőnek tartja magát Bertalan Imre, aki portálunk júniusban megjelent, “A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető” listáján is... Teljes cikk