Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 éve

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: András Klára, Egis Gyógyszergyár Zrt.

„A saját fejlődési utam egyik legfontosabb állomása az volt, amikor ki mertem mondani kontroller meggyőződésem alapján is, hogy az emberekről nem lehet excel sorokban gondolkodni” – nyilatkozta András Klára. A világban szerinte a következő trendekre érdemes figyelni HR-esként: adat alapú gondolkodás, a pszichológiai biztonság és a volatilis környezet. A 20 legbefolyásosabb HR vezetőt bemutató sorozatunkban az Egis Gyógyszergyár Zrt. HR és kommunikációs igazgatója következik.

András Klára Egis-

A HR Portál június 13-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt, Magyarországon ebben a témában még nem publikált listáját. 20 szempont alapján, számos iparági szakértő és a szakportál 19 éves tapasztalata alapján összeállította a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető toplistáját. (A névsorról és a módszertanról bővebben a cikkben.) Eddig Friedl Zsuzsannát (Magyar Telekom Nyrt.), Németh Kingát (Audi Hungaria Zrt.), Fluck Benedeket (MVM Csoport) és Simon Csillát (Magyar Posta Zrt.) mutattuk be. Most András Klárával, az Egis Gyógyszergyár Zrt. HR és kommunikációs igazgatójával készült interjúnkat olvashatják.

András Klára eredeti szakmája tanár, tíz évet dolgozott középiskolában. A 2000-es évek elején a humán kontrolling irányból kapcsolódott be a HR-be, és tanulta ki a szakmát. 2015-ben érkezett az Egis Gyógyszergyár Zrt.-hez, ahol a fejlesztési és kompenzációs osztály vezetését vette át. 2017 óta HR és kommunikációs vezető. HR-ből a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerzett doktori fokozatot. Szűkebb szakterülete a generációk közötti együttműködés. A hazai gyógyszeripar egyik meghatározó nagyvállalatánál számos HR fejlesztés elindítása kötődik a nevéhez – többek között neki is köszönhető, hogy alapjaitól megújult a belső kommunikáció. A szakmai nyilvánosság egyik ismert szereplője, számos HR rendezvény előadója. Tanári múltjából is eredeztethető, hogy szívügye a tudás megosztása. Idén februártól a Budapesti Metropolitan Egyetem docense is. Az Egis 3419 fős létszámával (2022. április) a második legnagyobb gyógyszeripari munkaadó és a top 40-ben van minden céget tekintve.

Mire különösen büszke mostani cégénél HR vezetőként?

HR vezetőként talán az a legnehezebb feladat, hogy megfelelő szinten tudjon működni a csapat, és ez a ’megfelelő szint’ értelmezhető legyen a munkavállalók és a vállalatvezetés számára is. Hogy ez miért nehéz feladat? Azért, mert egyszerre követeli meg a stratégiai szintű gondolkodást és az operatív szinten történő működést. Egy olyan diverz vállalatnál, mint az Egis, ez az egy mondat sok-sok kihívásra bontható. Kezdjük onnan, hogy mi nem pusztán HR Igazgatóságként működünk, az ügyvezetés tagjaként, hanem HR és kommunikációs igazgatóságként. Ez már jelzi azt is, hogya vállalati kommunikációnk kiindulási alapja maga az ember – és a HR stratégiánk is innen indul.

Ha az a kérdés, mire vagyok a legbüszkébb, akkor arra, hogy ezt az elvet az Egisben ma mindenki érti, és eszerint is dolgozik. A kollégáink pedig ezt érzékelik. Az utóbbi időszakban számos díjat is elnyertünk. Nagyon büszke vagyok a felelős foglalkoztató díjra a nagyvállalati kategóriában, melyet a pandémia alatti tevékenységünk elismeréseként kaptunk. Helytálltunk akkor is, és most is, hiszen a harcok kitörésekor ukrán kollégáink és családtagjaik részére kinyitottuk a zamárdi üdülőnket, ahol biztonságban vészelhetik át ezeket a nehéz hónapokat. Az elmúlt évek alatt két alkalommal is átszerveztük a HR és kommunikációs igazgatóságot, hogy a mindenkori helyzetre a lehető legjobban tudjunk reagálni, és a mai volatilis üzleti világban a leghatékonyabban támogathassuk az Egist az üzleti céljai elérése érdekében. Mindezt úgy, hogy a munkavállalóink biztonságban érezzék magukat.

Milyen vezetőnek tartja magát? Milyen értékek mentén dolgozik?

Erre a kérdésre a kollégáim hitelesebb választ tudnának adni. Én a magam részéről azt mondhatom, hogy én is, mint oly sokan mások, folyamatosan fejlődni képes vezetőnek tartom magam. Sokan születhetünk vezetésre, mégis kevesen lesznek igazán jó vezetők. Kicsit olyan ez, mint a tehetség és a szorgalom párosa. Egymás nélkül mit sem érnek. Egy vezető esetében az alap vezetői készség nagyon jó kiindulási pont, de önmagában kevés, ehhez kell még valami – ami mindenkinek a sajátja, és a kettőnek kéz a kézben kell járnia. A saját fejlődési utam egyik legfontosabb állomása az volt, amikor ki mertem mondani kontroller meggyőződésem alapján is, hogy az emberekről nem lehet excel sorokban gondolkodni. Minden ilyen mérföldkőnél a felismerés, annak kimondása, majd az ennek alapján történő cselekedet a meghatározó. És akkor még csak magamról beszéltem, mert jó vezető nincs csapat nélkül. Én sem lennék az, aki, ha nem lenne egy erős, elkötelezett és megbízható csapatom. Összegezve: olyan vezetőnek tartom magam, aki tesz azért, hogy jó vezető legyen, és közben megbecsüli azokat is, akik vele ezen az úton járnak.

Milyen tervei vannak cégénél HR vezetőként a következő hónapokra?

Mindig rengetem tervem van, de az utóbbi időben megszoktam, hogy a külvilág határozza meg az üzleti terveinket. Ha nagyon egyszerűen akarok fogalmazni, akkor a tervem most és a következő időszakban is az, hogy olyan működést alakítsunk ki, amelyben ezt a fajta kitettséget minimalizálni tudjuk, azaz a körülményektől függetlenül mi legyünk az ország egyik legütőképesebb HR csapata. Eszközök tekintetében ebben sokat segítenek a digitális megoldások, melyek jövőállóvá teszik a működésünket, és ezeknek köszönhetően gyorsabban alkalmazkodhatunk a változásokhoz is.

Mi az, amiben a HR szakmának változnia kellene? Mely területre kellene jobban koncentrálni?

Ez a kérdés sokszor elhangzik HR szakmai körökben, de legyünk őszinték: senki nem tudja a jó választ. Évek óta nem születnek igazi felismerések ebben a témában. Miért? Az én nézőpontom szerint azért, mert mindent összevetve minden vállalatnak olyan HR-re van szüksége, amely érti az ott dolgozó embereket, érti az üzleti folyamatokat, ismeri a világot, és ebben a hármasban tud egy olyan összhangot teremteni, amely a legjobb teljesítményt hozza ki mindenkiből. Tehát nem merném azt kijelenteni, hogy egy szakmának miben kell változnia, de azt biztosan állítom, hogy a világban mindig vannak olyan trendek, amelyre érdemes figyelni. Ezek ma szerintem az adat alapú gondolkodás, a pszichológiai biztonság és a volatilis környezet.

Mi volt a legmeglepőbb/ legnagyobb hatású/ emlékezetes visszajelzés, amit kapott akár munkavállalótól, kollégától vagy vezetőtől?

Kutatva az emlékeimben talán az alábbi két visszajelzést emelném ki:
Egyszer kaptam egy doboz Mozart bonbont, mert nagyon nehéz időszakban nagyon hitelesen és őszintén álltam ki az emberek elé – és azért kaptam azt a bonbont, mert zene volt a füleiknek, ahogy beszéltem.

Egy másik alkalommal pedig azt mondta egy kollégám, hogy velem mer és képes gentleman agreementet kötni. Olyat, amelyet rajtam kívül csak egyvalakivel tett meg korábban. HR vezetőként ez nagyon komoly bizalmat jelent mindkét oldalról. Még ma is működik a megkötött egyezségünk.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Bajor László, a Flex regionális HR igazgatója

"A HR szakmában erősíteni kell az üzleti szemlélelet. A HR csak így tud hidat építeni a munkavállalói elégedettség és a pénzügyi tervek,... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Széni Zoltán, az EPAM alelnöke

Gazdasági-üzleti háttere van, éveken át tanácsadóként dolgozott. 2016-ban az Ernst & Young tanácsadócégtől váltott az EPAM-hoz, hogy ... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Bertalan Imre, OTP Csoport

Felhatalmazó vezetőnek tartja magát Bertalan Imre, aki portálunk júniusban megjelent, “A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető” listáján is... Teljes cikk