kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 éve

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető - Simon Csilla, a Magyar Posta Zrt. HR igazgatója

„A jó vezető szerintem olyan, mint egy edző, aki a legtöbbet tudja kihozni az egyénekből és a csapatból egyaránt” – mondja Simon Csilla a létszámra legnagyobb magyar munkaadó, a Magyar Posta Zrt. HR igazgatója. 2019 óta dolgozik a vállalatnál HR vezetői pozícióban, 26 ezer munkavállalóért felel. Az operatív vezetők fejlesztését, szakmai támogatását tartja kulcsfontosságú kérdésnek, mert úgy gondolja, ők azok, akik a legtöbbet tudnak tenni a munkavállalók megtartásáért.

Simon Csilla Magyar Posta-

A HR Portál június 13-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt, Magyarországon ebben a témában még nem publikált listáját. 20 szempont alapján, számos iparági szakértő és a szakportál 19 éves tapasztalata alapján összeállította a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető toplistáját. (A névsorról és a módszertanról bővebben a cikkben.)  Eddig Friedl Zsuzsannát (Magyar Telekom Nyrt), Németh Kingát (Audi Hungaria Zrt.) és Fluck Benedeket (MVM Csoport) mutattuk be. A 20 HR vezető egyike Simon Csilla, a Magyar Posta Zrt. HR igazgatója. Most vele folytatjuk az interjúkat.

Simon Csilla közgazdász végzettségű, a Magyar Telekom Nyrt-nél szerzett menedzsment gyakorlatot HR területen. 2002-től a társaság HR Partner igazgatói tisztségét töltötte be. 2010-től a Dimenzió Biztosító és Önsegélyező Egyesület ügyvezető elnöke volt. Majd az MVM Zrt-nél humán erőforrás igazgatóként folytatta karrierjét. 2017-től pedig a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. HR igazgatójaként irányította a vállalat humán tevékenységét. A Magyar Posta Zrt.-nél 2019 óta dolgozik HR vezetői pozícióban.

Mire különösen büszke mostani cégénél HR vezetőként?

Minden vállalatnál érzékeny kérdés a bér-, illetve a béremelések mértéke, és nem mindegy annak szerkezete. Egyik szakmai sikeremnek tekintem, hogy sikerült elérni az érdekképviseletek együttműködését abban, hogy a bérek szerkezete támogassa a teljesítmények elismerését. Sikerként élem meg azt is, hogy még a legélesebb helyzetekben is sikerült a munkabékét fenntartani és a bérfejlesztésre rendelkezésre álló forrásokat a lehető leghatékonyabban elosztani.

Az elmúlt pár évben jelentős előrelépést valósítottunk meg a HR-folyamatok digitalizációjában. Olyan folyamatok váltak elektronikussá, mint a toborzás, a teljesítményösztönzők elszámolása, vagy a képzések.

A legbüszkébb arra vagyok, hogy a Posta élenjáró gyakorlatot alakított ki a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában. A „Tegyünk együtt” komplex programunkat az állami vállalatok első HR konferenciáján is bemutattuk, és az OFA az Év felelős foglalkoztatója díjjal (II. helyezett)  ismerte el.

A Magyar Posta az egyik legnagyobb állami vállalatként 26 000 embert foglalkoztat. Mindent elkövetünk azért, hogy dolgozóink elégedettek legyenek, ennek érdekében folyamatosan javítjuk a munkakörülményeket.

Milyen vezetőnek tartja magát? Milyen értékek mentén dolgozik?

A jó vezető szerintem olyan, mint egy edző, aki a legtöbbet tudja kihozni az egyénekből és a csapatból egyaránt. Szerencsés vagyok, mert nagyon jó csapat áll mögöttem. A feladatom, hogy támogassam és ösztönözzem őket, hogy humán oldalról hozzájáruljunk a vállalati szinten meghatározott stratégiai célok megvalósításához. Ehhez szükségesek olyan, a vállalati irányokat támogató HR programok és akciók, amelyek a vállalat egészére hatnak, és a végrehajtásban és az irányításban egyaránt értéket képviselnek.

Magamról annyit, hogy nyitott vagyok a szakmai újdonságokra, és figyelem a HR trendeket. Határozott és következetes vezetőnek tartom magam, aki szívesen ötletel és gondolkodik együtt vezetőtársaival.

Milyen tervei vannak cégénél HR vezetőként a következő hónapokra?

A kezdeti lépések után egy átfogó HR digitalizáció elindítása a célom, mely a HR tevékenységek papírmentesítése mellett a folyamatok racionalizálását is magába foglaló elektronikus támogatás, az automatizáció részbeni elérését jelenti.

HR vezetőként természetesen kiemelt célom, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben még inkább fókuszáljunk az új és a régi munkaerő megtartására. Jelenleg olyan onboarding és megtartó programon dolgozunk, amelyek kedvezően hatnak majd a munkáltatói márkára, a vállalati kultúrára és az elkötelezettségre.

Mi az, amiben a HR szakmának változnia kellene? Mely területre kellene jobban koncentrálni?

Az operatív vezetők fejlesztését, szakmai támogatását tartom kulcsfontosságú kérdésnek. Ők azok, akik a legtöbbet tudják tenni a munkavállalók megtartásáért. A frontline vezetők több esetben a munkatársi, illetve a szakértői körből kerülnek ki, ezért különösen fontos a vezetői szerepben megerősíteni, támogatni őket, tudatosítani a vállalati értékek képviseletét, az érdekek összehangolásának módját és rutinná tenni a társasági célok feladattá fordítását.

Mi volt a legmeglepőbb/ legnagyobb hatású/ emlékezetes visszajelzés, amit kapott akár munkavállalótól, kollégától vagy vezetőtől?

Kinevezésemet követően egyik első feladatomnak tekintettem, hogy megismerjem a szervezetet, saját tapasztalatokat gyűjtsek. Meglátogattam postákat, és néhány helyen végigkísértem egy-egy kolléga egész napját. Fontosnak tartom a személyes kapcsolatokat a végrehajtásban dolgozókkal, azokkal, akik a lakosság szemében a postát jelentik. A megszerzett tapasztalatokat és visszajelzéseket beépítem a döntéseimbe és azok figyelembevételével irányítom a HR szakterületet.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Bajor László, a Flex regionális HR igazgatója

"A HR szakmában erősíteni kell az üzleti szemlélelet. A HR csak így tud hidat építeni a munkavállalói elégedettség és a pénzügyi tervek,... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Széni Zoltán, az EPAM alelnöke

Gazdasági-üzleti háttere van, éveken át tanácsadóként dolgozott. 2016-ban az Ernst & Young tanácsadócégtől váltott az EPAM-hoz, hogy ... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Bertalan Imre, OTP Csoport

Felhatalmazó vezetőnek tartja magát Bertalan Imre, aki portálunk júniusban megjelent, “A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető” listáján is... Teljes cikk