Szerző: HR Portal
Megjelent: 3 hónapja

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető - Simon Csilla, a Magyar Posta Zrt. HR igazgatója

„A jó vezető szerintem olyan, mint egy edző, aki a legtöbbet tudja kihozni az egyénekből és a csapatból egyaránt” – mondja Simon Csilla a létszámra legnagyobb magyar munkaadó, a Magyar Posta Zrt. HR igazgatója. 2019 óta dolgozik a vállalatnál HR vezetői pozícióban, 26 ezer munkavállalóért felel. Az operatív vezetők fejlesztését, szakmai támogatását tartja kulcsfontosságú kérdésnek, mert úgy gondolja, ők azok, akik a legtöbbet tudnak tenni a munkavállalók megtartásáért.

A HR Portál június 13-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt, Magyarországon ebben a témában még nem publikált listáját. 20 szempont alapján, számos iparági szakértő és a szakportál 19 éves tapasztalata alapján összeállította a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető toplistáját. (A névsorról és a módszertanról bővebben a cikkben.)  Eddig Friedl Zsuzsannát (Magyar Telekom Nyrt), Németh Kingát (Audi Hungaria Zrt.) és Fluck Benedeket (MVM Csoport) mutattuk be. A 20 HR vezető egyike Simon Csilla, a Magyar Posta Zrt. HR igazgatója. Most vele folytatjuk az interjúkat.

Simon Csilla közgazdász végzettségű, a Magyar Telekom Nyrt-nél szerzett menedzsment gyakorlatot HR területen. 2002-től a társaság HR Partner igazgatói tisztségét töltötte be. 2010-től a Dimenzió Biztosító és Önsegélyező Egyesület ügyvezető elnöke volt. Majd az MVM Zrt-nél humán erőforrás igazgatóként folytatta karrierjét. 2017-től pedig a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. HR igazgatójaként irányította a vállalat humán tevékenységét. A Magyar Posta Zrt.-nél 2019 óta dolgozik HR vezetői pozícióban.

Mire különösen büszke mostani cégénél HR vezetőként?

Minden vállalatnál érzékeny kérdés a bér-, illetve a béremelések mértéke, és nem mindegy annak szerkezete. Egyik szakmai sikeremnek tekintem, hogy sikerült elérni az érdekképviseletek együttműködését abban, hogy a bérek szerkezete támogassa a teljesítmények elismerését. Sikerként élem meg azt is, hogy még a legélesebb helyzetekben is sikerült a munkabékét fenntartani és a bérfejlesztésre rendelkezésre álló forrásokat a lehető leghatékonyabban elosztani.

Az elmúlt pár évben jelentős előrelépést valósítottunk meg a HR-folyamatok digitalizációjában. Olyan folyamatok váltak elektronikussá, mint a toborzás, a teljesítményösztönzők elszámolása, vagy a képzések.

A legbüszkébb arra vagyok, hogy a Posta élenjáró gyakorlatot alakított ki a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában. A „Tegyünk együtt” komplex programunkat az állami vállalatok első HR konferenciáján is bemutattuk, és az OFA az Év felelős foglalkoztatója díjjal (II. helyezett)  ismerte el.

A Magyar Posta az egyik legnagyobb állami vállalatként 26 000 embert foglalkoztat. Mindent elkövetünk azért, hogy dolgozóink elégedettek legyenek, ennek érdekében folyamatosan javítjuk a munkakörülményeket.

Milyen vezetőnek tartja magát? Milyen értékek mentén dolgozik?

A jó vezető szerintem olyan, mint egy edző, aki a legtöbbet tudja kihozni az egyénekből és a csapatból egyaránt. Szerencsés vagyok, mert nagyon jó csapat áll mögöttem. A feladatom, hogy támogassam és ösztönözzem őket, hogy humán oldalról hozzájáruljunk a vállalati szinten meghatározott stratégiai célok megvalósításához. Ehhez szükségesek olyan, a vállalati irányokat támogató HR programok és akciók, amelyek a vállalat egészére hatnak, és a végrehajtásban és az irányításban egyaránt értéket képviselnek.

Magamról annyit, hogy nyitott vagyok a szakmai újdonságokra, és figyelem a HR trendeket. Határozott és következetes vezetőnek tartom magam, aki szívesen ötletel és gondolkodik együtt vezetőtársaival.

Milyen tervei vannak cégénél HR vezetőként a következő hónapokra?

A kezdeti lépések után egy átfogó HR digitalizáció elindítása a célom, mely a HR tevékenységek papírmentesítése mellett a folyamatok racionalizálását is magába foglaló elektronikus támogatás, az automatizáció részbeni elérését jelenti.

HR vezetőként természetesen kiemelt célom, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben még inkább fókuszáljunk az új és a régi munkaerő megtartására. Jelenleg olyan onboarding és megtartó programon dolgozunk, amelyek kedvezően hatnak majd a munkáltatói márkára, a vállalati kultúrára és az elkötelezettségre.

Mi az, amiben a HR szakmának változnia kellene? Mely területre kellene jobban koncentrálni?

Az operatív vezetők fejlesztését, szakmai támogatását tartom kulcsfontosságú kérdésnek. Ők azok, akik a legtöbbet tudják tenni a munkavállalók megtartásáért. A frontline vezetők több esetben a munkatársi, illetve a szakértői körből kerülnek ki, ezért különösen fontos a vezetői szerepben megerősíteni, támogatni őket, tudatosítani a vállalati értékek képviseletét, az érdekek összehangolásának módját és rutinná tenni a társasági célok feladattá fordítását.

Mi volt a legmeglepőbb/ legnagyobb hatású/ emlékezetes visszajelzés, amit kapott akár munkavállalótól, kollégától vagy vezetőtől?

Kinevezésemet követően egyik első feladatomnak tekintettem, hogy megismerjem a szervezetet, saját tapasztalatokat gyűjtsek. Meglátogattam postákat, és néhány helyen végigkísértem egy-egy kolléga egész napját. Fontosnak tartom a személyes kapcsolatokat a végrehajtásban dolgozókkal, azokkal, akik a lakosság szemében a postát jelentik. A megszerzett tapasztalatokat és visszajelzéseket beépítem a döntéseimbe és azok figyelembevételével irányítom a HR szakterületet.

  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Bertalan Imre, OTP Csoport

Felhatalmazó vezetőnek tartja magát Bertalan Imre, aki portálunk júniusban megjelent, “A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető” listáján is... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Szigeti Barbara, a Tesco-Global Áruházak Zrt. HR igazgatója

„Egy HR igazgatónak rajta kell tartani a kezét a cég ütőerén, figyelnie kell a kollégák igényeit, problémáit és véleményét” - vallja... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető - Szőcs László, a bp európai HR igazgatója

„A HR akkor versenyképes, ha érti az üzletet, az üzleti stratégiához illeszti a HR stratégiát. Minden HR osztály annyit ér, amennyit a benne... Teljes cikk