kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 éve

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Fluck Benedek, az MVM Csoport humán erőforrás és szolgáltatási vezérigazgató-helyettese

Négy éve az MVM Csoport HR területét irányítja, 120 tagvállalatnál 18 500 munkavállalóért felelős. Emellett 40 éve versenyszerűen vitorlázik, többszörös magyar bajnok és nemzetközi versenyrendező. Olyan egységes, üzleti partnerségre épülő, az üzleti stratégiát hatékonyan támogató és szolgáltatás szemléletű HR működést alapozott meg a cégcsoportnál, amely együttműködésre és bizalomra épül. Úgy véli: „Nem csak HR-esnek kell lenni, hanem üzleti vezetőnek is, aki képes globálisan egy-két lépéssel előre gondolkodni.” A jövő egyik fő kihívásának a hibrid munkavégzési kultúra megszilárdítását tartja, amelynek kulcsa - a digitális megoldásokon túl - a munkatársak fejlesztése.

Fluck Benedek MVM-

A HR Portál június 13-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt, Magyarországon ebben a témában még nem publikált listáját. 20 szempont alapján, számos iparági szakértő és a szakportál 19 éves tapasztalata alapján összeállította a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető toplistáját. (A névsorról és a módszertanról bővebben a cikkben.) Első két részünkben Friedl Zsuzsannát (Magyar Telekom Nyrt) és Németh Kingát (Audi Hungaria Zrt.) mutattuk be. A 20 HR vezető közül az egyik Fluck Benedek az MVM Csoport humán erőforrás és szolgáltatási vezérigazgató-helyettese.

Fluck Benedek HR vezetői pályafutását 2000-ben a Lear Corporation Hungary-nél kezdte emberi erőforrás igazgatóként, ahol két gyárban mintegy 3000 főért felelt. Majd 2007-től a Bosch Csoport magyarországi emberi erőforrás igazgatói posztját töltötte be, ahol már 8000 munkavállalóért volt felelős, hét vállalatnál. Ezt követte 2011-től az MVM Csoport, ahol humán erőforrás vezérigazgató-helyettesként szintén 8000 emberért felelt. 2015-től saját cégében ügyvezető, és több helyen töltött be interim HR igazgatói posztot. 2018-tól az NKM Nemzeti Közművek Zrt.-nél dolgozott, majd az integráció után az immár közel 120 tagvállalatot tömörítő MVM Csoportnál lett humánerőforrás és szolgáltatási vezérigazgató-helyettes.
 
Mire különösen büszke mostani cégénél HR vezetőként?

- Az MVM Csoport az elmúlt négy évben hatalmas változásokon ment keresztül, az energetikához kapcsolódó valamennyi területet felöleli, munkavállalóink száma mára meghaladja a 18  ezret és több mint 110 társaságot tömörítő cégcsoport lettünk, amely nemzetközi szinten is terjeszkedik. Különösen büszke vagyok a csapatomra, akikkel olyan egységes, üzleti partnerségre épülő, az üzleti stratégiát hatékonyan támogató és szolgáltatás szemléletű HR működést alapoztunk meg, amit együttműködésre és a bizalomra építettünk és építünk. Hiszek abban, hogy a vállalat számára a munkatársak jelentik a legfontosabb értéket.

A koronavírus-járvány miatt a digitalizáció cégcsoportunkban is felgyorsult, az online térben kellett biztosítanunk a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban a munkaerő-felvétel és a beilleszkedés folyamatát. Ehhez elengedhetetlen a felhasználóbarát digitális eszközök használata, ezért elindítottuk az mvmesvagyok.hu weboldalt, ami egy onboarding és információs felület, a munkavállalók, vezetők és új belépők számára elérhető, bemutatja a Társaságcsoportot, a HR rendszereket, és számos hasznos információt, amely a napi munkavégzéshez elengedhetetlen. Hatalmasat léptünk előre a munkavállalói önkiszolgáló rendszerek területén is. A HR csapat megmutatta, hogy nehéz helyzetekben képesek a változásokra gyorsan reagálni, fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy stratégiai támogató és szolgáltatás fókuszú HR működésünket ezekben a különleges időkben is megtartsuk. Azt is el kell mondanom, hogy engem ez az időszak nagyon inspirált, erősítette bennem az innovációs megoldó képességet. Meg kell említenem, hogy egy ilyen színes és sokféle társaságcsoportban a HR rendszereket és folyamatokat nagymértékben sikerült harmonizálni vagy egységesíteni lényegesebb konfliktusok nélkül. Örülök, hogy aktív szerepet játszottunk abban, hogy Családbarát vállalat lettünk és Legvonzóbb munkahelyként számos elismerést kaptunk a munkaerőpiacon ezzel is erősítve a munkáltatói márkát.

Fluck Benedek

Fluck Benedek magyar bajnok vitorlázó is
 
Milyen vezetőnek tartja magát? Milyen értékek mentén dolgozik?

- Fontos számomra, hogy vállalatcsoport és szervezeti szinten is hatékony és együttműködő csapatot építsünk. Ennek alappillére az a stabil vállalati értékrend, ami teljes összhangban van az én személyes értékeimmel, és amit napi szinten képviselek. Magam részéről úgy látom, nem csak HR-esnek kell lenni, hanem üzleti vezetőnek is, aki képes globálisan egy két lépéssel előre gondolkodni. Én mindig szem előtt tartom, hogy munkánkkal aktívan hozzájáruljunk az eredményes működéshez. Hiszek abban, hogy vezetőként vállalnom kell a felelősséget a gyors, de egyben minőségi döntések meghozataláért. Sportolóként és sportvezetőként talán magasra teszem a lécet mind a saját, mind a munkatársaim teljesítményét illetően, mert hiszek abban, hogy csak így lehet sikereket elérni. A pozitív munkakörnyezet megteremtése, munkatársaim felhatalmazása, bevonása és támogatása nélkül azonban nem tudnám ezt megvalósítani.

Milyen tervei vannak cégénél HR vezetőként a következő hónapokra?

- A pandémia okozta kemény időszak után épphogy csak fellélegezhettünk, a szomszédos ország területén kitört a háború. Ez egy még összetettebb és komolyabb válsághelyzetet hozott és ismét egy nem várt fordulatot kell kezelni nemzetközileg és országosan is. Az előttünk álló kihívások egyértelműen kijelölik a következő időszak feladatait is, minden eddiginél erősebb gazdálkodó szemlélet mellett rugalmasabbnak, ellenállóbbnak és innovatívabbnak kell lennünk céljaink elérése érdekében. Mindezt úgy, hogy biztosítsuk és megtartsuk a stabilitást, hiszen talán soha nem volt fontosabb a kiszámíthatóság és higgadtság, mint ezekben az időkben. Tovább kell dolgoznunk a hibrid munkavégzésen, amely a mindennapok részévé vált, tovább kell folytatni a kultúraváltást.

Az egészség valamint a magánélet és munka egyensúlya nagyon fontos minden munkavállaló számára így továbbra is fókuszban marad a wellbeing, az online előadások és szabadidős tevékenységeken keresztül, preventív intézkedésként tovább szervezzük a kihelyezett telephelyi szűréseket, ezeken a programokon több ezer kollégánk vesz részt.

Összeségében én magabiztosan tekintek az előttünk álló időszakra, hiszen megvan a kompetenciánk és gyakorlatunk, hogy nehéz helyzeteket is sikerrel kezeljünk.

Mi az, amiben a HR szakmának változnia kellene? Mely területre kellene jobban koncentrálni?

- A jövő egyik fő kihívása a hibrid munkavégzési kultúra megszilárdítása, ehhez a további digitális megoldásokon túl elsősorban munkatársakat és a vezetőket kell fejleszteni. Az új normálisra történő átállás azonban sokkal nehezebb, mint bármi más, és elsősorban fejben kell átállni. Elengedhetetlen a felelősségvállalás, az együttműködés és a bizalom, mint alapértékek további mélyítése. Fontos lesz, hogy nehéz gazdasági környezetben hogyan tudjuk motiválni a kollégákat, hogyan tudjuk megtartani a tehetségeket és még kiemeltebb szerepet kell szánnunk az utánpótlás fejlesztésére. Általános tapasztalat, hogy a gyorsan változó világunkban gyakoribb a kiégés ezért a wellbeing szerepe fel fog erősödni, amelynek része az is, hogy a megtaláljuk a módját a munkahelyi közösségek újraépítésének.  

Mi volt a legmeglepőbb/ legnagyobb hatású/ emlékezetes visszajelzés, amit kapott akár munkavállalótól, kollégától vagy vezetőtől?

- Az elmúlt évek megerősítették az egészségfókusz rendszerek fontosságát. Egyik munkatársunk a közelmúltban írt nekem, hogy az éves szűrővizsgálatoknak köszönhetően egy komolyabb betegséget tudtak időben felismerni, amiért nagyon hálás a vállalatnak. Felhívtam őt telefonon, hogy gyors gyógyulást kívánjak neki és megköszöntem a visszajelzését. Számomra ezek a visszacsatolások nagyon sokat jelentenek.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Bajor László, a Flex regionális HR igazgatója

"A HR szakmában erősíteni kell az üzleti szemlélelet. A HR csak így tud hidat építeni a munkavállalói elégedettség és a pénzügyi tervek,... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Széni Zoltán, az EPAM alelnöke

Gazdasági-üzleti háttere van, éveken át tanácsadóként dolgozott. 2016-ban az Ernst & Young tanácsadócégtől váltott az EPAM-hoz, hogy ... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Bertalan Imre, OTP Csoport

Felhatalmazó vezetőnek tartja magát Bertalan Imre, aki portálunk júniusban megjelent, “A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető” listáján is... Teljes cikk