kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

A béren kívüli juttatások krémje

Az élet- és balesetbiztosítás a legnépszerűbb juttatás (31 százalék) a magyar munkáltatók körében, a második helyen holtverseny alakult ki az alkalmazottak képzése és a munkába járás költségeinek térítése terén.

Átfogó felmérést készít a hazai cafetéria helyzetéről a Workania állásportál a Merces bérinformációs portál adatainak felhasználásával. A merces.hu oldal október elsején kezdte meg működését és mára 56 000 magyarországi alkalmazott béradatait tartalmazza. A folyamatosan frissülő adatbázis naponta 250-300 munkavállaló adataival bővül. Az oldal segítségével mindenki kiderítheti, hogy foglalkozásának, tapasztalatának, lakóhelyének nagyjából milyen bér felel meg, "mennyit ér" pillanatnyilag a munkaerőpiacon. Életszerű, friss számokat közöl, melyek tájékozódási pontként működhetnek minden munkabérről szóló tárgyalás előtt.

A felmérés alapján a magyar munkáltatók körében legnépszerűbb (31 százalék) juttatás az élet- és balesetbiztosítás, ami többek között a hazai adózás sajátságainak is köszönhető. Második az alkalmazottak képzése és a munkába járás költségeinek térítése holtversenyben, 28-28 százalékkal. A felmérés más részeiből kiderül azonban, a két juttatás nem azonos csoportokra vonatkozik. Míg a munkába járás költségeit az alacsonyabban képzetteknek és az állami alkalmazottaknak térítik gyakrabban, addig a képzés inkább az amúgy is magasan kvalifikáltak és a magánszférában dolgozók előjoga.

A munkavállalók 18 százaléka kap ingyen italt a munkahelyen (ez a víztől az üdítőig bármi lehet), 16 százalékuknak jár nyugdíjbiztosítási hozzájárulás, és szintén 16 százalék kap magáncélra is céges telefont. Százból 14 egészségéhez járul hozzá a munkahely, rugalmas munkaidő 11-nek jár. Magáncélú laptopot 10 százalékuk kap, hat, öt, négy és három százaléka céges autót, sport hozzájárulást, hétvégi rendezvényeket és mértéken felüli szabadságot élvezhet.

Természetesen a felmérés adatai nem az ország összes munkavállalójára igazak, hiszen nem kap minden tizedik magyar dolgozó céges notebook-ot. A felmérés csak azok körében vizsgálja a cafetéria használatát, akik egyáltalán kapnak bármilyen béren kívüli juttatást.

Érdekes a hazai helyzetet összevetni például a szlovákiaival, ahol a Merces.sk alapján úgy tűnik, hogy északi szomszédunknál összességében jóval kedvezőbb a helyzet. A szlovákiai munkaerő az élet- és balesetbiztosítás, illetve az egészségügyi ellátás kivételével minden kategóriában ellátottabb, mint a magyar. Háromszor annyi ember dolgozhat rugalmas munkaidőben és vehet részt céges szabadidős programokban, több mint négyszer annyian vehetnek ki pluszszabadságot.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek