Szerző: Berta László Megjelent: 1 éve

A bizalmatlan vezetők és a pontatlan teljesítménymérés miatt kevés a távmunkás

Vannak feladatok, melyek hatékonyabban végezhetők el távmunkában, mint a munkahelyen. De hogyan lehet meghatározni, melyik a jobb út? A Magyar Távmunka Szövetség bemutatott egy módszert, amivel állítása szerint a cégvezetők egzakt döntést hozhatnak.

Kevés pozitív döntés születik: az Ipsos felmérése szerint a munkavállalók 37 százaléka dolgozna szívesen távmunkában, de jelenleg 3 százaléknak adatik meg.

Kutatásokra hivatkozva mondta Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke, hogy a többször megszakított munka a hatékonyság csökkenésével jár, és a nyugodt otthoni környezet jobban megfelel az önállóan elvégezhető, illetve egyéni kreativitást, vagy hosszabb idejű összpontosított figyelmet igénylő feladatoknak. A szövetség kutatásában hat vállalat 39 munkatársa vett részt, egy adott munkakörön belül öt-hat fős csoportokban. Mindenki dolgozott távmunkásban és bent az irodából is, hogy összemérhető legyen, mikor milyen intenzitással végezte a munkáját. Végül azt a következtetést vonták le, hogy számítógépes munkák esetében a távmunkában 34 százalékkal alacsonyabb volt az intenzív munkaszakaszok megszakítása, mint az irodában.

A kutatásban a JobCTRL által fejlesztett munkaidő-, feladat- és projektelemzésre kifejlesztett alkalmazással dokumentálták a számítógépes munkavégzési feladatokat. Az így kapott részletes tevékenységi adatokból meghatározták a koncentrált munkaszakaszokat, és megmérték azok töredezettségét és intenzitását. Az úgynevezett munkatöredezettségi riporttal mérték fel, mikor érdemes a távmunkát választani.

Forgács Tamás, a szövetég elnöke szerint ez a módszer a dolgozók számítógépeire telepítve gyakorlatilag bármilyen számítógépes munkakörben alkalmas a távmunka hatékonyságának objektív elemzésére.

Kiemelte, hogy a cégvezetők egyik problémája a mérhetőség kérdése, ezért olyan vállalatirányítási eszközt érdemes választani, amely a projekt eredményessége mellett arról is képet ad, hogy a távmunkások a konkrét „termelés” mellett - nevezhetjük produktív munkavégzésnek - mennyi időt fordítottak adminisztrációra, kommunikációra, változáskezelésre az otthonukban dolgozók. Ezáltal lehet pontosan összemérni a távmunka és az irodában végzett munka hatékonyságát.

Bukik a távmunka, ha nem azt mérik, amit kellene

A hagyományos főnöki szemléletben az eredményesség feltétele, hogy ami csak lehet, a vezető látókörében történjen, és persze bizalmatlanság övez minden rugalmas munkavégzést. Mészáros Péter, az ELMŰ-ÉMÁSZ Ügyfélszolgálati Kft. ügyvezető igazgatója szerint szinte minden a vezetőkön múlik. A magyar hozzáállásról elmondta: "Kifogáskeresésben mi vagyunk a legjobbak. Gyakorta abból indulunk ki, hogy mit miért nem lehet megvalósítani, mi benne a rizikó. Ez a helyzet a távmunkával is. Míg a GE és az IBM vezetői több száz munkást irányítanak Indiában, addig mi attól félünk, hogy valaki otthonról fog dolgozni Őrbottyánból”.

Más a technikai alkalmazások hiányosságaiban látja a távmunka iránti bizalmatlanság okát. „Azért nem engedik haza az embereket, mert nem jó mérőszámok alapján kérik számon őket” - mondta a HR Portálnak Vadász Attila, a JobCTRL-t szolgáltatatót TcT Group ügyvezetője. Kifejtette, hogy mérni kell a normaidőket, és fontos kiszűrni, hogy egyes távmunkások a könnyebb ügyeket vegyék magukhoz, különben igazságtalan előnybe kerülnek a nehezebb ügyekkel bajlódó kollégáikkal szemben. Az elvárások alakíthatók, mert figyelembe kell venni az adott cég életében előforduló szezonális változásokat, kampányidőszakokat és sok más tényezőt - tette hozzá Vadász.

Van, aki felhúzza a gombát

A távmunka szövetség csütörtöki rendezvényén hozzászólók között volt olyan, akinél kötetlen munkaidőben dolgoznak a távmunkások, hétvégén néznek rájuk, hogy megvan-e a darabszám. Máshol nem engedélyezik a kötetlen munkarendet - vagyis nem maguknak osztják be a munkaidejüket -, hanem egy időben dolgoznak irodába bejáró munkatársaikkal. Az is változó, hogy hetente hány napot dolgoznak otthonról, volt példa arra, hogy négy és arra is, hogy öt napot. Általában nem távmunkásként kezdik, hanem körülbelül fél év irodai bejárás után válthatnak.

Az alkalmazhatók köre egyre bővül: lehetnek programozók, rendszeradminisztrátorok, projektmenedzserek, ügyfélszolgálatosok, követeléskezelők stb. Jellemző, hogy vezető beosztásban dolgozók nem lehetnek távmunkások, de Mészáros Péter szerint ez is változni fog. Hangsúlyozta, hogy a távmunkával hosszú távon stabil munkaerőt, motiváltan dolgozó értékes munkatársakat tudnak megtartani. 100-120 kollégájuknál családi életformává vált a távmunka. Erről mutatott egy kisfilmet, amit a távmunkások lakásaiban forgattak:

  • sokan a gyerekeik ellátása miatt dolgoznak távmunkában
  • a panaszkezelési csoport egyik tagja bagoly típus, vagyis szürkülettől aktív, de a cég nem szól bele, mikor lásson neki
  • az őrbottyáni lakásából behajtási ügyeket intéző hölgy nehezen tudja betartani a munkaszüneteket, ezért naponta beállítja a gomba formájú időzítőt
  • volt, aki nem bírta a magányt, visszament irodistának.


Jól körülírható alkat illik a távmunkához: fegyelmezetten tartja a munkatempót, nem szomjazza a társasági életet, és nem folyik szét. Nem alkalmas, akik folyton elcsábul, ha hívja a gyerek, vagy más erős inger, és elmegy a nap.

A távmunka tagadhatatlan előnyeit sem hallgatta el az ügyfélszolgálat ügyvezető igazgatója, például:

  • elégedett munkatársakkal dolgozhat
  • egy ember náthájából nem lesz tömeges megbetegedés
  • ha visszamennének dolgozni sok száz négyzetméter irodai területet kellene biztosítani az elhelyezésükre.


A konferencián elhangzott egy tipp a forrásokban és munkahelyekben szegény településeknek is: alakítsanak ki távmunka-házakat, ahová többen beszállhatnak a távmunkába. Néhány számítógép és telefon kell hozzá, és egy kis szabad hely a sokszor üresen álló kultúrházban vagy kis könyvtárban.

Ön szokott otthonról dolgozni?
Igen, erre akármikor van lehetőségem és szoktam is élni vele.
Igen, heti 1-2 napon
Alkalmanként, nagyon ritkán megoldható.
Soha, bár olyan munkát végzek, hogy megoldható lenne, de nem engedik.
Soha, az én munkakörömben ez nem kivitelezhető.
Soha, mert szerintem ez nem működőképes dolog.
Poll Maker

Follow hrportal_hu on Twitter

Az édesanyák inkább részmunkaidőben vagy egyéni vállalkozóként dolgoznának

Régebben a nők ugyanarra a munkahelyre mentek vissza, ahonnan szülés előtt elmentek, de ma már ez nem feltétlenül így van. Sokan inkább otthonról végezhető, vagy részmunkaidős állást választanak, vagy egyéni vállalkozásba fognak - írja a HVG.tovább..

További cikkek
Oroszországban csökkent a munkanélküliség februárban

Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy 5 százalék volt a munkanélküliség a múlt hónapban a januári 5,2 és a decemberi 5,1 százalék után - írja az MTI. Teljes cikk

Feszültség az olcsó ukrán munkaerő miatt

A Napi.hu oldalt megkereste sárvári Flex-üzem egyik dolgozója, aki szerint a gyárba tavaly óta több száz ukrán vendégmunkás érkezett, emiatt pedig... Teljes cikk

Négy évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség, lassul a reálbérek csökkenése

Több mint négy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése... Teljes cikk

Új marketing igazgató érkezik a Central Médiacsoporthoz

2018 márciusától Dr. Baráth Andrea látja el a cégcsoport marketing igazgatói feladatait, aki a Procter&Gamble-tól érkezik a Central Médiacsoporthoz -... Teljes cikk

Eljárás indult a Volkswagen csoportnál piaci manipuláció gyanúja miatt

A VW körül számos eljárás zajlik a dízelbotránnyal és helytelen szén-dioxid-kibocsátási adatokkal kapcsolatban. A csoport 49 jelenlegi vagy korábbi... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár