kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 éve

A diákok munkájára a korábbinál is nagyobb szükség lesz - diákmunka járványhelyzet után

A járványhelyzet utáni megtorpanás, illetve egyes ágazatok teljes leállása az elsők között érintette a diák munkavállalókat és így az iskolaszövetkezeteket is. Ugyanakkor az újraindulás jelei már ezen a területen is érzékelhetők. A munkáltatók számára költséghatékonyabb lehet ebben a bizonytalan helyzetben a munkaerőigény rugalmasabb megoldása.

Hirtelen bezuhanás, induló növekedés

Az iskolaszövetkezetek az elsők között érezték meg a járvány okozta válságot, hiszen a leálló munkáltatók először a külsős illetve kölcsönzött munkavállalóiktól váltak meg, többek között a diákoktól is. A diákmunka-közvetítők körében készített körképünkből kiderül, hogy a márciusi leállás mindenkit sokként érintett, áprilisban egyes szektorokban megjelent a kapacitáshiány, ami egy kicsit javított a mérlegen. Május második felében pedig a vészhelyzet feloldásával a nyitás elindult. Így ha lassan is, de az igények is újra jelentkeznek és emelkedő tendenciát mutatnak.

Márciusban több szervezetnél a megrendelések a korábbi igények 50-60-70%-ára estek vissza. Ugyanakkor ebben a tekintetben később érezhető volt némi kiegyenlítődés. Szetlák Tamás, az Atlasz Csoport igazgatója elmondta, hogy áprilisban megnőtt az igény a diák munkavállalókra azokban a szektorokban, ahol kapacitáshiány keletkezett, így például a kereskedelem területén.

A nyitás és a visszaállás kapcsán, Kott Zoltán a Meló-Diák igazgatósági tagja arra számít, hogy partnereik, amikor újraindul a „termelés”, akkor nem növelik egyből a főállású alkalmazottak számát, hanem diákokat és más átmeneti munkavállalókat alkalmaznak először. Így a diákokra vonatkozó igények is gyors növekedésnek indulhatnak, hiszen a munkaerőigények költséghatékony megoldása a cégek érdeke ebben a bizonytalan helyzetben.

„Kincset ér most az olyan munkaerő, amely nem jelent bérköltséget, azonnal bevethető, bármikor elküldhető a szerződéses keretek szerint, motivált és friss tudással rendelkezik. Ennél kevesebből senki sem képes jó minőségű munkaerőhöz jutni. Azok a cégek lesznek az újranyitás nyertesei, akik ezt felismerik és élnek is a lehetőséggel” - fogalmaz Weilandics Péter, a Diák-Center Iskolaszövetkezet vezetője. Hozzáteszi: Most nem hátrány, hogy a legfiatalabb munakerő-piaci generáció nehezebben köteleződik el hosszú távra: a munkáltatók is óvatosabbak az időtartamokkal, így a felek érdekei találkoznak.

Iparági helyzetképek

Sok olyan iparág nullázódott le szinte teljesen, amelyek a diák munkavállalók foglalkoztatása szempontjából kiemelkedtek, így például a vendéglátás, a szállodaipar, a rendezvényszervezés. Ezek közül a területek közül, Tóth Tamara, a Job Force Iskolaszövetkezet vezetője szerint a vendéglátás bár alacsonyabb volumenben, de kezd visszaállni, a fürdők is fokozatosan beindulnak, bár lehetséges, hogy a korábbi éveknél kisebb létszámigénnyel. Kurdi Ferenc, a Pensum Diákmunka Szolgáltató Iskolaszövetkezet operatív igazgatója is számít arra, hogy a strandokra kelleni fognak a diákok. A szállodákkal kapcsolatban már kevésbé derűlátó, mint mondta kérdés, lesz-e annyi vendég mondjuk a négy-ötcsillagos budapesti szállodákban, akiket a saját létszámuk már nem tud kiszolgálni. A Job Force szerint a termelésben is volt volumencsökkenés, és ott nehezebb megjósolni, hogy mi fog történni, de a kereskedelemben és az irodai munkákban továbbra is számítanak a diákokra. Az Atlasztól, Szetlák Tamás még a logisztikával és az informatikával foglalkozó cégeket emelte ki, amelyeknél szintén növekvő tendenciát mutatnak az igények a diákmunkára.

A szövetkezetek mind arra számítanak, hogy a nyár továbbra is csúcsszezon lesz, ugyanakkor ez a csúcs a korábbinál várhatóan alacsonyabb lesz. A tavalyi igényekkel szinte sehol nem számolnak a cégek. A szolgáltatók és a diákok részéről is a korábbinál nagyobb rugalmasság lesz a kulcsszó Tóth Tamara szerint. A diákok oldaláról is megnövekedett az igény a munkavégzésre, osztotta meg észrevételeit Szetlák Tamás. Mint mondta, míg az elmúlt években egyre nehezebb volt megfelelő diákokat találni egy-egy pozícióba, addig most megközelítőleg a 2016/17-es időszak aktivitása érzékelhető a fiatalok körében, vagyis a hirdetési költségek jobban megtérülnek.

A szolgáltatók egyetértettek abban, hogy a bérek növekedésére nem igazán lehet számítani a közeljövőben. Kurdi Ferenc szerint alacsonyabbak lesznek a bérek, inkább a minimálbérhez közelítenek majd, főleg vidéken. Kott Zoltán szintén úgy vélte, átmenetileg csökkenhetnek az átlagkeresetek. Tóth Tamara azt várja, hogy a diákbérek a felnőttbérek változásával mozognak majd együtt. Szetlák Tamás szerint az idei év a 2020 eleji bérekkel megy várhatóan végig. Nem vár bércsökkenést Weilandics Péter sem. „Inkább az valószínűsíthető, hogy jövőre elmarad a 10%-os béremelés.”

Digitalizálás és rugalmasság

A járvány okozta válság az iskolaszövetkezeteket, ahogy az egyéb HR szolgáltatókat is, érzékenyen érintette. Esetükben is fontos volt, hogy milyen gyorsan tudják lereagálni a változásokat. Az Atlasz Csoportnál például a diákokkal digitális aláírással ellátott szerződéseket kötnek, ami bármikor, bárhonnan megköthető, így a feleknek nem kell találkozniuk sem. Mint az igazgató elmondta videóinterjút eddig is használtak, így ez sem jelentett számukra újdonságot a járvány idején, sőt további folyamatokat, így például a jelenléti ívet és a beosztásszervezést is digitalizálták. Így a teljes folyamat „érintésmentes”: a hirdetés feladásától a munkavégzésen át, a diákbérek kifizetéséig sem a diákok, sem a partnerek részéről nem igényel személyes jelenlétet.

A digitális ügyintézés egyébként mindenhol előtérbe került, a Pensumnál is működött már a folyamatok nagy része online, így nem volt szükség nagyobb hardver vagy szoftver fejlesztésre az átállásnál. A Job Force vezetője az agilis működést is kiemelte a közvetítői munkában.

Mit hoz a jövő?

„Itt az ideje a minőségi cserékre” - hívja fel a munkaadók figyelmét a Diák Centertől Weilandics Péter. „Sok új jelentkezőnk van, nagyobb merítésből lehet válogatni, így magasabb színvonalú, képzettségű munkaerőt lehet felvenni. A jobb minőségű munkaerő önmagában is jelentős megtakarítás és valljuk be, presztízskérdés is egyben.” A jövőre nézve a Kurdi Ferenc, a Pensum operatív igazgatója arra számít, hogy a 2000-es évek közepén tapasztaltakhoz hasonlóan az ügyfélszerzésre sokkal nagyobb energiát kell majd fordítani a jövőben, vagyis a lehetséges megrendelők elérése kerül újra a fókuszba, a munkavállalók toborzása helyett. A Meló-Diáktól Kott Zoltán jelezte, a diákszövetkezetek egyrészt próbálnak segíteni a munkájukat elvesztő diákoknak új munkalehetőségekkel, másrészt folyamatosan toborozzák a munkát kereső diákokat, akiket be tudnak vetni, hogyha hirtelen megugrik majd az igény a munkaerőre.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk

Melyek a legnépszerűbb diákmunkák és mennyit lehet keresni?

60 ezer látogatóval minden rekordot megdöntött a januári Educatio oktatási kiállításon résztvevők száma. A vágyott diploma azonban rengetegbe... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek