Megjelent: 11 éve

A dolgozók bevonása a folyamatfejlesztés alapeleme

Akárcsak a mesében... hoztunk is ajándékot, meg nem is, lean-ezünk is, meg nem is. E gondolat mögött a LeanCenter által indított felmérés eredménye áll, melyben arról faggatták a látogatókat, hogy vajon a vállalatuknál mennyien érzik magukénak a lean elveit, illetve azok használatának és követésének szükségességét.

A humán tőke hatékony kihasználása

A napjainkban egyre kiszélesedő hitelválság is szükségessé teszi a karcsúsítás elveinek fokozott alkalmazását. Minden üzleti vállalkozás alapvető célja, hogy a piacon való megmaradás érdekében egyre okosabban, szervezettebben működtetett folyamatokkal állítsa elő értékeit. A Toyota termelési rendszere, a Toyota Production System jogosan kapta meg nemrég a "Thinking Production System" módosított elnevezést (forrás: Concordia). Az emberi szellemi erő kihasználása, vagy inkább felhasználása a kérdéskör alfája és omegája.

Ahhoz, hogy az értékteremtésben szerepet játszó folyamatok fenntarthatóan működjenek, és fejleszthetők legyenek, a vállalkozásnak rendelkeznie kell azzal az úgynevezett "kritikus tömeggel", vagyis minimális létszámú és szükséges szaktekintéllyel rendelkező munkavállalói csoporttal, amelyre támaszkodva a piaci körülmények jelentette változások kezelhetők. Nem szabad elfelejteni, hogy a kaizen elvekre igazán nem akkor van szükség, amikor a válság már a nyakunkon van, hanem ezen elvekre építve kell a megelőzés érdekében folyamatosan fejlesztenünk és kézben tartanunk a folyamatainkat. Folyamataink fejlesztése magában hordozza a változás és változtatás szükségességét, melyet kollégáink a maguk bőrén is éreznek a mindennapokban. Legyen az akár pozitív vagy akár negatív változás, mindenképp érzelmeket vált ki.

Nem elég tanítani

Ha fenntartható változtatást akarunk elérni, a legjobb, ha minél nagyobb létszámú elkötelezett kollégát tudunk magunk mellett. Ők lehetnek azok, akik akár a munkaközi szünetekben is készek gondolatokat ébreszteni a többiekben, elültetni pár hasznos gondolatot a fülekben. Szükség van rájuk, hiszen a lean működtetése mögött rejlő szükséges alapoktatások nem elegendőek. Egy oktatás során hallott, megtanult okosságok általában 10-20 százaléka marad meg maradandóan a hallgatóságban. Annak érdekében, hogy a tananyagból valódi tudás, illetve magunkénak vallott látásmód (vagy nevezzük filozófiának) váljon, a nap nagy részében figyelnünk kell a részletekre.

A LeanCenter felmérésének eredménye azt mutatja, hogy a vállalatoknál általában a létszám 5-15 százaléka vallja magáénak a lean elveit, és kész is tenni érte proaktívan. Ez praktikusan azt jelenti, hogy egy száz fős vállalatnál 5-15 munkavállaló az, aki kész tenni a jobbításért, észreveszi a veszteségeket és hangot ad észrevételeinek. Ők azok, akik a vállalat lean-motorját képezik, legyenek akár felsővezetők vagy beosztottak. Ideális esetben ennek a létszámnak sokkal magasabbnak kéne lennie, hiszen közös érdek a versenyben maradás, a veszteségek megszüntetése. Elvégre minden ki nem mondott szó, meg nem valósított munkavállalói jó ötlet kidobott pénzt jelent a vállalkozás számára.

A sikerhez elengedhetetlen a lean

A felmérés üzenete egyértelmű: erősen dolgozni kell a lean terjesztésén és a munkavállalók bevonásán. Az embernek, mint a lean folyamatok alapvető tényezőjének és értékének, húznia kell a lean iránti igényeket is. Márpedig a munkavállalók motiválása, bevonása pedig egyértelműen menedzsmenti feladat és szerepkör. A következő év hajnalánál nincs is jobb idő elkötelezni magunkat a lean mellett, vagyis hogy bevonjuk beosztottainkat a döntéshozatal folyamataiba!

Tömpe László
LeanCenter
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.26HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.04.14NEXONbér képzés A hallgatók elsajátítják a bérszámfejtési feladatok elvégzését a NEXONbér programban. A 4 napos képzés célja a NEXONbér program szerkezetének megismerése, valamint a szoftver felhasználói kompetenciák fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter