Mészáros Etelka
Megjelent: 13 éve

A grafológia, mint a munkaerő-kiválasztás egyik segédeszköze II.

Cikkünk második részében megismerheti, hogy mivel foglalkozik a grafológia a gyakorlatban, valamint adunk néhány a laikusok számára is alkalmazható tippet alapvető jellemvonások felismerésére a kézírásból. Továbbra is dr. Balog Edina jogász - grafológust, a Grafológiai Intézet szakértői ágazatvezetőjét kérdezzük.

Milyen egyéni jelek ismerhetők fel egy laikus számára egy kézíráson?

A különböző benyomások mindenkit befolyásolhatnak. Az illető idegi állapotától is függhet az írás minősége. Érdemes megnézni például, hogy mennyire teleírt a felület. Amennyiben kicsi margót hagy az illető, még a papír szélét is kihasználja, nagyon takarékos, beosztó emberre utal. A munkaerő kiválasztásnál nekünk minden esetben meg kell néznünk, hogy mit vár a munkáltató a személytől. Nem biztos, hogy egy adott pozícióra pontosan ilyen beosztó embert keresnek, s ezt a tulajdonságot részesítik előnyben. Az is meghatározó, hogy a betűk jobbra vagy balra dőlnek, milyen messze van az aláírás a szövegtől. Más jegyekkel is összevetve aki jóval lejjebb írja alá pl. az önéletrajzát, az nem vállalja a felelősséget azért amit írt. Amennyiben valaki nem köti össze a betűket, az háttérbe vonuló jellemre utal. A kreatív személyiség plusz vonalakkal ékesíti az írását, s az ilyen személy ne menjen például könyvelőnek. A munkahelyen a csapatszellem, egy csapatba való beilleszkedés készsége is fontos. Nem biztos, hogy előnyös, ha csupa kreatív, ötletelő személy gyűlik össze, hiszen akkor nem lesz, aki az ötleteket megvalósítsa. A nők írását figyelve a nők általában nagyobb betűkkel írnak, míg a férfiak kisebb betűkkel.

Az esetek többségében szabad választást hagyunk, nem határozzuk meg, hogy az illető sima, vagy vonalas papírra írjon. Aki a vonalas papírt részesíti előnyben, bizonyos sorvezetőt használ, annak az életben is támaszra van szüksége. Amennyiben az ilyen tulajdonságú emberrel sima papírra iratunk, az írásán nyomban meglátszik, hogy nem ahhoz szokott. A betűk dőlésének is szerepe van. Pl. a jobbra dőlő betűk előremutatásra, előretekintésre utalnak. A balra dőlő, vagy hátra döntött betű írója általában zárkózott ember, hacsak nem balkezes az illető. Aki túl nagy betűkkel ír, magamutogató lehet.

Milyen egyéb vizsgálatok kapcsolódnak az Önök munkájához, melyek alkalmazásával komplex képet kaphatnak a személyről úgy a munkáltatók, mint a munkavállalók?

Foglalkozunk pályaalkalmassági, pályamódosítási vizsgálatokkal is. Kismamáknak indítottuk a Főnix programot, mely öt éve sikeresen működik. Speciális eset ez a munkába visszatérő kismamák, anyukák számára kidolgozott programunk, amikor a grafológia módszereivel felmérjük, milyen területen lenne sikeres a visszatérés a munka világába, és a pszichológia segítségével életvezetési tanácsokkal és munkalehetőségekkel is segítünk. Ebben a programban a Magyar Nemzeti Bankkal volt hosszabb együttműködésünk, ahol sok volt a Gyesről, Gyedről munkába visszatérni kívánó anyuka - mondja Balog Edina. Egy kisgyermekes anya több évig otthon van, csak a családdal foglalkozik, ez más irányba viszi, formálja a személyiségét. Sokszor önbizalomhiányban szenved, leértékelődik az önbecsülése, és nem tudja, hogy alkalmas-e még a munkavégzésre, visszavárják-e még a munkahelyen. Többször fordulnak hozzánk azzal, hogy egy valós képet szeretnének kapni magukról a több éves otthonlét után. Egy alapos pszichológiai vizsgálat, valamint egy grafológiai tényfeltárás, tanácsadás hozzásegíti a kismamákat a munkába való visszatéréshez.

A munkavállalás szempontjából azonban nem csak a kismamáknak, hanem a pályakezdő fiataloknak is próbálunk segíteni. Kidolgoztunk egy úgynevezett Referencia-levelet, amely egy rövid grafológiai személyiségrajz, és a munkára jelentkezéskor a munkaadónak bemutathatják, mintegy ajánlólevélként, hogy milyen képességekre számíthat az illetőtől, hiszen a pálya kezdetén a fiatalok még nem tudnak a gyakorlatot, másféle referenciákat felmutatni Ez hasznos a pályakezdő részére és a munkáltató részére egyaránt.

Megemlíteném a mellettünk működő Jólét alapítványt - folytatja a szakértő - akikkel szintén szorosan együttműködünk. Ők jelentős adatbázissal rendelkeznek azokról az emberekről, akik elvesztették a munkahelyüket és igyekeznek akár csak 4 órás munkához is hozzájuttatni a munka nélkül maradt embereket.

Külön kört képez a gyermekrajzok, gyermekírások vizsgálata, ahol a problémák, családon belüli feszültséggócok megmutatkozhatnak, vagy ahol a fejlesztés lehetőségét segítjük a különböző vonások feltárásával.

Az igazságügy területén sem újdonság a grafológia használata: a hazugságvizsgálat nagyon jól működik a grafológiában, és egyes esetekben a személyiségrajz-készítés nagyban segítheti az igazságszolgáltatás munkáját (gondoljunk például arra, hogy meg tudjuk vizsgálni, egy illető személy valóban öngyilkos akart-e lenni, vagy kényszer hatására írta a búcsúlevelet).

Másik fő profilunk a grafológia mellett az írásazonosítás, hagyományosabb nevén írás-szakértés. A hagyományos azonosító módszeren túlmenően igény szerint a klinikai szakpszichológiát is bevonva a szakértők arra is segítenek választ adni, hogy például a végrendeleteket, adásvételi szerződéseket és egyéb más később nagyon fontossá vált jogi aktusokat az addigra már sok esetben elhunyt aláíró milyen pszichés és fizikai körülmények között írhatta alá.

Létezik -e olyan informatikai program, mely segítheti a grafológusok munkáját?

A matematika nem áll tőlünk messze - folytatja a szakértő - nem csak hagyományosan végezzük az írásvizsgálatot. Mi is haladunk a korral, számítógépes grafológiai programunk is van. Az aláírások azonosítása, kézírás-azonosítás szintén hasznos lehet, nemcsak a bírói munkában, de például a banki ügyletek során is. Több ezer mintás számítógépes adatbázis segíti az aláírások minél pontosabb azonosítását.

Ilyen vizsgálatnál a személynek digitalizált táblára kell írnia és a több ezer jelet tartalmazó program ennek alapján vizsgálja a személyt. A matematikai módszerekkel már teljesen a reál világba megy át az eddig szubjektívnek ítélt munkánk. Hazugságvizsgáló grafológiai vizsgálataink egyre népszerűbbek, mivel az agyat - az agyírásból eredően - kevésbé lehet átvágni és további stressz-helyzetet sem idéz elő az írásminta felvétele, mint például a poligráfos hazugságvizsgáló készüléknél, ahol a vizsgált személyre mérőműszert kötnek.

Mészáros Etelka

<< Előző  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
"Hülye vagy fiam, a fa nem kék" - a megfojtott kreativitást nem könnyű visszakapni

Röviddel ezelőtt érkezett a hír, hogy 84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamás pszichológus, író. A HR Portalnak három éve interjút adott, amikor... Teljes cikk

Keresik Magyarország legszebb férfi és női call centeres hangját

A Direkt és Interaktív Marketing Szövetség (DIMSZ) Contact Center tagozata idén nyolcadik alkalommal rendezi meg Call Center Hangszépségversenyét. A... Teljes cikk

Az egyik legfontosabb munkaerő-piaci tartalék ma Magyarországon a kisgyermekes anyuka

A magyar háromgyerekes nők közel fele nem dolgozik, a részmunkaidő nem "divat", kevés a családbarát munkahely. A kisgyermekes anyák helyzete nem... Teljes cikk