Mészáros Etelka
Megjelent: 14 éve

A grafológia, mint a munkaerő-kiválasztás egyik segédeszköze II.

Cikkünk második részében megismerheti, hogy mivel foglalkozik a grafológia a gyakorlatban, valamint adunk néhány a laikusok számára is alkalmazható tippet alapvető jellemvonások felismerésére a kézírásból. Továbbra is dr. Balog Edina jogász - grafológust, a Grafológiai Intézet szakértői ágazatvezetőjét kérdezzük.

Milyen egyéni jelek ismerhetők fel egy laikus számára egy kézíráson?

A különböző benyomások mindenkit befolyásolhatnak. Az illető idegi állapotától is függhet az írás minősége. Érdemes megnézni például, hogy mennyire teleírt a felület. Amennyiben kicsi margót hagy az illető, még a papír szélét is kihasználja, nagyon takarékos, beosztó emberre utal. A munkaerő kiválasztásnál nekünk minden esetben meg kell néznünk, hogy mit vár a munkáltató a személytől. Nem biztos, hogy egy adott pozícióra pontosan ilyen beosztó embert keresnek, s ezt a tulajdonságot részesítik előnyben. Az is meghatározó, hogy a betűk jobbra vagy balra dőlnek, milyen messze van az aláírás a szövegtől. Más jegyekkel is összevetve aki jóval lejjebb írja alá pl. az önéletrajzát, az nem vállalja a felelősséget azért amit írt. Amennyiben valaki nem köti össze a betűket, az háttérbe vonuló jellemre utal. A kreatív személyiség plusz vonalakkal ékesíti az írását, s az ilyen személy ne menjen például könyvelőnek. A munkahelyen a csapatszellem, egy csapatba való beilleszkedés készsége is fontos. Nem biztos, hogy előnyös, ha csupa kreatív, ötletelő személy gyűlik össze, hiszen akkor nem lesz, aki az ötleteket megvalósítsa. A nők írását figyelve a nők általában nagyobb betűkkel írnak, míg a férfiak kisebb betűkkel.

Az esetek többségében szabad választást hagyunk, nem határozzuk meg, hogy az illető sima, vagy vonalas papírra írjon. Aki a vonalas papírt részesíti előnyben, bizonyos sorvezetőt használ, annak az életben is támaszra van szüksége. Amennyiben az ilyen tulajdonságú emberrel sima papírra iratunk, az írásán nyomban meglátszik, hogy nem ahhoz szokott. A betűk dőlésének is szerepe van. Pl. a jobbra dőlő betűk előremutatásra, előretekintésre utalnak. A balra dőlő, vagy hátra döntött betű írója általában zárkózott ember, hacsak nem balkezes az illető. Aki túl nagy betűkkel ír, magamutogató lehet.

Milyen egyéb vizsgálatok kapcsolódnak az Önök munkájához, melyek alkalmazásával komplex képet kaphatnak a személyről úgy a munkáltatók, mint a munkavállalók?

Foglalkozunk pályaalkalmassági, pályamódosítási vizsgálatokkal is. Kismamáknak indítottuk a Főnix programot, mely öt éve sikeresen működik. Speciális eset ez a munkába visszatérő kismamák, anyukák számára kidolgozott programunk, amikor a grafológia módszereivel felmérjük, milyen területen lenne sikeres a visszatérés a munka világába, és a pszichológia segítségével életvezetési tanácsokkal és munkalehetőségekkel is segítünk. Ebben a programban a Magyar Nemzeti Bankkal volt hosszabb együttműködésünk, ahol sok volt a Gyesről, Gyedről munkába visszatérni kívánó anyuka - mondja Balog Edina. Egy kisgyermekes anya több évig otthon van, csak a családdal foglalkozik, ez más irányba viszi, formálja a személyiségét. Sokszor önbizalomhiányban szenved, leértékelődik az önbecsülése, és nem tudja, hogy alkalmas-e még a munkavégzésre, visszavárják-e még a munkahelyen. Többször fordulnak hozzánk azzal, hogy egy valós képet szeretnének kapni magukról a több éves otthonlét után. Egy alapos pszichológiai vizsgálat, valamint egy grafológiai tényfeltárás, tanácsadás hozzásegíti a kismamákat a munkába való visszatéréshez.

A munkavállalás szempontjából azonban nem csak a kismamáknak, hanem a pályakezdő fiataloknak is próbálunk segíteni. Kidolgoztunk egy úgynevezett Referencia-levelet, amely egy rövid grafológiai személyiségrajz, és a munkára jelentkezéskor a munkaadónak bemutathatják, mintegy ajánlólevélként, hogy milyen képességekre számíthat az illetőtől, hiszen a pálya kezdetén a fiatalok még nem tudnak a gyakorlatot, másféle referenciákat felmutatni Ez hasznos a pályakezdő részére és a munkáltató részére egyaránt.

Megemlíteném a mellettünk működő Jólét alapítványt - folytatja a szakértő - akikkel szintén szorosan együttműködünk. Ők jelentős adatbázissal rendelkeznek azokról az emberekről, akik elvesztették a munkahelyüket és igyekeznek akár csak 4 órás munkához is hozzájuttatni a munka nélkül maradt embereket.

Külön kört képez a gyermekrajzok, gyermekírások vizsgálata, ahol a problémák, családon belüli feszültséggócok megmutatkozhatnak, vagy ahol a fejlesztés lehetőségét segítjük a különböző vonások feltárásával.

Az igazságügy területén sem újdonság a grafológia használata: a hazugságvizsgálat nagyon jól működik a grafológiában, és egyes esetekben a személyiségrajz-készítés nagyban segítheti az igazságszolgáltatás munkáját (gondoljunk például arra, hogy meg tudjuk vizsgálni, egy illető személy valóban öngyilkos akart-e lenni, vagy kényszer hatására írta a búcsúlevelet).

Másik fő profilunk a grafológia mellett az írásazonosítás, hagyományosabb nevén írás-szakértés. A hagyományos azonosító módszeren túlmenően igény szerint a klinikai szakpszichológiát is bevonva a szakértők arra is segítenek választ adni, hogy például a végrendeleteket, adásvételi szerződéseket és egyéb más később nagyon fontossá vált jogi aktusokat az addigra már sok esetben elhunyt aláíró milyen pszichés és fizikai körülmények között írhatta alá.

Létezik -e olyan informatikai program, mely segítheti a grafológusok munkáját?

A matematika nem áll tőlünk messze - folytatja a szakértő - nem csak hagyományosan végezzük az írásvizsgálatot. Mi is haladunk a korral, számítógépes grafológiai programunk is van. Az aláírások azonosítása, kézírás-azonosítás szintén hasznos lehet, nemcsak a bírói munkában, de például a banki ügyletek során is. Több ezer mintás számítógépes adatbázis segíti az aláírások minél pontosabb azonosítását.

Ilyen vizsgálatnál a személynek digitalizált táblára kell írnia és a több ezer jelet tartalmazó program ennek alapján vizsgálja a személyt. A matematikai módszerekkel már teljesen a reál világba megy át az eddig szubjektívnek ítélt munkánk. Hazugságvizsgáló grafológiai vizsgálataink egyre népszerűbbek, mivel az agyat - az agyírásból eredően - kevésbé lehet átvágni és további stressz-helyzetet sem idéz elő az írásminta felvétele, mint például a poligráfos hazugságvizsgáló készüléknél, ahol a vizsgált személyre mérőműszert kötnek.

Mészáros Etelka

<< Előző  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
12 lépés a hatékonyabb meetingekért

Sok oka lehet annak, hogy egy meeting nem hatékony. Többek közt, hogy nem tiszta, hogy mi is a megbeszélés pontos témája, fókusza vagy ha nem a... Teljes cikk

Karantén office vs. Home office

Sok kényszermegoldás született a kijárási korlátozások idején, a járvány első hullámában. A munkahelyek többségében a home office-ra nem volt... Teljes cikk

Íme, a Nemzeti Tehetség Program idei díjazottjai!

Magyarország legfontosabb erőforrása az ember, ezért a tehetségek gyarapítása közös feladat - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának... Teljes cikk