Mészáros Etelka
Megjelent: 15 éve

A grafológia, mint a munkaerő-kiválasztás egyik segédeszköze II.

Cikkünk második részében megismerheti, hogy mivel foglalkozik a grafológia a gyakorlatban, valamint adunk néhány a laikusok számára is alkalmazható tippet alapvető jellemvonások felismerésére a kézírásból. Továbbra is dr. Balog Edina jogász - grafológust, a Grafológiai Intézet szakértői ágazatvezetőjét kérdezzük.

Milyen egyéni jelek ismerhetők fel egy laikus számára egy kézíráson?

A különböző benyomások mindenkit befolyásolhatnak. Az illető idegi állapotától is függhet az írás minősége. Érdemes megnézni például, hogy mennyire teleírt a felület. Amennyiben kicsi margót hagy az illető, még a papír szélét is kihasználja, nagyon takarékos, beosztó emberre utal. A munkaerő kiválasztásnál nekünk minden esetben meg kell néznünk, hogy mit vár a munkáltató a személytől. Nem biztos, hogy egy adott pozícióra pontosan ilyen beosztó embert keresnek, s ezt a tulajdonságot részesítik előnyben. Az is meghatározó, hogy a betűk jobbra vagy balra dőlnek, milyen messze van az aláírás a szövegtől. Más jegyekkel is összevetve aki jóval lejjebb írja alá pl. az önéletrajzát, az nem vállalja a felelősséget azért amit írt. Amennyiben valaki nem köti össze a betűket, az háttérbe vonuló jellemre utal. A kreatív személyiség plusz vonalakkal ékesíti az írását, s az ilyen személy ne menjen például könyvelőnek. A munkahelyen a csapatszellem, egy csapatba való beilleszkedés készsége is fontos. Nem biztos, hogy előnyös, ha csupa kreatív, ötletelő személy gyűlik össze, hiszen akkor nem lesz, aki az ötleteket megvalósítsa. A nők írását figyelve a nők általában nagyobb betűkkel írnak, míg a férfiak kisebb betűkkel.

Az esetek többségében szabad választást hagyunk, nem határozzuk meg, hogy az illető sima, vagy vonalas papírra írjon. Aki a vonalas papírt részesíti előnyben, bizonyos sorvezetőt használ, annak az életben is támaszra van szüksége. Amennyiben az ilyen tulajdonságú emberrel sima papírra iratunk, az írásán nyomban meglátszik, hogy nem ahhoz szokott. A betűk dőlésének is szerepe van. Pl. a jobbra dőlő betűk előremutatásra, előretekintésre utalnak. A balra dőlő, vagy hátra döntött betű írója általában zárkózott ember, hacsak nem balkezes az illető. Aki túl nagy betűkkel ír, magamutogató lehet.

Milyen egyéb vizsgálatok kapcsolódnak az Önök munkájához, melyek alkalmazásával komplex képet kaphatnak a személyről úgy a munkáltatók, mint a munkavállalók?

Foglalkozunk pályaalkalmassági, pályamódosítási vizsgálatokkal is. Kismamáknak indítottuk a Főnix programot, mely öt éve sikeresen működik. Speciális eset ez a munkába visszatérő kismamák, anyukák számára kidolgozott programunk, amikor a grafológia módszereivel felmérjük, milyen területen lenne sikeres a visszatérés a munka világába, és a pszichológia segítségével életvezetési tanácsokkal és munkalehetőségekkel is segítünk. Ebben a programban a Magyar Nemzeti Bankkal volt hosszabb együttműködésünk, ahol sok volt a Gyesről, Gyedről munkába visszatérni kívánó anyuka - mondja Balog Edina. Egy kisgyermekes anya több évig otthon van, csak a családdal foglalkozik, ez más irányba viszi, formálja a személyiségét. Sokszor önbizalomhiányban szenved, leértékelődik az önbecsülése, és nem tudja, hogy alkalmas-e még a munkavégzésre, visszavárják-e még a munkahelyen. Többször fordulnak hozzánk azzal, hogy egy valós képet szeretnének kapni magukról a több éves otthonlét után. Egy alapos pszichológiai vizsgálat, valamint egy grafológiai tényfeltárás, tanácsadás hozzásegíti a kismamákat a munkába való visszatéréshez.

A munkavállalás szempontjából azonban nem csak a kismamáknak, hanem a pályakezdő fiataloknak is próbálunk segíteni. Kidolgoztunk egy úgynevezett Referencia-levelet, amely egy rövid grafológiai személyiségrajz, és a munkára jelentkezéskor a munkaadónak bemutathatják, mintegy ajánlólevélként, hogy milyen képességekre számíthat az illetőtől, hiszen a pálya kezdetén a fiatalok még nem tudnak a gyakorlatot, másféle referenciákat felmutatni Ez hasznos a pályakezdő részére és a munkáltató részére egyaránt.

Megemlíteném a mellettünk működő Jólét alapítványt - folytatja a szakértő - akikkel szintén szorosan együttműködünk. Ők jelentős adatbázissal rendelkeznek azokról az emberekről, akik elvesztették a munkahelyüket és igyekeznek akár csak 4 órás munkához is hozzájuttatni a munka nélkül maradt embereket.

Külön kört képez a gyermekrajzok, gyermekírások vizsgálata, ahol a problémák, családon belüli feszültséggócok megmutatkozhatnak, vagy ahol a fejlesztés lehetőségét segítjük a különböző vonások feltárásával.

Az igazságügy területén sem újdonság a grafológia használata: a hazugságvizsgálat nagyon jól működik a grafológiában, és egyes esetekben a személyiségrajz-készítés nagyban segítheti az igazságszolgáltatás munkáját (gondoljunk például arra, hogy meg tudjuk vizsgálni, egy illető személy valóban öngyilkos akart-e lenni, vagy kényszer hatására írta a búcsúlevelet).

Másik fő profilunk a grafológia mellett az írásazonosítás, hagyományosabb nevén írás-szakértés. A hagyományos azonosító módszeren túlmenően igény szerint a klinikai szakpszichológiát is bevonva a szakértők arra is segítenek választ adni, hogy például a végrendeleteket, adásvételi szerződéseket és egyéb más később nagyon fontossá vált jogi aktusokat az addigra már sok esetben elhunyt aláíró milyen pszichés és fizikai körülmények között írhatta alá.

Létezik -e olyan informatikai program, mely segítheti a grafológusok munkáját?

A matematika nem áll tőlünk messze - folytatja a szakértő - nem csak hagyományosan végezzük az írásvizsgálatot. Mi is haladunk a korral, számítógépes grafológiai programunk is van. Az aláírások azonosítása, kézírás-azonosítás szintén hasznos lehet, nemcsak a bírói munkában, de például a banki ügyletek során is. Több ezer mintás számítógépes adatbázis segíti az aláírások minél pontosabb azonosítását.

Ilyen vizsgálatnál a személynek digitalizált táblára kell írnia és a több ezer jelet tartalmazó program ennek alapján vizsgálja a személyt. A matematikai módszerekkel már teljesen a reál világba megy át az eddig szubjektívnek ítélt munkánk. Hazugságvizsgáló grafológiai vizsgálataink egyre népszerűbbek, mivel az agyat - az agyírásból eredően - kevésbé lehet átvágni és további stressz-helyzetet sem idéz elő az írásminta felvétele, mint például a poligráfos hazugságvizsgáló készüléknél, ahol a vizsgált személyre mérőműszert kötnek.

Mészáros Etelka

<< Előző  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kemény Dénes: a valódi vezető kreatív, inspiráló és a nap 24 órájában készül a sikerre

A valódi vezetői tekintély a magas színvonalú szakmai munkával és a sikerekkel vívható ki – mutatott rá Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda... Teljes cikk

Erőforrás után fókuszban az EMBER - mi van a változó HR-es titulusok mögött?

Már nem HR igazgató, hanem Chief People Officer, nem toborzási vezető, hanem Talent aquisition Lead, aki a tehetségeket keresi. Egyre nagyobb teret nyer... Teljes cikk

Így lesz élmény a pályaválasztás

Interaktív, élmény alapú bemutatókon keresztül kelti fel a pályaválasztás előtt álló iskolások érdeklődését a műszaki és informatikai... Teljes cikk