Megjelent: 3 éve

A gyermekvédelmi jogszabályok módosítását kérte Vajna?

Egy filmforgatás miatt kérte Andy Vajna és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője még február 8-án, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma módosítson egyes gyermekvédelmi jogszabályokon - írta az Index.

Vajnáék a kiskorúak szereplésének gyámhatósági engedélyeztetése, az engedélyeztetési folyamat könnyítése érdekében kérték a jogszabályok módosítását. Azt is szeretnék, ha a kiskorúak éjszakai munkavégzését engedélyeznék filmforgatáskor. Úgy tudja az Index, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma utasításba adta: a munkatársak találjanak erre valamilyen megoldást. A lap értesülése szerint a minisztériumban el is készült a kiskorúak foglalkoztatásának gyámhatósági engedélyezésével kapcsolatos jogszabály-módosítási javaslat, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Közjogi Főosztálya pedig elfogadta azt.

Az egyik módosítás maga a gyámhivatali eljárásokról szóló kormányrendelet, ami 1997 óta szabályozza a folyamatokat, és nagyon sokszor lett módosítva - írja a lap.

A legfontosabb módosítás kihat arra is, hogy ha a gyerek szülei nem tudnak megegyezni abban, hogy a gyerek szerepeljen-e a filmben vagy sem, akkor a gyámhivatal pótolja a hiányzó szülői hozzájárulást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyerek szerepelhet a filmben, ha az egyik szülő úgy dönt és ezt a gyámhivatal támogatja.

Az Index úgy tudja, hogy Vajnáék kérték az éjszakai munkavégzés engedélyezését is, de erre még nem talált megoldást a tárca, mivel a fiatal munkavállalókra vonatkozó szabályozás már a Nemzetgazdasági Minisztérium asztala, ezért tárcaközi egyeztetéseket igényelne. A jelenlegi szabályok szerint fiatal munkavállalót (aki még nincs 18 éves) este 10 és reggel 6 óra között nem lehet igénybe venni.

Az ügyben egy hete megkereste az Index az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de érdemben nem kaptak tőlük választ. Értesülésüket ugyanakkor nem cáfolták.

Index
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter