Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 8 éve

A havi adójóváírást írásban külön kérni kell

Még márciusban is teljes a káosz a munkabérek számfejtése körül, sok alkalmazott a vártnál 15 ezer forinttal kevesebbet kapott, holott a kormány azt ígérte, nagyobb összeg marad idén a zsebekben - írja a Népszava.

images

Tavaly évi 1 250 000 forint bruttó bérig járt az alkalmazottaknak teljes összegben az adójóváírás, idén azonban jelentősen felemelkedett a jóváírás határa, 2 510 000 forintra - emlékeztet a Népszava. Ez azt jelenti, hogy idén az átlagosan keresők is jogosultak lettek az adójóváírás igénybevételére, amit már az adóelőleg levonásakor, a havi bér számfejtésekor figyelembe vehetnek a munkáltatók. Azok esetében, akik az adókedvezmény maximumát igénybe vehetik, havi 15 000 forintról lehet szó.

A munkáltatók egy része azonban nem tájékoztatta a dolgozókat erről, mint ahogy arról sem, hogy írásban kell kérniük, ha szeretnék, hogy már az adóelőleg számításánál is vegyék figyelembe e kedvezményt. Ennek oka lehet az, hogy a munkaadók sem tudtak kiigazodni a bonyolult adószabályokon. Nem volt egyértelmű, hogy kell-e külön kérni az adójóváírást, illetve az arányosítást az előlegnél, készít-e erre a célra nyomtatványt az APEH, egyáltalán, a szuperbruttósítás miatt azt sem látták tisztán, hogy mi a személyi jövedelemadó alapja, vagyis mi után kell az adót és az adójóváírást számítani - írja a lap.

A könyvelők sem kaptak segítséget a Pénzügyminisztériumtól és az APEH-tól, így márciusban az adójóváírás kedvezményét sokaknál nem vonták le a bérszámfejtéskor, ezért a januári és a februári bér címén nettóban számos dolgozó kevesebbet kapott, mint tavaly, miközben a kormány ígérete szerint többet kellett volna.

Szollár Domokos kormányszóvivő tájékoztatása szerint a munkavállalónak külön kérnie kell, hogy az adójóváírást havonta megkapja, ellenkező esetben az éves összeget jövőre egyben utalja vissza neki az adóhivatal. Az adócsökkentés minden érintettnek jár, de az adójóváírás rendszerén keresztül megjelenő többletpénz az adózó döntésétől függően érkezhet havonta, vagy éves elszámolásban is.

Hangsúlyozta: az alapállapot mindenkinél az éves elszámolás, ezért aki nem nyilatkozik másként, annak évente egyszer, egy összegben utalja majd az APEH a többletet. Jelezte, hogy aki még márciusban szeretne áttérni a havi elszámolásra ezt március 22-ig teheti meg.

A Népszava cikke szerint a közszférában az elmúlt három hónapra visszamenőlegesen utalják az adójóváírást, így három hónapnyi pluszpénzt kaphat minden közalkalmazott.

Népszava
Follow hrportal_hu on Twitter

Mennyit keres egy minőségellenőr?

Folytatjuk a különböző szakmák bérezéséről szóló sorozatunkat. Legutóbb a hegesztők keresetének alakulását néztük meg a fizetesek.hu adatainak segítségével. A minőségellenőrök átlagbére 205 000 forint. A pozíció esetében úgy néz ki, hogy kisebb cégnél jobban megéri dolgozni, és a szakmai tapasztalatnak is tízezrekben mérhető jelentősége van. tovább..

További cikkek
Futárként dolgozott egy hétéves Kínában

Az árva gyermek nem bánta, hogy dolgoznia kell, nem is akart a hatóságokkal menni, mikor rátaláltak - írja a 24.hu oldal. Teljes cikk

A Telenor évi 40 óra tanulásra ösztönzi a munkavállalóit

A Telenor Csoport vezérigazgatója, Sigve Brekke kihívást hirdetett a vállalatcsoport 12 tagvállalatának több mint 30 ezer dolgozója körében. A... Teljes cikk

A színészek eladományozzák a fizetést, amit Woody Allen filmjéért kaptak

Woody Allen most fejezte legújabb, A Rainy Day in New York című filmjét, ami egy egy 44 éves férfi és egy tinilány szexuális viszonyáról szól. A... Teljes cikk

Ezekben az országokban leghosszabb a munkaidő

Egy felmérés szerint a mexikóiak dolgoznak a legtöbbet, míg a németeknél a legrövidebb a munkanap - írja a World Economic Forum. Teljes cikk

Nyílik a jövedelmi olló Németországban

Tágabbra nyílt a jövedelmi olló Németországban az újraegyesítés óta a DIW Berlin gazdaságkutató intézet kedden közzétett tanulmánya szerint - írja az MTI. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár