Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 7 éve

A havi adójóváírást írásban külön kérni kell

Még márciusban is teljes a káosz a munkabérek számfejtése körül, sok alkalmazott a vártnál 15 ezer forinttal kevesebbet kapott, holott a kormány azt ígérte, nagyobb összeg marad idén a zsebekben - írja a Népszava.

images

Tavaly évi 1 250 000 forint bruttó bérig járt az alkalmazottaknak teljes összegben az adójóváírás, idén azonban jelentősen felemelkedett a jóváírás határa, 2 510 000 forintra - emlékeztet a Népszava. Ez azt jelenti, hogy idén az átlagosan keresők is jogosultak lettek az adójóváírás igénybevételére, amit már az adóelőleg levonásakor, a havi bér számfejtésekor figyelembe vehetnek a munkáltatók. Azok esetében, akik az adókedvezmény maximumát igénybe vehetik, havi 15 000 forintról lehet szó.

A munkáltatók egy része azonban nem tájékoztatta a dolgozókat erről, mint ahogy arról sem, hogy írásban kell kérniük, ha szeretnék, hogy már az adóelőleg számításánál is vegyék figyelembe e kedvezményt. Ennek oka lehet az, hogy a munkaadók sem tudtak kiigazodni a bonyolult adószabályokon. Nem volt egyértelmű, hogy kell-e külön kérni az adójóváírást, illetve az arányosítást az előlegnél, készít-e erre a célra nyomtatványt az APEH, egyáltalán, a szuperbruttósítás miatt azt sem látták tisztán, hogy mi a személyi jövedelemadó alapja, vagyis mi után kell az adót és az adójóváírást számítani - írja a lap.

A könyvelők sem kaptak segítséget a Pénzügyminisztériumtól és az APEH-tól, így márciusban az adójóváírás kedvezményét sokaknál nem vonták le a bérszámfejtéskor, ezért a januári és a februári bér címén nettóban számos dolgozó kevesebbet kapott, mint tavaly, miközben a kormány ígérete szerint többet kellett volna.

Szollár Domokos kormányszóvivő tájékoztatása szerint a munkavállalónak külön kérnie kell, hogy az adójóváírást havonta megkapja, ellenkező esetben az éves összeget jövőre egyben utalja vissza neki az adóhivatal. Az adócsökkentés minden érintettnek jár, de az adójóváírás rendszerén keresztül megjelenő többletpénz az adózó döntésétől függően érkezhet havonta, vagy éves elszámolásban is.

Hangsúlyozta: az alapállapot mindenkinél az éves elszámolás, ezért aki nem nyilatkozik másként, annak évente egyszer, egy összegben utalja majd az APEH a többletet. Jelezte, hogy aki még márciusban szeretne áttérni a havi elszámolásra ezt március 22-ig teheti meg.

A Népszava cikke szerint a közszférában az elmúlt három hónapra visszamenőlegesen utalják az adójóváírást, így három hónapnyi pluszpénzt kaphat minden közalkalmazott.

Népszava
Follow hrportal_hu on Twitter

Megállapodtak a béremelésről a Magyar Államkincstárnál

Megszületett a bérmegállapodás a Magyar Államkincstár vezetése és a munkavállalók között, a dolgozók 2017. július elsejével átlagosan 25 százalékos béremelésben részesülnek. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) közölte 2018. január elsejétől pedig további 25 százalékos béremelést kapnak - írja az MTI.tovább..

További cikkek
Új irodavezető és új partner a Réti, Antall és Társai PwC Legal Ügyvédi Irodában

Dr. Várszegi Zoltán (46) ügyvédnek, eddigi helyettesének adta át az irodavezetői pozícióját dr. Réti László (60), a 47 jogásszal működő Réti,... Teljes cikk

Ezeket fizeti helyetted az utasbiztosításod

A külföldre utazók jelentős részének nem kérdés, hogy érdemes-e utasbiztosítást kötni, de azt már kevesen tudják, hogy pontosan mit fizet... Teljes cikk

Fontos a kiberbiztonság az autóversenyzésben is

A DS Virgin Racing és a Kaspersky Lab bejelentette egy innovatív, többéves partnerség létrejöttét, amely során a kibertanácsadó cég biztosítja a... Teljes cikk

Új emberi erőforrások igazgató a Danubius Hotels Group központjában

2017. július 17-től Dévényi Flóra Kornélia tölti be a Danubius Hotels Group emberi erőforrások igazgatói pozícióját - derül ki a cég sajtóközleményéből. Teljes cikk

Az Oracle 1000 új értékesítő munkatársat vesz fel

A mai napon az Oracle 1000 új nyitott pozíciót jelentett be Európa, a Közép-Kelet és Afrika térségeiben. A “Change Happens Here” (A változás itt... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár