Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 hónapja

A Lidl nyitott a túlórára, a Tesco még gondolkodik

Mivel a kereskedelemben jelentős a munkaerőhiány, jól jönne sok cégnek a túlóratörvény módosítása miatti plusz munka. Van aki, még hezitál, más cég nyitott a lehetőségre, de csak ha azt a dolgozó kéri és csak írásban -írja a 24.hu.

A Lidl Magyarországnál az éves átlagos túlóraszám 2018-ban 55 óra volt, ők nem merítették ki a módosítás előtti számot sem. A német multi ennek ellenére engedi a 400 órát, ha a dolgozói valamelyike szeretné. Tehát mint fogalmaztak, egyéni megállapodás alapján a vállalat biztosítja a 400 túlóra lehetőségét a munkavállalók számára 2019. január 1-től.A cég mióta az országba jött, alkalmaz munkaidőkeretet. A szellemi munkakörökben kéthavi, míg a fizikaiknál háromhavi munkaidőkeret van náluk és nem tervezik a hároméves keret bevezetését.

Rajtuk kívül még az Ikea, a Spar, a dm is ugyanígy nyilatkozott a 24.hu-nak. Az IKEA kiváló munkaadó szeretne lenni, és foglalkoztatási irányelvükben rögzítik, hogy egyensúlyra törekednek az üzleti és a munkavállalói szükségletek között, a stabilitást szem előtt tartva. A Sparban 300 órás volt tavaly a túlórakeret az érvényben lévő kollektív szerződés szerint, amin nem terveznek változtatni.

A dm-nél a bolthálózatban és a raktárban is alacsony a túlórák száma, szintén négyhavi munkaidőkeretben dolgoznak a munkavállalók, általában a munkaidőkeret végén keletkezik a beosztásokból adódóan túlóra. A jelenlegi 250 órás túlórakeret elegendő, nagyon kevesen érik el ezt a számot a vállalatnál, így nem tartják szükségesnek a plusz 150 óra kihasználását a jövőben sem.

Az Auchan nem utasítja el a lehetőséget, de nem is válaszolta azt, hogy bevezetnék. Céljuk, hogy a normális munkaidőben foglalkoztassák a kollégáikat.

A Tesco még hezitál, bár az eddig rendelkezésre álló túlórakeretet országos átlagban nem használta ki. Ugyanakkor azt elismerik, hogy van olyan munkakör nem is egy, ahol a munkaerő-piaci helyzet miatt a túlóra elérheti a 250 órát.

24.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az EU új munkaügyi szabályokat fogadott el a szülők és az ápolást végzők számára

Az Európai Unió Tanácsa a szülőkre és az ápolást, gondozást végzőkre vonatkozóan új munkaügyi szabályokat tartalmazó irányelvet fogadott el a... Teljes cikk

5 tévhit a szabadsággal kapcsolatban

Végre itt a nyár! Ilyenkor mindenki vágyik a pihenésre, szabadságra. No, meg mindjárt itt a hosszú iskolai szünidő is, amikor sok dolgozó szülőnek... Teljes cikk

Nyilatkozattételi kötelezettség a vállalkozásoknak 2019. június 26-ig

Csupán három hetük maradt a pénzintézetek vállalkozói ügyfeleinek, hogy megtegyék tényleges tulajdonosi nyilatkozatukat. A törvényi rendelkezések... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár