Megjelent: 3 éve

A multik átvállalják a pórul járt diákok kifizetését

Ahogy arról mi is beszámoltunk rengeteg diákot érint az I Love Diákmunka iskolaszövetkezet fizetésképtelensége, most úgy tűnik mégis hozzájuthatnak elmaradt bérükhöz azoknak a cégeknek köszönhetően, ahová kiközvetítették őket. A konkurens szövetkezetek pedig elkezdték átszerződtetni a bajba került cégnél dolgozó fiatalokat - írja a HVG.

images

Egymásnak adták a kilincset több diákszövetkezetnél azok a diákok, akik a letartóztatott MSZP-s politikus, Czeglédy Csaba nevéhez köthető I Love Diákmunka iskolaszövetkezet miatt kerültek bajba. Ugyanis hiába várták, hogy megérkezzen a főként májusban ledolgozott fizetésük, a munkaközvetítő elleni nyomozás miatt a cég számláit előre megjósolhatatlan időre zárolták.

Az egyik, pénze után futó, névtelenséget kérő diáktól a HVG megtudta, hogy több konkurens közvetítő azonnal elkezdte felszívni a pórul jártakat, akik adott „partnereknél” dolgoznak. Ő a Jobforce Iskolaszövetkezet pesti irodájában járt már a hét elején, mint mondta, előtte és utána is olyan fiatal volt ott, aki ugyanígy az I Love Diákmunka oldalon keresztül dolgozott eddig. Azok közé tartozik, akiket ugyanarra az állandó helyre közvetítettek ki, annyi lesz számára a változás, hogy ezentúl az új szövetkezeten keresztül dolgozik ugyanott.

A konkurens szövetkezetek gyorsan reagáltak

A diákok már javában önszerveződtek a Facebookon létrehozott csoport segítségével, sokan elég paprikás hangulatban, hiszen számítottak a főként májusban ledolgozott bérükre. A névtelenséget kérő diák számára pozitív meglepetés volt, hogy a Jobforce-nál nemcsak átvették, de azt ígérték neki: alakul a megoldás, aminek köszönhetően hamar megkaphatja az elmaradt összeget. „Azt mondták, hogy újra be kell szerezni a jelenléti nyilvántartást a ledolgozott, de ki nem fizetett munkáról. Mondjuk, aki itt is-ott is dolgozott, annak végig kell járnia minden helyet” - mesélte a diákmunkás.

A multik vállalták a kifizetést

A Jobforce egyik szakmai koordinátora megerősítette, hogy folyamatosan veszik át a leállt konkurenshez tartozó diákokat. Azt is elmondta, hogy még javában egyeztetnek, de az ágazatot lefedő DiákÉSZ jogi segítségével valóban próbálják mielőbb orvosolni a most már hozzájuk tartozó dolgozók pénzügyi problémáját - visszamenőleg. Ebben a kulcsszereplők azonban azok a cégek, ahol ezt a ki nem fizetett munkát elvégezték a fiatalok. Közülük többen ugyanis maguktól vállalták, hogy kiegyenlítik az elmaradt fizetéseket. Annak ellenére, hogy a diákokkal nem is volt köztük közvetlen jogviszony, hiszen ezek a vállalkozások, például kiskereskedelmi láncok, a közvetítő diákszövetkezettel állnak szerződésben, az küldte hozzájuk az általa toborzott diákmunkásokat.

A HVG úgy tudja az I love Diákmunka kifejezetten nagy szereplőnek számított a piacon, a bedőlése pedig sokakat ért igen kellemetlenül. A diákjaik egy része azért melózott, mert a nyári szünidőre szánta a pénzt, sokan viszont az albérletre, megélhetésükre szánt pénz után futnak.

„A DM vállalati filozófiájának alapeleme a munkatársakkal való korrekt bánásmód, így nem kérdés, hogy mindent megteszünk a helyzet rendezésére. Jogászainkkal folyamatosan egyeztetünk és dolgozunk azon, hogy olyan megoldást találjunk, amivel a diákok meg tudjak kapni a DM-nél ledolgozott időre a kompenzálást” - erősítette meg a cég pr-munkatársa, Pál-Nagy Szabina. „Más diákszövetkezetekkel is kapcsolatban állunk, a szervezetek azonnal reagáltak, így a diákok folyamatosan lépnek át más diákszövetkezetekbe, és azokon keresztül tovább foglalkoztatjuk őket - ez rugalmasan és gördülékenyen zajlik” - tette hozzá.

A felháborodott szülők az üzletekben reklamáltak

A HVG információi szerint miután nem érkezett meg számláikra a várva várt fizetés, illetve felröppent a hír az I Love Diákmunka helyzetéről, amely ráadásul elérhetetlen volt, több diák szüleivel együtt azokba az üzletekbe ment magyarázatot kérni, ahová kiközvetítették.

„A kialakult helyzet után boltjainknak azonnal javaslatot küldtünk, hogy hogyan tudják megnyugtatni, tájékoztatni a diákokat és szüleiket. Fontos volt, hogy a nálunk dolgozók érezzék, nem hagyjuk magukra őket ebben a helyzetben, hiszen munkájuk ugyanolyan fontos nekünk, mint a többi munkatársé” - közölte a drogériahálózat, amely több diákszövetkezettel is kapcsolatban áll, valamint a nyári szünet idején sok szakmai gyakorlatos tanulót is fogadnak 6-8 hetes nyári gyakorlatra.

Megéri a cégek számára is

2016-ban már volt egy hasonló eset, amikor egy multinacionális cég inkább bevállalta, hogy a közvetítő bedőlése miatt kifizeti visszamenőleg a nála dolgozók bérét, lényegében duplán - mondta a hvg.hu-nak Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnöke. Utána a más helyett zsebébe nyúló cég nyilván perelt, viszont a gyors segítségnyújtás nemcsak jó PR volt nekik, így tudták megtartani a diákokat. „Akkora a munkaerőhiány, hogy ez számukra is jó megoldás volt, nagyobb lehetett volna a veszteség, ha nincs, aki felvegye a munkát” - tette hozzá Fiák.

A gyors tűzoltás mellett az ágazat legnagyobb szereplőit összefogó szervezet közben dolgozik a végleges megoldáson is. „Többféle jogi lehetőség is van, a cél az lenne, hogy végül a diákoknak ne kelljen még különféle eljárási díjakat is fizetni. Hiszen a fizetési meghagyásnak, a végrehajtásnak is költségei vannak” - mondta az elnök. Minden attól függ viszont, hogy az I Love Diákmunka iskolaszövetkezet, illetve a mögötte álló cégnek mi lesz a sorsa, ugyanis ez a mai napig nem dőlt el. Ettől függően az egyik lehetséges végkifejlet az, hogy felszámolási eljárás indulhasson a cég ellen, és a így a kijelölt felszámoló által mielőbb megkaphassák elmaradt bérüket a diákok. E mellett a DiákÉSZ próbálja koordinálni a diákok átirányítását más iskolaszövetkezetekhez.

HVG
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter