kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

A munkaerő-kölcsönzés ereje a rugalmasság

2020-ban a munkaerő foglalkoztatás rugalmasságának jelentősége és fogalma új értelmezést kapott. Amikor a koronavírus hatása érezhetővé vált a gazdasági életben a cégekben a foglalkoztatottak összetétele a kölcsönzött munkavállalók kárára változott meg.

A kereslethiányra adott munkáltatói reakciók között elsőként szerepelt a kölcsönzöttek leépítése, majd a visszarendeződést követően rájuk volt a legmagasabb igény.

A KSH GDP adataiban látható ingadozással szinte együtt mozog a munkaerőigény változása is.

Forrás: Bruttó hazai termék (GDP) (ksh.hu)

Amivel számolni lehet az elkövetkezendőkben, hogy az eddiginél rugalmasabban kell biztosítani a munkaerőt, gyorsan kell tudni csökkenteni, vagy növelni a foglalkoztatottak létszámát. Az MMOSZ közzétett adatai szerint három évvel ezelőtti szintre esett vissza a kölcsönzött munkaerő létszáma a COVID-19 koronavírus-járvány hatására. Azonban a 2020. november végi adatok alapján ismét megközelíti a koronavírus-járvány kitörése előtti szintet, ami 200.000 kölcsönzött munkavállaló foglalkoztatását jelenti.

A Pannon-Work Zrt. elkötelezett a partnereivel való közös megoldások mellett. Harminc éve munkaerő szolgáltatóként vesz részt Magyarország gazdaságában és a komplex HR szolgáltatásban látja az eredményes együttműködés kulcsát. Munkaerő-közvetítést, kölcsönzést, diákmunkát, nyugdíjas és egyszerűsített foglalkoztatást biztosít partnerei stratégiai céljaihoz és ezen megoldások optimális kombinációját közösen alakítja ki ügyfeleivel.

A megrendelői célok elérésében a 2020-ban bevezetett rehabilitációs üzletág és a HR Matrix, mint outsourcing üzletág egyre nagyobb szerepet kap.

Az utóbbi időszak a munkaerő-kölcsönzés területén tapasztalt gyors változásokról szól. A Pannon-Work cégcsoport Kölcsönzési üzletág vezetőjét, mint tapasztalati szakembert, Nyikosné Kovács Melindát kérdeztük.
Nyikosné Kovács Melinda

1. A vírus hatására új időszámítás kezdődött. Miben tudja most a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás leginkább segíteni a vállalkozásokat?

A pandémiás helyzet kialakulásakor az autóipar visszaesésére számítottunk, de a várakozásainkkal ellentétben az újraindulás viszonylag gyorsan megkezdődött. Meglepő módon, akik elvesztették munkájukat nem jelentek meg tömegével a munkaerőpiacon. Egy kiszámíthatatlan helyzetre kell felkészülnünk, melyet a rugalmasság növelésével, a lehetőségek felmérésével és azok kombinálásával lehet megvalósítani. A munkaerő-kölcsönzés rugalmasságát az alábbiakban látom:


  • a hirtelen változó munkaerő igényre bármikor, gyorsan növelhető vagy csökkenthető a foglalkoztatottak száma,
  • hatékony toborzási módszerekkel, munkavállalói adatbázissal rendelkező, munkaerő kölcsönzésre specializálódott szolgáltató bevonásával a cégeknek a stratégiai kérdésekre több ideje jut,
  • komplex HR szolgáltató bevonásával a toborzáson felül az adminisztrációs terhek is lekerülnek a kölcsönvevő cégek válláról, hiszen ezeket a feladatokat egy szakértő csapat veszi át.


2. Tudna- e kiemelni gyakorlati előnyt, amit ebben az időben különösen szívesen használnak ki a partnerek?

Egyértelműen elmondható, hogy a cégek szívesen élnek a munkaerő átvétel lehetőségével, egy bizonyos kölcsönzési idő elteltével. Akikkel elégedettek azokat, mint kipróbált munkavállalókat saját állományba tudják átvenni.

Ha a megbízó gyorsan, rugalmasan és hosszútávra keres munkavállalót, akkor a kölcsönzés a jó megoldás. Ha rövid távra, akkor egyszerűsített foglalkoztatással, illetve diákmunkával, vagy nyugdíjas foglalkoztatással tudjuk komplex HR szolgáltató cégként a termelés zökkenőmentességét támogatni.

3. Regionális specifikumok felfedezhetőek-e, ha igen melyek ezek?

A koronavírus okozta válság legelőször és leginkább a nyugati régióban tetőzött. Itt tapasztaltuk leghamarabb, hogy alacsonyabb a munkaerőigény és leépítések történtek. A keleti régióban nem volt érzékelhető, vagy alig volt változás. Budapesten kevésbé volt megfigyelhető munkaerő elbocsátás, cégek a termelésük, szolgáltatásuk megállításával próbálták átvészelni az időszakot, de rövid időn belül újraindultak.

Azoknak a vállalatoknak, amelyeknél gyorsan, nagyszámban és hosszú távra kerestek elkötelezett munkavállalókat a 3. országbeliek foglalkoztatása adott megoldási lehetőséget.

4. Az üzleti tervek előreláthatósága lerövidült, ezzel együtt a vállalatok törekszenek feltérképezni a változásokat, lehetőségeket. Mi az ami már látható, és várhatóan az hogyan befolyásolja a partnerek működését?

Gyakran előfordul, hogy hirtelen, egyik napról a másikra megnövekszik a kölcsönzött munkavállalókra való igény, természetesen ennek a fordítottjával is találkozunk. Nagyszámú megrendelés esetén a megoldás, hogy toborzó kollégáink szakértelmével, tapasztalatával és a folyamatosan frissített adatbázisunkkal állunk partnereink rendelkezésére.

2020-ban az órabérek többször változtak, így a 3. negyedévben az ország azon részein, ahol a munkanélküliségi ráta nagyon alacsony volt, mint például az ország észak-nyugati részén, bruttó 1300 Ft körüli órabérrel lehetett számolni.

Véleményem szerint a következő időszak még sok változást hoz, de kellő rugalmassággal és megbízható HR szolgáltatásunkkal sikeresen tudnak teljesíteni partnereink.

A múlt év tapasztalataiból kiindulva, biztosan állíthatjuk, hogy jelenleg senki nem tudja megjósolni, milyen nem várt új kihívások elé állítja a HR-eseket a 2021-es év.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk

Hatályos a kollektív szerződésünk? - Egy probléma, amire kevés figyelem vetül

A kollektív szerződés kötése nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha a munkáltatónál már működik egy kollektív szerződés kötésére jogosult... Teljes cikk