Megjelent: 11 éve

A munkamánia is a kiégés jele lehet

A kiégés (burnout) nem csak a topmenedzsereket veszélyezteti. Szinte bárki járhat így, aki folyamatosan túlterhelt, állandóan ott lebegnek a feje felett a szoros határidők, a túlzott elvárások vagy a nagy felelősséggel járó döntések.

"Manapság sokan és sokat beszélnek stresszről, depresszióról, kiégésről. A legtöbb munkahelyen az elvégezhető mennyiségnél jóval több feladat jut a dolgozókra. Ez pedig folyamatos frusztrációt okoz. Mindezt tetézi az is, hogy a megélhetés szempontjából sokaknak még egy ilyen helyzet is 'jobb', mint a munkanélküliség" – vezette fel Papp Eszter egyéni és teamcoach.

"A kiégés krónikus érzelmi megterhelés és az állandó stressz nyomán kialakuló fizikai, mentális és emocionális kimerülés. Onnan lehet felismerni, hogy eluralkodik rajtunk a reménytelenség, kételkedünk abban, hogy meg tudjuk-e oldani a feladatainkat, meg tudunk-e küzdeni a belső és külső konfliktusainkkal. Elveszítjük a céljainkat, és általánossá válik a negatív hozzáállás – legyen szó a munkáról, másokról vagy akár saját magunkról" – tette hozzá a szakértő.

Hogyan kezdjünk neki a tűzoltásnak?

A legfontosabb itt is a megelőzés lehet, de ha már a kimerülés kezdeti jeleit észleljük, akkor muszáj töltődni. Például az időgazdálkodásunk átgondolása, a határaink kijelölése és megtartása, valamint a célok, feladatok priorizálása, optimalizálása, az érdekeink védelme sokat segíthet.

Ha felerősödtek a tünetek, akkor első körben tehermentesítést kell kérni. Történhet ez úgy, hogy a legnehezebb feladatokból kivonódik az illető, vagy átcsoportosítják a felelősségi köröket. A coach szerint gyakori reakció, hogy a kiégéssel küszködő vezető vagy munkavállaló még jobban rágörcsöl a munkájára, és túlzott bizonyítási kényszer lép fel nála. Ez egyébként a munkáltatónak látszólag még jól is jön, de a szervezet teljes kimerítése igen veszélyes lehet.
Mit jelent a határaink kijelölése és megtartása?

„Meg kell ismertetni a környezetünkkel azt a szabályrendszert, ahogyan működünk. Fontos, hogy nyertes-nyertes helyzetekre törekedjünk. Tehát ne agresszívan, hanem a másik fél igényeit is figyelembe véve jussunk konszenzusra, de ne is passzívan, áldozatként éljük az életünk” – tanácsolja Papp Eszter.

Ebben nagy segítség lehet az asszertív kommunikáció elsajátítása és alkalmazása – vagyis az érdekeink képviselete mások határainak tiszteletben tartása mellett.

Például ha semmiképpen sem szeretne túlórát vállalni, akkor ne maradjon bent tovább, de tegyen javaslatokat arra, hogy mit tud vállalni azért, hogy a feladat határidőre elkészüljön.


Hasznos módszerek és segítő kérdések

Fókuszáljon az örömökre!

Mindennap találjon olyan elfoglaltságokat, amelyek örömmel töltik el. Lehet ez egy hobbi, de a személyes kapcsolatok ápolása is. A fő, hogy tudjon töltődni. Jegyezze fel, hogy mennyi időt tölt ilyen programokkal? Ahhoz, hogy tartósan jobban érezze magát, mennyivel szeretne több időt szánni ezekre? A megvalósításhoz mit tud átszervezni?

"Post-it" módszer

Írja fel kis cetlikre az összes olyan területet, amely frusztrálja. Erősségük és ok-okozati összefüggések alapján állítsa ezeket sorba. A módszer segítségével könnyen rendezheti a gondolatait, és tűzoltásjelleggel elkezdhet a sürgős és fontos feladatokra koncentrálni. Ha ezekkel elkészült, akkor térhet át a fontos, de nem sürgős teendőkre. Hosszú távon az számít érdemi idő- és energiabefektetésnek, ha minél inkább a fontos dolgokra tud koncentrálni. Például alkotás, megújulás, töltődés, tervezés, kapcsolatépítés, érdemi beszélgetések, új lehetőségek keresése, fejlődés, tanulás stb.

Hatékony önvizsgálat

Mit tart a legnehezebbnek a munkájában? Mi fárasztja ki a legjobban? Mennyire jól meghatározott a munkaköre? Kivel és mikor tudja megosztani a felmerülő nehézségeket? Milyen elvárások esetén érzi azt, hogy meghaladják a képességeit? Ha reggel új emberként ébredne, milyen jelekből venné észre, hogy jól mennek a dolgai? Mit csinálna másként?

Tipp: Gondolja végig, mit tenne, ha nem kellene tartania a következményektől? Egészen vad megoldások is eszébe juthatnak, és lehet, hogy van, amit ezekből már most is be tud építeni az életébe.

Keressen magának példaképet!

Kik azok az emberek az életében, akik részterületeken vagy összességében eredményesebbek a munkájukban, mint Ön? (Itt kifejezetten a kihívást jelentő feladatokra koncentráljon.) Mit tud tőlük eltanulni, a saját képére formálni, és a napi rutinjaiba beilleszteni?

Hogyan segíthet a coach?

A szakértő kiemelte: egy ilyen folyamatban természetesen rendkívül fontos a coach felelőssége, aki csak addig vállalhatja az ügyfelet, amíg pszichésen még egészségesnek tekinthető. Ha a segítséget kérő a kiégés mélyebb fázisaiba csúszik, akkor érdemes pszichológushoz fordulnia, és ha normalizálódott helyzet, akkor folytatható a coaching.

Papp Eszter egyéni és teamcoach, a Business Coach Kft. stratégiai partnere, a Diadal Mindenkinek életvezetési program társtulajdonosa és oktatója.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A... Teljes cikk