kapubanner for mobile
Megjelent: 18 éve

A munkaviszony megszüntetése

A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (továbbiakban Mt) 87.§ (1) bekezdése szerint a munkaviszony megszüntethető...

A munkaviszony megszüntethető:

- a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével,
- rendes felmondással,
- rendkívüli felmondással,
- azonnali hatállyal próbaidő alatt,
- a munkáltató megszüntetheti a határozott időre alkalmazott munkavállaló munkaviszonyát, azonban a munkavállalót egyévi, a hátralévő időre jutó átlagkeresete megilleti, ha a határozott időből még hátralévő idő egy évnél rövidebb.

A munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodást, illetve nyilatkozatokat írásba kell foglalni. Az írásba foglalás kötelezettsége a jogbiztonságot szolgálja.

A munkáltatói rendes felmondásban meg kell jelölni azokat a konkrét tényeket, illetve körülményeket, amelyekre a felmondást alapozta a munkáltató. (pl. nem elegendő leírni, hogy a munkavállaló munkaköri alkalmatlansága alapozta a meg a felmondást, konkrétan le kell írni, hogy az miben nyilvánult meg.)

A törvény előírása szerint a munkáltatónak kell bizonyítani a felmondás indokának valóságát és okszerűségét is. A tényeknek megfelelő felmondási indok okszerűségéből lehet megállapítani azt, hogy adott esetben a munkavállaló munkájára a munkáltatónál a felhozott indokok következtében valóban nincs szükség. Az okszerűség teszi megalapozottá a munkáltatói nyilatkozatot, amelynek célja a munkaviszony megszüntetése.

Az Mt. 89.§ (3) bekezdése azonban valós indokként csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő okot fogad el.

A munkavállaló képességeivel összefüggő felmondási ok lehet:
- az egészségügyi, vagy szakmai alkalmatlanság,
- az összeférhetetlenség,
- a minőségi csere,
- ha a munkavállaló valamely munkaviszonyából folyó kötelezettségét megszegi ( pl. a munkaidő be nem tartása, munkavállaló magatartása miatt kialakult konfliktushelyzet, az együttműködési kötelezettség megszegése),
- vagy a munkáltató működésével összefüggő ok (pl. átszervezés, létszámleépítés).

A munkáltatók a valós okok megjelölésének kötelezettsége miatt, a bizonyítási nehézségek elkerülése céljából egyre gyakrabban törekednek a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésre. A munkaviszonyt közös megegyezéssel a munkáltató és a munkavállaló is bármikor megszüntetheti. A közös megegyezést is írásba kell foglalni. A közös megegyezésre is vonatkozik az, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló nyilatkozata egyértelmű és valódi szándékot tükröző kell, hogy legyen. A munkaviszony megszüntetésének az időpontja a megállapodás tárgyát képezi. Lehet azonnali, de akár egy hosszabb időtartam után is bekövetkezhet. A megállapodás aláírásakor a munkáltató a munkavállalót nem tévesztheti meg, az aláírásra jogellenes fenyegetéssel nem bírhatja rá.

A közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés csak akarathiba miatt támadható meg.

Külön megszüntetési jogcím az azonnali hatályú megszüntetés a próbaidő időtartama alatt
A próbaidő sajátossága az, hogy ennek időtartama alatt bármelyik fél megszüntetheti a munkaviszonyt. A törvény semmilyen feltételt nem ír elő, ebben az esetben nem alkalmazhatók a felmondási tilalmak. Az írásba foglalás kötelezettsége azonban fennáll.

Ha a munkáltató a munkaviszonyt próbaidő alatt rendes munkáltatói felmondással szünteti meg, akkor intézkedését indokolni is köteles.

A felmondás közlése

Az Mt. 6.§ (4) bekezdése szerint a felmondás akkor tekinthető közöltnek, ha azt az érdekeltnek, vagy az átvételre jogosult személynek adják át. A közlés akkor is hatályos, ha az átvételt az érdekelt megtagadja, vagy szándékosan megakadályozza. Erről jegyzőkönyvet kell felvenni.

A munkaviszony megszüntetése kapcsán tartott munkaügyi ellenőrzések

A Munka Törvénykönyve IV. fejezete 97.§ - 99.§-ig tartalmazza a munkaviszony megszűnésére és megszüntetésére vonatkozó eljárási szabályokat.
A munkáltatók által az egyik leggyakrabban megszegett előírás a munkáltatói igazolások kiadásának az elmulasztása.

A területileg illetékes munkaügyi felügyelőségekhez is nagyon sok bejelentés érkezik, hogy a munkáltató nem adta ki időben az igazolásokat, nem fizette ki a munkavállaló részére járó bért a munkaviszony megszüntetésekor, pénzben nem váltotta meg a munkavállaló részére időarányosan járó, de még ki nem adott szabadságát.

A panaszbejelentések alapján a munkaügyi felügyelőnek ellenőrzést kell tartani a munkáltatónál, melynek során vizsgálhatja, a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésével összefüggő - a munkavállalót megillető - igazolások kiállítására és kiadására, valamint a munkaviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez kapcsolódó elszámolás megtörténtére vonatkozó szabályok rendelkezéseinek a megtartását. A fenti vizsgálat lefolytatására a Munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény (továbbiakban: Met) 3.§ (1) bekezdés h) pontja ad lehetőséget.

Az eljáró felügyelő ellenőrzése során vizsgálja, hogy a munkavállaló jogviszonya miként szűnt meg a munkáltatónál.

Ha a munkaviszony
- a próbaidő alatt azonnali hatállyal,
- rendkívüli felmondással,
- azonnali hatályú közös megegyezéssel szűnik meg,
akkor a munkáltató legkésőbb a jognyilatkozat közlésétől, illetve a megállapodás megkötésétől számított harmadik munkanapon köteles a kifizetésről és az igazolások kiadásáról gondoskodni.

Ugyanez az eljárás kötelező:
- a munkáltató rendes felmondása esetén;
- ha a munkavállaló a felmondási idő alatt munkaviszonyának megszüntetését a munkavégzés alóli felmentése előtti időpontra kéri;
- a munkavállaló a munkaviszonyát nem a törvényben előírtak szerint szünteti meg (a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó nyilatkozatot nem foglalja írásba,a felmondási időt nem tölti le, a rendkívüli felmondás kritériumai nem állnak fenn, a munkáltatóval nem számol el, munkakörét nem adja át.);
- a munkavállaló a határozott idejű jogviszonyát szünteti meg jogellenesen.

Egyéb esetekben a járandóságok kifizetésének és az igazolások kiadásának az utolsó munkában töltött napon kell megtörténnie.

Az eljáró felügyelő a munkáltatónál ellenőrzi, hogy
- az igazolások kiadása az Mt-ben előírt szabályoknak megfelelően, kellő időben megtörtént-e, valamint, hogy a munkaviszony megszüntetése hogyan történt;
- a munkavállaló részére járó, de még ki nem adott szabadság pénzben történő megváltása megtörtént-e;
- a munkavállaló részére járó munkabért a munkáltató megfizette-e.



A munkáltató által kiállított munkáltatói igazolások valóságtartalmának ellenőrzésére az eljáró felügyelőnek nem terjed ki a hatásköre, így azt nem vizsgálhatja. Ilyen munkáltatói szabályszegés esetén a munkavállaló a területileg illetékes munkaügyi központhoz, vagy a Munkaügyi Bírósághoz fordulhat.

Amennyiben az eljáró felügyelő szabályszegést állapít meg:
a munkáltatóval szemben munkaügyi bírság kiszabását javasolhatja a felügyelőség igazgatójának,
figyelemfelhívással élhet.

Figyelemfelhívással az első esetben elkövetett szabályszegés esetén él a felügyelő, valamint akkor, ha az igazolásokat a munkáltató néhány napos eltéréssel adta ki a munkavállalónak, és ha az igazolások kiadása nem az ellenőrzés következménye.

Amennyiben a munkaügyi ellenőrzés bejelentésre indult, úgy a panaszost az eljáró felügyelő minden esetben tájékoztatja a vizsgálat eredményéről, és felhívja figyelmét, hogy a munkáltatóval szemben keresettel élhet az illetékes Munkaügyi Bíróságnál, ha a munkáltató mulasztása miatt bérkövetelése, kárigénye van.

Csatári Mihályné
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek