Megjelent: 3 éve

A nyelvtanulás hozzájárul a sikeres álláskereséshez

Egy vagy akár több idegen nyelv használata és a szaknyelv ismerete valódi előnyt jelent a munkakeresés során - többek között ez derül ki a Szent István Egyetem (SZIE) Zöld Út Nyelvvizsgaközpontja által végzett felmérésből. A SZIE elsősorban a térség leendő munkavállalóinak idegen nyelvi ismeretét térképezte fel, valamint az idegennyelv-tudás munkakeresés során betöltött szerepére volt kíváncsi Gödöllőn és vonzáskörzetében.

A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont a kutatás során főként a következőket mérte fel: a látogatók beszélnek-e valamilyen idegen nyelven, és ha igen, milyen szinten; rendelkeznek-e nyelvvizsgával, és ha igen, hogyan készültek fel rá; előnyt jelent-e a munkakeresés során a nyelvtudás és/vagy a nyelvvizsga; kellett-e használniuk a nyelvtudásukat munkában, és ha igen, jellemzően milyen feladatok elvégzéséhez.
(A felmérés nem reprezentatív, mivel azt csak a SZIE Állásbörzére, ezen belül is a Zöld Út Nyelvvizsgaközpont standjára ellátogató munkakeresők tölthették ki.)

A felmérést összegezve elmondható, a térség munkakeresőinek több mint fele rendelkezik valamilyen típusú és szintű nyelvvizsgával, és 85%-uk mondja azt magáról, hogy beszél valamilyen idegen nyelvet. Ez az arány véleményünk szerint megfelelő, az országos átlaghoz képest pedig jóval magasabb. Ugyanakkor a munkavállalás során fontos a nyelvtudás minősége is, valamint a választott szakma speciális nyelvezetének, szókincsének, azaz a szaknyelvnek az ismerete, mert csak ebben az esetben fog valódi előnyt jelenteni a munkakeresés során a nyelvtudás. Szaknyelvi vizsgával a válaszadók csupán 12%-a rendelkezik. A jövő munkavállalójának a hasznos, és a gyakorlatban is alkalmazható nyelvtudás és nyelvi kompetenciák megszerzésére kell törekednie. Olyan nyelvvizsgát kell választania, amelyre való felkészüléskor a munkaerő-piacon a leghasznosabb fajta nyelvtudásra tesz szert. Ez pedig egyértelműen a szaknyelvi idegen nyelvtudást jelenti.

A felmérésből kiderült az is, hogy a munkavállalóknak leginkább a szóbeli kommunikációra (beszédkészség) volt/lesz szükségük a munkaerőpiacon és a munkájuk során, míg a legkevésbé szükséges kompetenciának a közvetítés készségét jelölték.

A kutatás a SZIE Állásbörzén, a térség legnagyobb álláskereső rendezvényén történt, 2017. április 26-án. A felmérés Google kérdőívvel készült, melynek kitöltésére és leadására a rendezvény ideje alatt volt lehetőség, kizárólag papír alapon. A kérdőívet 113 fő töltötte ki (ez az 1412 regisztrált látogató 8%-a). A válaszadás nem anoním volt, a kérdőív végén azok a válaszadók, akik a nyereményjátékban részt szerettek volna venni, önként megadhatták nevüket és e-mail címüket.


  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter