kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

A Pedagógusok Szakszervezete kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból (SZIT), mert a SZIT nem véleményezhette az elmúlt egy évben megjelent jogszabálytervezeteket - jelentette be Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Gosztonyi Gábor alelnök az érdekvédelmi tömörülés sajtótájékoztatóján.

Gosztonyi Gábor elmondta: a SZIT-ből való kilépésről levélben tájékoztatták Palkovics László innovációs és technológiai minisztert. Úgy fogalmazott: értetlenül állnak azelőtt, hogy az elmúlt egy évben megjelent jogszabálytervezeteket, köztük az Országos Képzési Jegyzék módosítását, az új szakképzési törvényt a SZIT egyáltalán nem véleményezhette. A sajtóból értesültek csupán az új szakképzési törvény egyes elemeiről, így a foglalkoztatotti jogviszony változásáról is.

Kitért arra, Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón arról beszélt, örülni kell annak, hogy a szakképzésben tanítók a munka törvénykönyvének hatálya alá kerülnek, mert így magasabb lehet a bérük. Arról viszont nem esett szó, mi lesz ennek a fedezete, hiszen a jövő évi büdzsé erre egyetlen fillért nem tartalmaz. Arról sem volt szó, hogy milyen hatással lesz a változás a munkavállalókra, valószínűleg elveszítik a jubileumi jutalmat, a szabadság változni fog, a felmondási idő rövidebb lehet, az elbocsátási procedúra pedig sokkal könnyebb - sorolta.

Úgy látja: a szakképzés és a köznevelési szabályozás "erőltetett és értelmetlen szétválasztását" sem szabad megengedni. A szakképzés mindig a közoktatás része volt és annak is kell maradnia - jelentette ki.

Szabó Zsuzsa felidézte a tömörülés legutóbbi kongresszusának döntését, miszerint ha a kormány a magyar közoktatás napjáig, november 22-ig nem teljesíti a pedagógusok követeléseit, akkor ősszel tüntetést, majd 2020 januárjában sztrájkot hirdetnek.

Közölte, hogy levélben kezdeményezték a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal és a SZIT összehívását, és személyes találkozót is indítványozott az emberi erőforrások miniszterénél.

A két testület össze is ült, illetve október 24-én találkoztak Latorcai Csabával, az Emmi közigazgatási államtitkárával is. A vitatott kérdésekben ugyan nem tudtak megállapodni, de egy újabb tárgyalási fordulót tűztek ki november 11-ére - jelezte az érdekvédő.

Szabó Zsuzsa a béremelési elvárásaikról elmondta: azt követelik, hogy 2022 januárjától a vetítési alap mértéke érje el a tárgyévi minimálbér 100 százalékát. Az ütemezést illetően készek a kompromisszumra, de ahhoz ragaszkodnak, hogy 2020 januárjától már "nettó értékben mérhető béremelés" valósuljon a pedagógusok esetében, és szintén elvárás a bérek növelése az oktatásban dolgozó, nem pedagógus alkalmazottak esetében is - jelentette ki.

MTI
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyeztetés kezdődött az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

A kormány szeretné emelni a felsőoktatási béreket is, de az államtitkárság az érintettek türelmét kérte. Teljes cikk

Pölöskei Gáborné: a minőségi szakképzésnek lakosságmegtartó ereje van

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a vállalkozói... Teljes cikk

Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk