Megjelent: 2 éve

A távmunka rejtelmei: lazsálás vagy hatékony munkavégzés?

Képzeld el, hogy felkelsz reggel nyolckor, van időd reggelizni, meginni a kávéd, megnézni a kedvenc sorozatodból egy rövid részt, esetleg elolvasni a híreket, majd kinyitod a laptopod és nekilátsz dolgozni - mindezt úgy, hogy egy percre sem kellett kimozdulnod a lakásodból. Jól hangzik, igaz? A fent vázolt helyzet az otthoni munkavégzés, a távmunka egyik variációja. Sokan szinonímaként használják a távmunka és a home office kifejezéseket, pedig két eltérő fogalomról beszélhetünk: míg utóbbi szigorúan értelmezve csak az otthon megvalósuló munkavégzést jelöli, addig előbbi minden olyan munkavégzési formát magában foglal, amelyben megvalósul a munkahelytől történő fizikai függetlenség. Mindkét esetben fontos azonban, hogy a napi munka - beleértve a munkáltatóval történő kapcsolattartást is - az infokommunikációs eszközök segítségével valósuljon meg.

A távmunka népszerűsége itthon és külföldön

A remote munka, különös tekintettel a home office-ra, egyre népszerűbb lehetőség mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára, azonban Magyarország még bőven le van maradva az Európai Uniós átlaghoz képest.

2017-ben a 15-64 éves dolgozók 2,5 százaléka használta ki rendszeresen az otthoni munkavégzés lehetőségét Magyarországon

, míg például Hollandiában ez az arány 13,7 százalék. Az Uniós átlag 5,7 százalék, tehát bőven van hely a fejlődésre.

Szerencsére számtalan cég köteleződött el a távmunka mellett hosszú távon, megadva a lehetőséget az alkalmankénti vagy rendszeres irodán kívüli munkára. Külföldi cégek közül megemlíthetjük a Microsoftot, a Hotjart, a Zapiert, a GitHub-ot, az IBM-et, míg magyar cégek közül ott van például a Telenor Magyarország, a LogMeIn, vagy az Invitel.

Létezik olyan cég, ahol egyáltalán nincs fizikai értelemben vett iroda, minden online történik (ilyen például a magyar JabJab ügynökség, vagy a WPKurzusok brigádja), ám a többségnél ez a munkavégzési forma inkább csak egy kiegészítő lehetőség, amellyel bizonyos keretek között lehet élni.

Mivel napról napra egyre több álláskeresőnél szempont a helytől független munkavégzés, létrejöttek a kizárólag remote munkát kínáló állásportálok, illetve már hivatalos “Dolgozz otthonról” nap is van.

Miért ilyen népszerű a távmunka: az előnyök

Megannyi előnye létezik annak, ha az irodától eltérő helyen van lehetőségünk dolgozni. Elég csak az utazási idő lerövidülésére vagy teljes megspórolására gondolni. A reggeli értékes perceket dugóban állás helyett töltheted például azzal, hogy befejezed a reggelidet, és nem csak kapkodva kapsz be pár falatot. Ezzel időt és pénzt is takarítasz meg, ráadásul a környezetnek és magadnak is jót teszel: se felesleges szén-dioxid kibocsátás, se felesleges idegeskedés.

Természetesen, ha inkább a kedvenc kávézódban töltenéd a napot, arra is van lehetőséged. Sőt, miért ne dolgozhatnál akár egy külföldi országból? Voltál már Marokkóban? Isteni a menta teájuk, tökéletes két ügyfélhívás között!

Mivel ott dolgozol, ahol szeretnél, te döntöd el, hogy mi a legideálisabb neked, minden szempontból: hőmérséklet, fényviszony, háttérzene, kanapé vagy babzsák, állva vagy ülve. Ha pedig elfáradsz, bármikor kinyújtóztathatod magad egy gyors tornagyakorlattal vagy átmehetsz egy másik helyre.

A szabadság része persze az is, hogy a munkaruhát is magadnak választod meg. Sokan álmodnak arról, hogy pizsamában dolgozzanak a fotelből, de mi tovább megyünk: dolgoztál már unikornis jelmezben?

Félretéve a viccet, a remote munka nagy előnye, hogy ténylegesen a munkára tudsz összpontosítani, és az olyan zavaró tényezők, mint dress code részben vagy egészben megszűnik az adott napra.

Ha már koncentráció: érezted már valaha szükségét annak, hogy megszakítások nélkül, egybefüggően tudj elmerülni egy-egy feladatban? Semmi zavaró tényező, semmi csevely, csak a munka. Mi is számtalanszor voltunk ezzel így, ezért nagyon jó hír, hogy ha távmunkában dolgozol, lehetőséged nyílik hosszabb és fókuszáltabb munkaszakaszokra.

További előny, hogy magadnak osztod be az idődet, ezért akkor tudsz dolgozni, amikor a leghatékonyabb vagy. Ha úgy érzed, felkelsz reggel hétkor, megcsinálsz egy ügyfél prezit, majd leviszed a kutyát sétálni. Ha pedig úgy érzed, este hétkor még gyorsan megírsz egy e-mailt. Senki nem fog rád szólni, hogy miért ilyen korán vagy későn végzed el a munkát, hiszen a lényeg az, hogy elkészülj az adott feladattal.

Szintén fontos megemlíteni, hogy az esélyegyenlőség szempontjából is hasznos a távmunka, gondoljunk csak a gyermekükkel otthon lévő szülőkre, a mozgássérültekre vagy a vidéki munkavállalókra. Nem számít a fizikai lokáció, ezért bárki bárhonnan dolgozhat.

Végül, de nem utolsó sorban a remote munka lehetősége a cégek számára is jövedelmező: növeli a bizalmat a munkáltató és munkavállaló között. Ha magasabb az elégedettség, nő a lojalitás. Igazi win-win helyzet. Ráadásul sok dolgozó mérföldekkel hatékonyabb otthoni környezetben, tehát jobban ki lehet használni a bennük rejlő lehetőségeket. Valamint költségcsökkentésre is alkalmas lehet ez a foglalkoztatási forma, hiszen elképzelhető, hogy elég egy kisebb irodaterület, felesleges mindenki számára helyet fenntartani.

A remote munka hátránya és veszélye, avagy a főnök félelmei

Sajnos, ahogy mindennek, a távoli munkavégzésnek is megvannak a maga hátrányai. Az egyik legnagyobb veszélyforrás abból fakad, ha nincs meg a kellő önfegyelem és arányaiban túl sok házi teendőt és figyelmet elvonó pótcselekvést iktatsz be. Még gyorsan kiteregetsz, leviszed a szemetet, befejezed ezt a részt a sorozatból, nasit készítesz.

Mivel sokszor nem a kollégákkal körülvéve töltöd el a remote napodat, hajlamos lehetsz átesni a ló túloldalára és túl sokat dolgozni. Gondolj csak bele: nincsen ott a hazamenő kollégák látványa, ráadásul ha otthon dolgozol, szó szerint hazaviszed a munkát. Ehhez még adjuk hozzá, hogy könnyen elfeledkezhetsz a szünetek megtartásáról, hiszen ki hívna el egy gyors konyhai kávézásra?

A kollégák hiányából számos egyéb hátrány következik: hiányozni kezd a beszélgetés. Hiába vagy egy trendi kávézóban, nem ugyanaz a pincérrel csevegni, mint a munkatársakkal nevetgélni. Ugyanígy, kevesebb lehetőség van a visszajelzésre és a megerősítésre a munkát illetően, hiszen csak telefonon vagy online érintkeztek - elképzelhető, hogy legrosszabb esetben akár órákat is várnod kell egy fontos válaszra.

Írtunk korábban az előnyöknél, hogy háttérbe szorul a megjelenés, ez azonban könnyen hátrány is lehet. Nem fésülköldsz meg, ugyanabban a ruhában ülsz egész nap, majd amikor a postás levelet hozva egy kissé megijed, te csak annyit mondasz: “távmunkás nap”.

Mindezekből következik, hogy ha nincsenek lefektetve a keretek, könnyen káosszá válhat a munkavégzés, szétfolyhat a nap. A játékszabályok hiánya mellett a céges kultúra és a kollégák nem ismerése is komoly veszélyt hordozhat magában, hiszen - főleg újoncként - ezek ismeretek nélkül óriási kihívás még akár a céges irodában is a munka, hát még távol minden munkatárstól.

Ezeket a hátrányokat fontos kiegészíteni azzal a megállapítással, hogy nem való mindenkinek a távmunka: ha neked fontosak a közös kávézások és beszélgetések, a személyes információcsere, nem tudsz megfelelően priorizálni és elmélyülten dolgozni, képtelen vagy beosztani az időd, akkor inkább ne válaszd a teljes távmunkát.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A távmunka rejtelmei: lazsálás vagy hatékony munkavégzés?
2. oldal - Hogyan dolgozz hatékonyan otthonról vagy bárhol a világból?
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hibrid munkavégzés, avagy vissza a jövőbe

A hibrid munkavégzés - amikor tartósan, egyes kollégák otthonról, mások pedig az irodában dolgoznak - új szokásokat és rendszereket igényel.... Teljes cikk

Túlhajszoltság, stressz és elhidegülés - Ezt hozta a koronavírus a munkaerőpiacra

Globálisan a munkavállalók 73 százaléka szeretne a járványhelyzet után is rugalmas feltételekkel, leginkább otthonról dolgozni, ugyanakkor a... Teljes cikk

Felelős vezető így dönt most a távmunkáról

Akinek csak lehet, biztosítsák a távmunka lehetőségét - kéri a munkáltatókat és a vezetőket a kormány. Ez most a felelős és biztonságos magatartás. Teljes cikk