Megjelent: 2 éve

A tűzoltók csak álmodhatnak a munkaruha tisztításáról

Több laktanyában már régen elromlott a mosógép, amivel a tűzoltók a ruháikat moshatnák, van aki hazaviszi a munkaruhát, van, aki saját költségen mosodába. Sok laktanyában szappant, mosóport, kézfertőtlenítőt, WC-papírt is maguknak visznek a tűzoltók. Mindezek ellenére, akinek nem elég tiszta az egyenruhája, akár fegyelmit is kaphat - írja a 24.hu.

Egy budapesti tűzoltó arról számolt be a lapnak azóta nem viheti haza az egyenruháját egy-egy bevetés után, mióta egy vonatgázolási eset után emberi csontdarabka maradt az otthoni mosógépben. Mivel a laktanyában sokszor rossz a mosógép, így két szolgálat között mosodába viszi füstös, néha véres ruháit és nincs vele egyedül - írja a lap.

A lapnak nyilatkozó tűzoltó szerint a kis teljesítményű mosógépek nehezen birkóznak meg a tűzoltók ruháján lévő szennyeződésekkel, ami nem csak por, hamu, vagy kosz, hanem sok esetben vér, bélsár, testnedvek, fertőző betegek váladéka, üzemanyag, benzin, minden, amibe bevetés közben belefekszenek vagy beletérdelnek. "Gondolja el, mi kerül a ruhánkra egy-egy gyűjtögető lakásában vagy egy elhagyatott, hajléktalanok által lakott épületben!" - nyilatkozta a lapnak a budapesti tűzoltó.

Sokaknak nincs tartalékruhája sem, így általában a koszos, piszkos, nyirkos ruhában mennek a következő bevetésre, ezt sokszor nem nézik jó szemmel azok, akikhez kivonulnak.

A legtöbb laktanyában olyan mosógépek vannak, amikbe csak egy ember ruhája fér be egyszerre, így mindig verseny van ki mosson először. Mosóporról is nekik kell gondoskodni, ha pedig jelzik, hogy elromlott a mosógép, megdorgálják őket.

Nagy előrelépésnek tartják, hogy legalább WC-papírt kapnak a laktanyákra, eddig azt is otthonról hozták, szappant és kézfertőtlenítőt általában hoznak vagy a mentősöktől kérnek. "A baleseteknél használt védőkesztyű is a legsilányabb munkáskesztyű! A legszomorúbb az, hogy sokan tudomásul vettük, hogy nincs pénz erre, és saját pénzen vettünk jó minőségű, ütés-szúrásálló kesztyűt. Erre megfenyegettek minket, hogyha meglátják rajtunk, akkor fegyelmit kapunk, mert nem egységes és nincs rendszeresítve"- nyilatkozta a 24.hu-nak egy tűzoltó.

Sok tűzoltó havi 5-8 ezer forintot is elkölt mosodára, pedig hivatalosan ki sem vihetnék a felszerelést a laktanyáról. Egyelőre csak álmodhatnak arról, ami nyugat-európai kollégáiknál már természetes, hogy vegytisztítóba vagy fertőtlenítőbe vigyék öltözékeiket.

A 24.hu cikkének megjelenése után a Fővárosi Katasztrófavédelem közleményt adott ki eszerint: Minden alapot nélkülöz az az állítás, amely szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem rendelkezik a tűzoltók védőeszközeinek tisztításához, vagy azok pótlásához szükséges forrással, ilyen módon az sem igaz, hogy a védőruhák mosása bármelyik budapesti tűzoltólaktanyában gondot okozna.
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat, a 2017-es évet tartozásmentesen zárta. Az igazgatóság minden olyan esetben azonnal intézkedik, amikor technikai eszközt vagy védőruhát javítani, vagy pótolni kell.

Fotó: Pixabay
24.hu
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Amíg lehet, az építőipari szakemberek dolgozni akarnak

A koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásairól készített felmérést 400 szakember megkérdezésével a Mapei Kft. Teljes cikk

Így segítené a Adótanácsadók Egyesülete a KKV-k adózását a vészhelyzet miatt

Az Adótanácsadók Egyesülete a részletes javaslatait már elküldte a pénzügyminiszternek is. Teljes cikk

A jövő top zöld állásai: zöld mérnök, zöld autószerelő, zöldfal kertész?

A gazdaság és társadalmunk új korszakba érkezett, amelyben a fenntarthatóságnak mindennél fontosabb szerep jut, ami a foglalkoztatás szintjén is... Teljes cikk