Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 éve

A válság ellenére több jutalmat osztanak idén a cégek

Sok munkavállaló fejében az év vége összekötődik az éves jutalmak kifizetésével, valamint a karácsonyi ajándékok kiosztásával. Az év végi jutalmazás egyik kedvelt formája az ajándék utalvány, amely a jelenlegi jogszabályok szerint évente három alkalommal a minimálbér 10 százalékáig, azaz idén 7 150 forintig még adó- és járulékmentesen adható.

A Sodexo Pass utalványforgalmazó cég szerint idén már több vállalat bátrabban bánik az év végi jutalmakkal, és átlagosan 10 százalékkal magasabb összeget adnak dolgozóiknak, legalábbis ami az utalványokat illeti. A magasabb juttatási összeg mellett idén 8 százalékkal több cég döntött úgy, hogy ezt a juttatási formát választja. A növekedést az adómentesség megszűnése is eredményezhette, hiszen az idén még adómentes ajándék utalványt jövőre 97,89 százalékos adóteher sújtja.

Az átlagnál magasabb arányú a változás 100-500 főt foglalkoztató cégek körében, ahol december elejéig majd 20 százalékkal több utalvány fogyott a tavalyi évhez képest, ami közel 12 százalékkal több munkáltató összeredménye. A kisebb létszámú cégeknél csupán 2,6 százalékos ez a növekedés, mindazok ellenére, hogy a felmérés szerint idén 3 százalékkal kevesebb cég gondolta úgy, hogy élni fog ezzel a juttatási formával. Az 500 főnél is magasabb létszámú cégeknél ez utóbbi arány már eléri a 15 százalékot, amely azonban a juttatás értékében csupán 2,8 százalékos emelkedést eredményez.

Az ajándék utalvány igen közkedvelt a felhasználók körében is, mivel szinte mindenre, az élelmiszertől kezdve, a ruházaton át, a műszaki cikkekig elkölthető. Ennek megfelelőn az alkalmazottak saját igényeik szerint dönthetik el, hogy milyen terméket vásárolnak az utalvánnyal.
Follow hrportal_hu on Twitter