Mészáros Etelka
Megjelent: 13 éve

Állandó alkalmazottnak is kiválóak az interimek

Bár az Executive Online felmérésében résztvevő vállalatok megközelítőleg fele - 52 százalék - szerint az interim menedzserek nem tekinthetők a menedzsment tanácsadók alternatíváinak, mégis egy elég tekintélyes részük - 43 százalék - úgy látja, hogy az interim menedzsment képes betölteni ezt a szerepet.

Különbségek az interimek és a menedzsment tanácsadók között
Fontos megjegyezni, hogy az interim menedzserek olcsóbbak, mint az ugyanazon területen dolgozó menedzsment tanácsadók. Az interim menedzserek átlag napi díja 2006 májusáig viszonylag alacsony, 597 font volt, s ez kevesebb volt a menedzsment tanácsadóknak fizetett napi átlag díjánál. Ennek ellenére az interim menedzserek olyan független vállalkozók, akik számos plusz-szolgáltatást nyújtanak ügyfeleik részére, továbbá a díjazás taglalásánál lojálisak a tanácsadóikkal és az ügyfelekkel szemben is.

Valójában az interim menedzsment és a menedzsment tanácsadók közötti megkülönböztetés sok esetben homályos. Ahogy korábban az Executive Online jelentéséből kiderült, a válaszolóknak csaknem 28 százaléka a munka fajtájától tette függővé, hogy ő menedzsment tanácsadó vagy interim menedzser. További 25 százalékuk az egyik besorolást átmenetnek tekinti a másikba, az ügyfél kívánságától függően. A válaszadók mindössze 42 százaléka jellemezte magát tisztán interim menedzsernek.

Interimek állandó foglalkoztatásban
Ha megkérdezik az interimeket, be tudnak-e illeszkedni az adott jogi környezetbe, elfogadnának-e egy állandó munkakört, a válasz mindig hasonló. Egy meghatározott időre a praktizáló interim menedzserek egyharmada szeretne visszamenni alkalmazottnak biztos anyagi környezetbe. Ez részben függ a gazdasági körülményektől is, ám hamar elűzik a gondolatot, hogy visszatérjenek alkalmazotti státuszba, ha már egyszer megtapasztalták az interim életmódot. Valójában állandó alkalmazottként is nagy hasznát lehet venni azoknak a tulajdonságoknak - tárgyilagosság, eredményközpontúság, a munkabeosztás és a szakmai tudás átadása a belső dolgozók felé -, amelyek olyan értékessé teszik az interimeket: sőt mi több, egy interimet sokkal gyorsabban tudnak alkalmazni állandó státuszba, mint egy vezetőt ugyanabba a pozícióba, gyakran hetek vagy akár napok alatt is megtalálja őket egy gyakorlott fejvadász.

Egyre több vállalat és szervezet lép a piacra, aki a tehetségeknek ehhez a gazdag forrásához fordul, amikor a gyorsaság és a hatékonyság dominál, amikor olyan szakemberre van szükség, aki teljes körű szakmai hozzáértéssel rendelkezik, akit hetek vagy egy hónap alatt alkalmazni lehet, és aki elindítja a vállalatot vagy szervezetet a megfelelő úton.

Mikor és miért érdemes az interim menedzsmenthez fordulni?
Az Executives Online felmérése megerősítést ad abban a meggyőződésben, hogy az elkövetkezendő növekedés potenciálja figyelemreméltó ebben a szektorban. A brit interim menedzsment piac legalább 550 millió font értékű, vagy még több, továbbá az elmúlt 10 év során az éves növekedés értéke a 20 százalékot is elérte.

A növekedést tanulmányozva a vállalatoknak szükséges lenne gyorsan és rugalmasan reagálni az egyre jelentősebb változásokra anélkül, hogy hozzányúlnának a hosszú távú költségvetéshez. A legtöbb vállalat megpróbálja csökkenteni az alkalmazottakra háruló nyomást, állandósítani az alkalmazottak számát, továbbá jobb kommunikációra törekszik, hogy a szakma felismerje milyen hasznot hozhat ez a szektor.

Azoknak, akik már megtapasztalták az interim menedzsment előnyeit, már csak egy kis meggyőzés kell, hogy legközelebb, amikor rövid távú, de magas színvonalú szakmai tudásra van szükségük, az interim menedzsereket válasszák. Azoknak, akik még nem próbálták igénybe venni ezt a modern menedzsment eszközt, jobban el kellene magyarázni, miként segítheti az interim menedzsment megoldani a különleges problémákat.


Mészáros Etelka, HR Portal
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter