Megjelent: 2 éve

Állásinterjú előtt állsz? A 10 leggyakoribb kérdés, amelyre érdemes felkészülnöd

Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínű, hogy éppen munkakeresésben vagy. Talán már végig is böngészted a Várpalotainfó és a Lépés Magazin oldalán Fejér vagy Veszprém megye állásajánlatait. Az is lehet, hogy találtál munkát, esetleg az önéletrajzodat is elküldted a kiválasztott foglalkoztatónak. Ha pedig az önéletrajzod alapján megfelelsz, a következő lépés, hogy a munkáltató állásinterjúra hív, ahol lehetőséget kapsz a személyes bemutatkozásra.

images

Állásinterjú para. Az állásinterjú nehezített terep, szeretnéd a lehető legjobb benyomást kelteni a munkáltatóban, mert végső soron a dolog arról szól, hogy el tudd adni magadat. Hiszen egy megfelelő állás elnyerésén annyi minden múlhat! A jövőd, a megélhetésed, a szakmai előmeneteled, de akár még az egészséged is. Ha szeretnél magabiztos, felkészült és sikeres lenni az állásinterjún, olvass tovább, mutatjuk milyen kérdésekre számíthatsz és mire érdemes figyelned, amikor megfogalmazod a válaszaidat.

1. Mutasd be magad néhány mondatban

Ha azok közé tartozol, akik nehezen beszélnek magukról, akkor még az állásinterjú előtt gondold át, hogy mit fogsz mondani. Ha nem okoz gondot, hogy mesélj magadról, akkor sem kell előadnod az élettörténetedet. Azokra a munkával kapcsolatos eredményekre, tapasztalatokra, erősségekre fókuszálj, amelyek a pozíció betöltése szempontjából fontosak lehetnek.

2. Miért jöttél el a korábbi munkahelyedről/Miért akarod otthagyni a jelenlegi állásodat?

Az előző munkahely elhagyásának vagy a jelenlegiből való váltásnak számtalan oka lehet. Különösebb érzelmi töltés nélkül, röviden válaszolj a kérdésre. Nyugodtan elmondhatod, ha személyes okok, a szakmai vagy személyes továbbfejlődés lehetőségének hiánya vagy a teljesítményedhez képest alacsonyabb anyagi megbecsülés vezettek a döntésedhez.

Azonban bármi is volt az ok, soha ne tegyél semmiféle negatív megjegyzést a volt munkahelyedre, a korábbi főnöködre vagy a kollégáidra, mert azzal szinte biztos, hogy kihúztad magad a leendő munkavállalók listájáról.

3. Mi a véleményed az előző munkahelyedről/Mi a véleményed a jelenlegi munkahelyedről?

Ahogy az előző pontban már volt róla szó, csak semmi negatívum! Viszont mondj el minden olyan dolgot, amit az előző/jelenlegi munkahelyeden megtanultál, ami jó volt benne, beszélj egy feladatról, amit sikeresen megoldottál, vagy bármiről, amire büszke vagy, hogy ott elérted.

4. Mit tudsz a cégről?

Mindenképpen ajánlott előzetesen megismerni a céget, ahova jelentkezel. Honlapja jellemzően minden vállalkozásnak van, de sokan megtalálhatók a közösségi média felületeken is. Nézz utána a cég történetének, hogy kik a vezetői, mi a küldetésük, milyen értékeket képviselnek. Jó, ha tudod, hogy pontosan mivel foglalkozik a szervezet, milyen szolgáltatást vagy terméket értékesítenek, kik a legfontosabb üzleti partnerei. A munkáltatónak szimpatikus lesz, ha képben vagy a céggel kapcsolatban és néhány mondatot el tudsz róluk mondani, ebből látja, hogy érdeklődsz és komolyak a szándékaid.

5. Miért szeretnél náluk dolgozni?

Ennél a kérdésnél el tudod mondani, hogy mi az, ami motivál téged, hogy itt dolgozz. Ez lehet pl. a szakmai fejlődés lehetősége, a szervezet stabil működése, a családias légkör, a szép környezet, a vállalat által képviselt értékek. Ha ott dolgozó ismerőstől hallottál jókat a munkahelyről, ezt is megemlítheted.

6. Miért gondolod, hogy te vagy a legmegfelelőbb jelölt számukra?

Itt jön az önmarketing! Mondj el minden olyan készséget, képességet, szakmai tapasztalatot, amelyek tökéletesen passzolnak az adott pozícióhoz. Ezen felül világíts rá olyan tulajdonságaidra, amelyek nem szerepelnek az elvárások között, mégis hasznos lehet a cég számára.

7. Milyen pozitív és negatív tulajdonságaid vannak?/Melyek a legfőbb erősségeid, legfőbb gyengeségeid?

Hangsúlyozd minden értékes tulajdonságodat, erősségedet konkrét példákon keresztül. Mondd el, hogy mely tulajdonságok játszottak szerepet a munkád során bizonyos feladatok megoldásában, egy személyes eredmény elérésében, a munkatársakkal való sikeres együttműködésben. A negatív tulajdonságok, gyengeségek között megemlítheted azokat, amelyek miatt a múltban ért ugyan konfliktus, de tanultál az esetből és változtattál rajta.  Beszélhetsz olyan hiányosságokról, amik gyakorlással, tanulással kiküszöbölhetők és szóba kerülhet olyan negatívum is, ami a munkához közvetlenül nem kapcsolódik.

8. Hogyan látod magad öt év múlva?

Fontos, hogy erre a kérdésre semmi esetre se adj olyan választ, amelyben beosztást jelölsz meg célként!
Beszélj inkább arról, hogy mi az a készség, ismeret, amit szeretnél elsajátítani, megtanulni. Ez lehet akár egy idegennyelv, egy munkához kapcsolódó tapasztalat, szakismeret, vagy bizonyos tulajdonságok megerősítése.

9. Mi a fizetési igényed?

Ha van rá lehetőség, akkor derítsd ki, hogy az adott cégnél hogyan alakulnak a fizetések, illetve a hasonló munkakörökben mekkora átlagbérrel lehet számolni. Ezek alapján már meg tudod határozni a bérigényedet úgy, hogy az se túl alacsony, se túl magas ne legyen.

10. Van bármi kérdésed?

Igen-igen, legyenek kérdéseid! Ha kérdéseket teszel fel, abból az derül ki, hogy neked nem mindegy hol fogsz dolgozni. Ez persze nem azt jelenti, hogy arról érdeklődsz, mikor tudod legkorábban kivenni a szabadságodat, ha téged vesznek fel.
A munkakörrel vagy a céggel kapcsolatos kérdéseidet viszont nyugodtan tedd fel. Megkérdezheted, hogy mióta nincs betöltve a pályázott állás, miért szabadult fel, hányan dolgoztak a beosztásban az elmúlt 5 évben, milyen tervei vannak a jövőben a cégnek ezzel a munkakörrel, terveznek-e később bővítést stb.

Ha ezeket betartod, az már fél siker.

Általánosságban elmondható, hogy egy állásinterjú során nincs helye felesleges beszédnek, csak arra érdemes válaszolnod, amit kérdeznek. Bármilyen kérdést kapsz, a legjobb, ha a beszélgetés során önazonos maradsz, ha nem mutatod többnek magadat annál, mint ami valójában vagy.

Hidd el, a munkáltató pozitívan fogja értékelni, ha lelkesedsz, ha felvázolod minden előnyös tulajdonságodat, képességedet és szakmai tudásodat, ha bemutatod a korábbi eredményeidet, ha nyitott vagy a tanulásra, ha látja az elkötelezettségedet a cég és a pályázott munka mellett.

Lépés Magazin

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Sofőrállás

Sokféle sofőr állás létezik, nézzünk, milyen lehetőségek kínálkoznak a különböző közlekedési eszközök vezetőinek. Teljes cikk

Minisztériumi állás

A minisztériumi állások betöltői közigazgatásban dolgozó állami alkalmazottak. A munkavállaláshoz szükséges feltételek eltérhetnek az egyes... Teljes cikk

Home office munka

A home office (otthoni munka) lehetővé teszi, hogy a dolgozók a saját otthonukból végezzék el a munkájukat, anélkül, hogy a vállalat székhelyén... Teljes cikk