Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

Ápolói munka havi nettó 1,2 millió forintért

Egyre több ápoló vándorol ki Magyarországról, főként Ausztriába és Németországba. Ugyanakkor Svédországba és Norvégiába is tárt karokkal várják a szakembereket, annyi a betöltetlen állás. Egy skandináv országokba toborzó cég magas fizetést, ingyenes nyelvtanulást, a tanulás idejére ösztöndíjat kínál- derül ki a Világgazdaság cikkéből.

images

images

Tíz év alatt 2,4-ről 4,3 százalékra nőtt a Magyarországról kivándorló ápolók aránya, legalábbis a 2000 és 2001-es adatokat összevetve a 2010 és 2011-es statisztikákkal - idézi a Világgazdaság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) minap közzétett éves migrációs jelentését.

A toborzócégek hazánkból elsősorban Ausztriába és Németországba csábítják sikerrel az itthon alacsony bérért dolgozó szakembereket. Egy norvég cég magyar irodája pedig kifejezetten a skandináv országokba keres kórházi ápolókat, idős- és házigondozókat. Csak Svédországban és Norvégiában ugyanis hatezer ápoló hiányzik az ellátórendszerből - írja a Világgazdaság.

Megfelelő végzettség és a szükséges aktív tapasztalat birtokában a nyelv sem akadály. A szolgáltató ugyanis 18 hetes ingyenes svéd vagy norvég képzést nyújt, és később a ki- és hazautazás, valamint a szállás költségeit is fedezi - olvasható a cikkben.

A nyelvtanulás idejére ösztöndíj jár, a sikeres vizsga és a skandináv működési engedély megérkezése után pedig Magyarországon fizetik a járulékokat a munkavállalók után. A jelentkezőktől cserébe 24 hónapos hűségidőt kérnek.

Az ápolók munkájukért havi nettó 2-4 ezer eurót - átszámítva 600 ezer-1,2 millió forintot - visznek haza. A tapasztalatok szerint hetente átlagosan 48 órát, de naponta legfeljebb 13 órát dolgoznak.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több száz munkaerő-közvetítőt számolt fel a NAV

Milliárdos kárt okozhattak a munkaerő-közvetítők a költségvetésnek, ugyanis több ezer embert foglalkoztattak, és a munkavállalók után nem... Teljes cikk

Bérnővéreket és bérműtősöket visznek a kórházakba

Egyre több kórház kényszerül bérnővérek, bérműtősök foglalkoztatására, főként a fővárosban, de az ápolóhiány továbbra sem enyhül - írta a Magyar Nemzet. Teljes cikk

Ezer munkahely közül válogathattak a miskolci állásbörzén

Hatvanhárom munkáltató, 116 munkakörben több mint 1000 állást ajánlott szerdán a miskolci állásbörzén, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei... Teljes cikk