kapubanner for mobile
Megjelent: 10 hónapja

Az alapoktól a nyílt végű lízingig: fontos tudnivalók

Az autóvásárlás terén a lízing egy igen népszerű és előnyös finanszírozási lehetőség. Sokan azonban nincsenek tisztában a lízing különböző típusaival és előnyeivel, ami gyakran megakadályozza őket abban, hogy kihasználják ezt a lehetőséget. Ez a cikk arra törekszik, hogy bemutassa, mi is az a nyíltvégű lízing, és miért lehet érdemes ezt választani.

Az alapoktól a nyílt végű lízingig: fontos tudnivalók
-

Mi az a lízing?

A lízing valójában egy eszközalapú finanszírozási módszer, ahol egy pénzintézet vásárolja meg az általunk kiválasztott autót, de használni mi fogjuk azt. Ehhez szükség van egy kezdeti önerő befizetésére, amely általában legalább 20% a vételár összegéből.

A fennmaradó összeget a pénzintézet hitelezi, amit havonta törlesztünk, kamattal együtt. A lízingnek két fő típusa van: az operatív lízing, ami valójában nem más mint a tartósbérlet és a pénzügyi lízing. Utóbbinak szintén két fajtája van: a zárt végű lízing és a nyíltvégű lízing, mindkét pénzügyi lízing fajta könnyedén elérhető a Lizingo.hu oldalán is.

A nyílt végű lízing részletei

A nyílt végű lízing egy olyan változat, ahol a futamidő lejártával a lízingbe vevő nem automatikusan lesz az autó tulajdonosa. Itt ugyanis az ügyfélnek lehetősége van arról dönteni, hogy ki fogja megvásárolni az autót a futamidő végén. Ezt vevőkijelölési jognak nevezzük.

Egyik előnye, hogy a futamidő végén a jármű maradványértéken lesz megvásárolva. Ez az összeg már a hitel igénylésekor meg van határozva.

Fontos megemlíteni, hogy az áfa szempontjából igen lényeges, hogy nem a lízingszerződés megkötésekor határozzuk meg, hogy ki lesz majd az autó tulajdonosa, hanem csak a futamidő végén. Ez az áfa törvény szempontjából azért jelentős dolog, mivel így a lízing ideje alatt az autót egyfajta bérleti jellegű jogviszonyban használhatjuk. Ennek köszönhetően nem egy autóbeszerzés áfáját vonhatjuk így le, ami személyautók esetében amúgy nem lenne lehetséges, hanem valójában egy bérleti jellegű szolgáltatás áfája kerülhet így levonásra.

Ezért a nyílt végű lízinget elsősorban vállalkozásoknak javasoljuk, mivel így könnyebben érvényesíthetik az áfa-visszaigénylésüket.

A nyíltvégű lízing nem csupán áfalevonásra alkalmas, hanem az áfa finanszírozás költségeit is megspórolhatjuk általa. Így új vagy legfeljebb 8 éves, áfásan értékesített használtautók esetében is érdemes ezt a konstrukciót választani, nem csak vállalkozásoknak, de még magánszemélyeknek is.

Hogyan igényelhetjük a nyíltvégű lízinget?

A nyílt végű lízing igényléséhez néhány lépés szükséges: első lépésként válasszunk ki egy olyan autót, amelyet lízingre szeretnénk venni. Ez időigényes folyamat lehet, tehát érdemes elég időt szánni rá.

Fontos, hogy az autó eladója olyan áfás számlát állítson ki, amely tartalmazza a 27%-os áfát.

Az igényléshez szükségünk van egy kezdeti önerőre. Ez általában a vételár legalább 20%-a, de a bankok gyakran 30%-os önerőt is kérhetnek.

Végül, de nem utolsó sorban, megfelelő hitelképességgel kell rendelkezni, ami lehetővé teszi a lízing igénylését. A nyílt végű lízing gyakran kedvezőbb lehet, mint a zárt végű, így érdemes alaposan átgondolni a választást, akár magánszemélyként is.

Ezen információk alapján könnyebben megérthetjük a nyílt végű lízing előnyeit és működését. A lízing lehetőséget teremt arra, hogy könnyedén hozzáférjünk az általunk választott autóhoz anélkül, hogy azonnal teljes vételárat kellene kifizetnünk.

 

Azonban mindig fontos alaposan megfontolni a lehetőségeket, és ha szükséges, konzultálni egy pénzügyi szakértővel, mielőtt döntést hoznánk.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk