Megjelent: 2 éve

Az EU-országok inflációs rangsora

2022 júniusában Észtországban mérték a legmagasabb inflációt az EU-tagállamok közül, 22 százalékot. A toplistán az észtek mögött Litvánia (20,5 százalék), majd Lettország (19,2 százalék) következik.

infláció eu eurostat-

eu június

Az euróövezet éves inflációs rátája júniusban új rekordra, 8,6 százalékra emelkedett a májusi 8,1 százalékról. Az EU egészében 9,6 százalékra nőtt az infláció a májusi 8,8 százalékról. Magyarországon a mutató 12,6 százaléknál járt júniusban - derül ki az Eurostat adataiból.

Az EU tagországai közül kettőben csökkent, 25-ben emelkedett az infláció júniusban.
Az euróövezetben az árak növekedési üteme felgyorsult az energia (42 százalék, szemben a májusi 39,1 százalékkal); az élelmiszerek, alkohol és dohány (8,9 százalék, szemben a májusi 7,5 százalékkal); a nem energetikai ipari termékek (4,3 százalék, szemben a májusi 4,2 százalékkal) esetében. A szolgáltatások terén viszont enyhén mérséklődött az áremelkedés mértéke 3,4 százalékra a májusi 3,5 százalékról.

Az energiaárak nélkül számított infláció szintén emelkedett, 4,6 százalékról 4,9 százalékra, de a maginfláció, amely nem tartalmazza az energia, az élelmiszerek, az élvezeti cikkek árát, 3,8 százalékról 3,7 százalékra csökkent.

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek, ugyanannyival, mint májusban.

A legkisebb éves infláció Máltán volt 6,1 százalékkal, továbbá Franciaországban 6,5 százalékkal és Finnországban 8,1 százalékkal.
   

Arról, hogy a hazai infláció miatt akár 20 százalékos évközi béremelésekre is szükség lehet, ebben a cikkünkben írtunk, a fogyasztás visszafogására kényszerülők számáról pedig ebben az összeállításunkban.

Fotó: unsplash.com

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek