Szerző: Kis Eszter
Megjelent: 6 éve

Azért dolgozom, hogy szabad legyek

Marcello Arrambide üzletkötő, aki amellett, hogy egyetemre járt, teljes állásban dolgozott egy bankban az Egyesült Államokban. A felvett diákhitelt arra használta fel, hogy beletanuljon a tőzsdézésbe - így aztán természetesen el is vesztette az egészet. De úgy gondolta, hogy a tanulási folyamat kockázatvállalással is jár. A dolog úgy tűnik, bejött, mert ma már napi néhány órában tőzsdézik a világ valamelyik szegletében, ebből él és utazik.

Mint a BBC-nek írta, azért kezdett bele az egészbe, mert vágyott arra a szabadságra, hogy ne kelljen hagyományos módon munkába járnia és 8 vagy annál jóval több órát egy irodában töltenie. Öt év alatt bejárt 80 országot, huzamosabb ideig élt 12-ben, ért illetve beszél 9 nyelven. Így az azóta visszafizetett kölcsön, úgy érzi, megtérült. Ráadásul ma már saját honlapján keresztül más kalandvágyó embereket is képez a tőzsdei kereskedésre, olyanokat, akiknek a szakmája eredetileg köszönő viszonyban sincsen ezzel az üzletággal.

Azonban ennek az életmódnak a kialakítása nem kevés felkészülést igényelt. Először elkezdte reggel 9 és délután 1 között figyelni a tőzsdét, utána 2-től éjjel 11-ig dolgozott, hétvégén pedig a piaci folyamatokat tanulmányozta, képezte magát. Manapság a munkához mindössze egy laptopra, megbízható internetkapcsolatra és jó stratégiára van szüksége. Mint mondja, az interneteléréssel már a világon a legtöbb helyen nincs probléma, ez alól kivételek azok az afrikai országok, amelyek nincsenek óceánpart - és ezzel egyben mélytengeri netkábelek - közelében.

A munkához ebben az esetben is kitartás és fegyelem kell, valamint óhatatlanok a veszteségek, amiket be kell tudni kalkulálni.

Hasonlóan komoly felkészülés előzte meg Daniel Noll és felesége elindulását is, miután meghozták a döntést, hogy fordulatot szeretnének a karrierjükben, amit az addigitól gyökeresen különbözőnek képzeltek el. 2006-ban mindketten beadták a felmondásukat. Először csak egy szabad évet szerettek volna maguknak, amiből életmód és szakmaváltás lett.

Ahogy egy munkahelyen, úgy egy párkapcsolat esetében is a legfontosabb döntések meghozatala előtt a kommunikációnak kulcsszerepe van. Hiszen esetükben nem csak egy személy hozott magáról az életét gyökeresen megváltoztató döntést, hanem ez mindkettőjükre kihatott. A honlapjukat, amit eredetileg azért indítottak el, hogy leírják a kalandjaikat, folyamatosan fejlesztették útközben. Ezen keresztül pedig megkereséseket kaptak, hogy előadásokat tartsanak, diplomáciai eseményeken jelenjenek meg, valamint külsős újságírói és fotós megbízások is megtalálták őket. Így tudták tovább finanszírozni új életstílusukat. Végigjárták a Selyem-utat, jártak a Himalájában, az Antarktiszon, Kambodzsában, Tanzániában, Türkmenisztánban. Marketingstratégia, márkaépítés, történetmesélésből üzleti prezentáció, könyv és blog, mindez útközben.

Ez a lehetőség már a magyar fiatalok előtt sem ismeretlen, a Határátkelő blogon jelent meg Ritáék története, akik szintén az utazás és az állandó lakóhely nélküli munka kombinációját választották. Egy ERASMUS ösztöndíjjal kezdődött, majd internetnomádként folytatódott. Ezek alatt az utazások alatt a munka csak egy eszköz, miközben a cél, hogy az utazással megismerjék a világ különböző részeit. Bárhonnan végezhető például a weblapkészítés, a fordítás, internetes marketing, programozási feladatok. Az egyetlen kritérium, amit már fentebb is említettünk, a gyors internetkapcsolat, amivel ha mégis valami fennakadás van, akkor irány egy internetkávézó, mert a munka nem várhat. Ha megrendelés van, akkor általában többet dolgoznak, mint egy normál munkahéten, ugyanakkor állandóan új élmények érik őket, és bármikor tovább lehet állni, ha az élet vagy a kedvük úgy hozza.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter