Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 12 éve

BAT: A munka és a magánélet egyensúlyára törekszik

- Pályakezdőként miért a BAT dohányipari cégre esett választása?

- Mindenképpen nemzetközi cégnél szerettem volna elhelyezkedni. Döntésemben az is közrejátszik, hogy már egyetemistaként is nagyon sok jót hallottam a BAT hazai és nemzetközi HR gyakorlatáról.

- Elméleti tudását a cég HR trainee programjában kamatoztatta 1997-től. Miről szólt ez a program?

- E kétéves fejlesztési program tette lehetővé, hogy a HR valamennyi területét megismerjem, mivel mindegyiken öt-hat hónapot dolgoztam. Ezáltal párhuzamosan nyílt lehetőségem az alapvető vezetői készségek fejlesztésre, illetve a vállalat legfontosabb üzleti folyamatainak megismerésére.

- Spanyolországban "Európa Tanulmányokat" hallgatott, Svájcban pedig a humánerőforrás szakma kulisszatitkaiba tekinthetett bele. Mi motiválta, amikor ezekbe belevágott? Nem okozott nehézséget a honvágy és a külföldön való megfelelés?

- Mindig szerettem utazni, világot járni. A főiskola alatt nyaranként különböző országokban dolgoztam. A spanyolországi ösztöndíj elnyerése lehetővé tette, hogy megismerkedjek egy másik európai ország oktatási rendszerével, illetve hogy nemzetközi barátságokat építsek. A svájci munkámra pedig az egyetemi tanulmányaim során szerzett külföldi tapasztalataim folytatásaként tekintettem. Honvágyat általában nem éreztem, mert minden országban a nyelvtanulásra törekedtem, amely nagyban segítette a társasági életbe történő gyors bekapcsolódásomat.

- Hosszú idő óta Ön az első magyar HR igazgató a BAT Hungarynél. Mi ennek az oka?

- Nagyon sok kiváló magyar HR vezető dolgozik különböző külföldi BAT vállalatoknál, ezzel is erősítve a magyarországi HR hírnevét az egyes országokban, régiókban. Az elmúlt években itthon nem volt olyan tapasztalt kollégánk, aki át tudta volna venni az igazgatói munkakört, így külföldi humánerőforrás vezetők segítették folyamatainkat az ő szaktudásukkal, ismereteikkel.

- Mennyiben térnek el a HR igazgatói teendői előző feladataitól?

- Az elmúlt másfél évben a közvetlen főnököm a közép-kelet európai régióért is felelt, így sokat tartózkodott külföldön. Eközben lehetőségem nyílt arra, hogy minél több feladat- és felelősségi kört vegyek át tőle itthon. A legnagyobb változás mostani munkakörömben az, hogy az igazgatók tanácsának tagjává váltam, ahol most már az én feladatom a teljes HR képviselete.

- Hány ember munkáját fogja közre?

- A teljes HR csapat létszáma 35 főre tehető, az alap HR funkciókon túl a létesítmény és autó flotta menedzsment csapatok is hozzám tartoznak.

- Milyen vezetési technikákat tart fontosnak? Melyek azok a praktikák, amelyek már beváltak?

- Úgy gondolom, hogy különböző vezetési technikák is fontosak lehetnek, attól függően, hogy milyen fejlettségi szinten áll a vállalat és a csapat. Fontos az is, hogy milyen mélységűek és jellegűek a változások, a kihívások. Alapvetően szeretem meghatározni az irányt, ugyanakkor megadom a szükséges teret és szabadságot a feladatok elvégzéséhez. Folyamatosan elérhető vagyok, egyfajta coaching technikával támogatom az eredmények elérését.

- Mire helyezik a hangsúlyt a BAT Hungary személyzeti politikájában?

- Olyan folyamatok és gyakorlatok kialakítására törekszünk, amelyek maximálisan hozzájárulnak sikereinkhez és támogatják üzleti működésünket. Ezen túlmenően azt is célul tűztük magunk elé, hogy folyamataink pragmatikusak és konzisztensek legyenek.

- Tervez- e valamilyen változtatást, újítást?

- Az elmúlt tíz év alatt a hazai HR politikák és folyamatok kialakításában, annak formálásában nagy szerepem volt, így ezekben nem tervezek változtatást. Természetesen, az üzleti változásokra rugalmasan és azonnal reagálunk, ebben a tekintetben nyitott vagyok a változtatásokra.

- Van-e valamilyen speciális jellemzője a BAT Hungary toborzási technikájának? Alkalmaznak teljesítményértékelést?

- Különböző kiválasztási technikákat alkalmazunk, a pozíciótól függően, mint például a strukturált mélyinterjú vagy az értékelő központok.

- Mi a leglényegesebb kiválasztási szempont, amikor döntenek egy jelölt alkalmasságát illetően?

- Elsősorban azt vizsgáljuk, hogy a jelölt mennyire felel meg a munkakör elvárásainak, milyen hosszú távú fejlődési lehetőséggel rendelkezik, valamint mennyire illeszkedik be a vállalat kultúrájába.

- Használnak személyiségtesztet, vagy grafológiai elemzést a kiválasztás során?

- Nem, nem használunk.

- Mitől tökéletes egy BAT alkalmazott?

- Attól, hogy nyitott az újdonságra, nagyszerű csapatjátékos, minden feladatban megtalálja a szépséget és kihívásokat, alapvetően szeret dolgozni, feladatával azonosulni tud.

- Hogyan egyezteti össze munkáját családi életével? Ez mennyiben nyilvánul meg a cég humán politikájában?

- Engem a családom, elsősorban a férjem mindig támogatott a céljaim elérésében, a munkámban. Az otthoni, illetve a gyerekek körüli teendőket teljes mértékben megosztjuk egymás között, így én is tudok dolgozni. Jelenleg az egyik legfontosabb vállalati projektünk a munka-magánélet egyensúlyát megteremtő keretrendszer kialakítása és bevezetése. Ez a projekt nagyon sok elemet tartalmaz a csökkentett munkaidőtől kezdve, az otthonról történő munkavégzésen át, a családosokat segítő, hasznos információs adatbázisokig. A rendszert januárban fogjuk útjára bocsátani és bízunk benne, hogy vezetőink, munkatársaink hasznosnak fogják tartani.

Gyimóthy Éva, HR Portal

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Igaz mese egy kultúraváltásról

Igaz mese egy kultúraváltásról, avagy mitől lesz sikeres a szervezeti kultúra átalakítása. Andó Ildikó, a Vezetői Mesterműhely blog szerzőjének... Teljes cikk

Visszaesett a vállalatok beruházási szándéka

Jelenleg a cégek kevesebb mint fele tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során. Emellett a cégek többsége a beruházásokra szánt... Teljes cikk

IT és gépberuházások várhatók a cégeknél

Továbbra is erős beruházási szándék jellemzi a hazai kkv szektort, jelenleg a cégek 76%-a készül valamilyen fejlesztésre a következő egy év... Teljes cikk