Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Bérkörkép: mutasd a pénztárcád, megmondom ki vagy!

A 2006 május- 2007 április közötti időszakot magába foglaló elemzésének résztvevői a tanácsadó cég ügyfeleiből, főként nagyobb, tőkeerős cégekből kerültek ki, így a minta is nagyrészt ilyen vállalkozásokból áll össze, a legkülönfélébb ágazatokból. Az idei kutatásba bevont 315 cég több mint 300 ezer dolgozót foglalkoztat, így a válaszok, a levont következtetések jelzés értékűek - mutatott rá Jakabos Tünde üzletág vezető. A Hay Group felmérése a már kapcsolatban lévő cégekre és az általuk javasolt újabb vállalatokra terjedt ki. A résztvevő cégek legtöbbje (50) FMCG ( Fast Moving Costumer Goods), a gyorsan forgó fogyasztási cikkek területéről került be, de jelentős volt az autóipari beszállító, elektronikai ipar, az ipari termelő cégek száma is.

A vizsgálatból kiderült, hogy nagyok az ágazatok szerinti eltérések. A legjobban fizetett szakterület az IT, ahol 17 százalékkal keresnek jobban az ott dolgozók, mint az átlag, a marketing területén 14 százalékkal, a pénzügy-számvitelnél ez a többlet 5 százalék. A termelésben alkalmazottak összjövedelme viszont 26 százalékkal kevesebb a számítástechnikai területen dolgozókénál. Az éves bruttó bérek versenyében ágazati felbontásban a bankok, pénzintézetek, nem tartós fogyasztási cikkek területén a legmagasabbak, de a számítástechnika, elektronika is ott áll az élmezőnyben.

Hatalmas eltérések tapasztalhatók a régiók szerinti összehasonlításban: helyenként a 28 százalékot is meghaladó különbségek mutatkoznak a fővárosi és az ország más tájain egyazon munkakörben dolgozók jövedelmei között. A megkérdezett cégek körében Budapesten az átlaghoz képest 16 százalékkal magasabbak a jövedelmek, Nyugat-Magyarországon 3 százalékkal alacsonyabbak. A fix bér és az összjövedelem területén a legnagyobb szakadék Budapest és Kelet-Magyarország között tátong, ami nem volt másként az elmúlt években sem. Szakértők a különbségek okait a fővárosban és az ország nyugati felén hangsúlyosabban jelen lévő, jobban fizető külföldi cégekben, valamint a munkavállalók mobilitásának hiányában látják.

A béremelés jelene, jövője: 5,8 százalék emelést terveznek

A különböző munkakörök összehasonlításánál a Hay Group öt csoportot különített el a regionális bérkülönbségek bemutatásához. Ezek a fizikai dolgozók, az irodai alkalmazottak, a szakértők/szakemberek, a vezetők és a felsővezetők csoportjai.
A felmérésben részt vevők fizikai dolgozóinak bére 2006 májusától 2007 április végéig alig mutatott némi emelkedést (6, 1 százalék), amely nem először fordul elő. A vezetők esetében viszont 6, 8 százalékos növekedést tapasztaltak.
A jelentés szerint a vállalatok a 2007-es és 2008-as időszakra átlagosan 5, 8 százalékos béremelést terveznek. A szakértők és felsővezetők 6, a vezetők 5, 9, az irodai alkalmazottak 5, 7 a fizikai dolgozók pedig 5, 6 százalékos emelésre számíthatnak.

Juttatások: vezetőknek evidens a mobil és az autó

A leggyakoribb juttatási formák sokat elárulnak az egyes munkakörökről, a dolgozók szervezetben elfoglalt pozíciójáról. A felsővezetők posztjához hozzátartozik a mobiltelefon és a vállalati autó. Legalábbis erről árulkodik a felmérés: 97, 5 százalékuk mobiltelefonnal, 94, 1 százalékuk pedig vállalati gépkocsival rendelkezik. Az értékesítési jutalékot és prémiumot tartalmazó változó bért 89, 9 százalékuk kapja, továbbképzésben 88, 8 százalékuk részesül. Hasonló a helyzet a vezetők esetén, ám ott a második helyen a továbbképzés áll, és csak az ötödik helyen szerepel az autó. A szakértők és fizikai dolgozók dobogósai között pedig egyáltalán nem szerepel sem vállalati kocsi, sem mobil, inkább képzés, változó bér, étkezési hozzájárulás, közlekedési támogatás vagy önkéntes nyugdíjpénztár.

Érdekesség, hogy a Hay Group szakértői azt is megvizsgálták, a különböző munkakörökben dolgozók munkavégzéshez vagy státuszszimbólum megteremtéséhez használják-e a céges autót. Kiderült, hogy közép és felső vezetők nagyobb arányban használják az utóbbiért. Ráadásul különböző típusú járműveket használhatnak: a szakértők Ford Focus, Opel Astra, Skoda Octavia, a középvezetők Ford Mondeo, Volswagen Passat és végül de nem utolsó sorban a vezetők az utóbbi két típuson kívül leggyakrabban Volvo-val és Audi-val járnak be a munkahelyükre. A felmérésben szereplő cégek 10 százaléka biztosít a fizikai dolgozóknak is rugalmas munkaidő beosztást, az irodai dolgozóknak a vállalkozások 48 százaléka, a szakértőknek, szakembereknek a munkahelyek 49 százaléka teszi lehetővé az ilyen munkaidő beosztást, ezen felül 10 százalékuk kötetlen munkaidőben foglalkoztatja ezeket a munkatársakat. A vezetők 40 százaléka rugalmas és 25 százaléka kötetlen munkaidővel gazdálkodhat.

A cafeteria rendkívül népszerű a felmérésben részt vevő vállalatok körében is: 2007-ben mintegy 15 százalékkal több cég vette igénybe ezt a juttatási formát, mint tavaly. A jövőben a cégek 20 százaléka tervezi ennek bevezetését. 2006-hoz képest egyébként minden munkakörben nőtt a cafeteria összege: tavaly például összesen 140 ezer, míg idén 190 ezer forintnak megfelelő juttatásban részesültek a fizikai dolgozók, a szakértők keretösszege 170 ezerről 220 ezer forintra nőtt, ami 30 százalékos emelkedés.

A csehek jobban keresnek

Nemzetközi összehasonlításban a magyar fizikai dolgozók, szakértők fizetését megelőzik a csehek és a lengyelek, a vezetők bérét figyelembe véve még az oroszok is előrébb állnak, mint mi és nem sokkal vannak elmaradva mögöttünk a románok sem - hívta fel a figyelmet a különbségekre Gyenge Zsolt, a Hay Group tanácsadója. A fizikai dolgozók összjövedelme kétszer annyi Portugáliában, mint Magyarországon, háromszor annyi Spanyolországban, négyszer annyi Ausztriában, és öt és félszer annyi Dániában. A szakértőknél, szakembereknél már kisebbek a különbségek, itt már a legmagasabb jövedelmet biztosító Dániában "csak" három és félszer annyihoz jutnak hozzá a dolgozók. A vezetők összjövedelménél tovább mérséklődnek a különbségek, itt a legnagyobb különbség kétszeres a dán és a német vezetők javára. A szakértői, szakemberi összjövedelmek vásárlóerejét összehasonlítva a válaszoló cégeknél, elmondható, hogy ha a magyar javadalmazást 100 százaléknak vesszük, ez az érték 120, 150 illetve 160 százalék Oroszországban, Csehországban illetve Lengyelországban, és 270 százalék Németországban.

Veszélyben a vezető utánpótlás

Kutatások szerint 2000 és 2025 között a 65 év felettiek aránya Közép-Kelet Európában 60 százalékkal fog megnőni. 2010-re a felsővezetők háromnegyede lesz nyugdíjra érett. A vállalatok 97 százaléka gondolja úgy, hogy problémát, 40 százalékuk pedig, hogy súlyos problémát jelent a vezetők pótlása. Ez ellen a rövid távú megoldás, hogy felemelik a béreket. Csehországban például az elmúlt évek leggyorsabb béremelését tapasztalták a vezetők szintjén. Szlovákiában is súlyos a helyzet, ott lakásokat ajánlanak fel a munkavállalóknak, hogy a gyárakhoz költözzenek. A Skoda cseh gyára saját egyetemet hozott létre az utánpótlás kinevelésére.

Egy kutatásból kiderül, hogy a világ legjobbnak titulált cégei a felsővezetők 80 százalékát belülről képezik át, és csak a maradék 20-at kívülről, míg a többi cég esetében ez csak 60 százalék. A legjobb, amit tehetnek, hogy a fiatal tehetségeket felismerik, képességeiket fejlesztik. Nagyon fontos, hogy a vezetők minden szinten megteremtsék e megfelelő munkahelyi légkört, odafigyeljenek beosztottjukra, és egymás között is jó kapcsolatot ápoljanak. A felsővezetők esetében a legfontosabb az időzítés, mivel a papír alapú önfejlesztés, tréning nem ér semmit, ha azt akkor kezdi el, amikor már betölti a pozícióját. Minél előbb kell megtörténnie a képzésnek - hangsúlyozta Scott Marlowe, a Hay Group csehországi ügyvezető igazgatója.

Gyimóthy Éva, HR Portal
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A kormány sem ad pénzt a fővárosi cégek dolgozóinak béremelésére

Ez derül ki legalábbis Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május 6-i sajtótájékoztatójából. Teljes cikk

Májusra is jár a munkáltatói adómentesség a turizmusban és a szabadidő szektorban

Májusban is jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban; az adóelengedés több mint 130 ezer dolgozót érint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a gyártásban dolgozó mérnökök? - itt a lista

Bár a mérnökök jelenleg is jól keresnek, a koronavírus-járvány első hulláma alaposan megtépázta ezt a szektort. A fizetésemelések és bónuszok... Teljes cikk