Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 17 éve

Bérkörkép: mutasd a pénztárcád, megmondom ki vagy!

Az IT, a marketing, a pénzügy területén dolgozók zsebelhették be a legtöbbet tavaly, a termelésben dolgozók bérei viszont elmaradtak az átlagtól. A legszembetűnőbb eltérés a budapesti és kelet-magyarországi bérek között tapasztalható - derül ki a Hay Group legfrissebb kutatásából, amelyet szerdán tettek közzé.

images

A 2006 május- 2007 április közötti időszakot magába foglaló elemzésének résztvevői a tanácsadó cég ügyfeleiből, főként nagyobb, tőkeerős cégekből kerültek ki, így a minta is nagyrészt ilyen vállalkozásokból áll össze, a legkülönfélébb ágazatokból. Az idei kutatásba bevont 315 cég több mint 300 ezer dolgozót foglalkoztat, így a válaszok, a levont következtetések jelzés értékűek - mutatott rá Jakabos Tünde üzletág vezető. A Hay Group felmérése a már kapcsolatban lévő cégekre és az általuk javasolt újabb vállalatokra terjedt ki. A résztvevő cégek legtöbbje (50) FMCG ( Fast Moving Costumer Goods), a gyorsan forgó fogyasztási cikkek területéről került be, de jelentős volt az autóipari beszállító, elektronikai ipar, az ipari termelő cégek száma is.

A vizsgálatból kiderült, hogy nagyok az ágazatok szerinti eltérések. A legjobban fizetett szakterület az IT, ahol 17 százalékkal keresnek jobban az ott dolgozók, mint az átlag, a marketing területén 14 százalékkal, a pénzügy-számvitelnél ez a többlet 5 százalék. A termelésben alkalmazottak összjövedelme viszont 26 százalékkal kevesebb a számítástechnikai területen dolgozókénál. Az éves bruttó bérek versenyében ágazati felbontásban a bankok, pénzintézetek, nem tartós fogyasztási cikkek területén a legmagasabbak, de a számítástechnika, elektronika is ott áll az élmezőnyben.

Hatalmas eltérések tapasztalhatók a régiók szerinti összehasonlításban: helyenként a 28 százalékot is meghaladó különbségek mutatkoznak a fővárosi és az ország más tájain egyazon munkakörben dolgozók jövedelmei között. A megkérdezett cégek körében Budapesten az átlaghoz képest 16 százalékkal magasabbak a jövedelmek, Nyugat-Magyarországon 3 százalékkal alacsonyabbak. A fix bér és az összjövedelem területén a legnagyobb szakadék Budapest és Kelet-Magyarország között tátong, ami nem volt másként az elmúlt években sem. Szakértők a különbségek okait a fővárosban és az ország nyugati felén hangsúlyosabban jelen lévő, jobban fizető külföldi cégekben, valamint a munkavállalók mobilitásának hiányában látják.

A béremelés jelene, jövője: 5,8 százalék emelést terveznek

A különböző munkakörök összehasonlításánál a Hay Group öt csoportot különített el a regionális bérkülönbségek bemutatásához. Ezek a fizikai dolgozók, az irodai alkalmazottak, a szakértők/szakemberek, a vezetők és a felsővezetők csoportjai.
A felmérésben részt vevők fizikai dolgozóinak bére 2006 májusától 2007 április végéig alig mutatott némi emelkedést (6, 1 százalék), amely nem először fordul elő. A vezetők esetében viszont 6, 8 százalékos növekedést tapasztaltak.
A jelentés szerint a vállalatok a 2007-es és 2008-as időszakra átlagosan 5, 8 százalékos béremelést terveznek. A szakértők és felsővezetők 6, a vezetők 5, 9, az irodai alkalmazottak 5, 7 a fizikai dolgozók pedig 5, 6 százalékos emelésre számíthatnak.

Juttatások: vezetőknek evidens a mobil és az autó

A leggyakoribb juttatási formák sokat elárulnak az egyes munkakörökről, a dolgozók szervezetben elfoglalt pozíciójáról. A felsővezetők posztjához hozzátartozik a mobiltelefon és a vállalati autó. Legalábbis erről árulkodik a felmérés: 97, 5 százalékuk mobiltelefonnal, 94, 1 százalékuk pedig vállalati gépkocsival rendelkezik. Az értékesítési jutalékot és prémiumot tartalmazó változó bért 89, 9 százalékuk kapja, továbbképzésben 88, 8 százalékuk részesül. Hasonló a helyzet a vezetők esetén, ám ott a második helyen a továbbképzés áll, és csak az ötödik helyen szerepel az autó. A szakértők és fizikai dolgozók dobogósai között pedig egyáltalán nem szerepel sem vállalati kocsi, sem mobil, inkább képzés, változó bér, étkezési hozzájárulás, közlekedési támogatás vagy önkéntes nyugdíjpénztár.

Érdekesség, hogy a Hay Group szakértői azt is megvizsgálták, a különböző munkakörökben dolgozók munkavégzéshez vagy státuszszimbólum megteremtéséhez használják-e a céges autót. Kiderült, hogy közép és felső vezetők nagyobb arányban használják az utóbbiért. Ráadásul különböző típusú járműveket használhatnak: a szakértők Ford Focus, Opel Astra, Skoda Octavia, a középvezetők Ford Mondeo, Volswagen Passat és végül de nem utolsó sorban a vezetők az utóbbi két típuson kívül leggyakrabban Volvo-val és Audi-val járnak be a munkahelyükre. A felmérésben szereplő cégek 10 százaléka biztosít a fizikai dolgozóknak is rugalmas munkaidő beosztást, az irodai dolgozóknak a vállalkozások 48 százaléka, a szakértőknek, szakembereknek a munkahelyek 49 százaléka teszi lehetővé az ilyen munkaidő beosztást, ezen felül 10 százalékuk kötetlen munkaidőben foglalkoztatja ezeket a munkatársakat. A vezetők 40 százaléka rugalmas és 25 százaléka kötetlen munkaidővel gazdálkodhat.

A cafeteria rendkívül népszerű a felmérésben részt vevő vállalatok körében is: 2007-ben mintegy 15 százalékkal több cég vette igénybe ezt a juttatási formát, mint tavaly. A jövőben a cégek 20 százaléka tervezi ennek bevezetését. 2006-hoz képest egyébként minden munkakörben nőtt a cafeteria összege: tavaly például összesen 140 ezer, míg idén 190 ezer forintnak megfelelő juttatásban részesültek a fizikai dolgozók, a szakértők keretösszege 170 ezerről 220 ezer forintra nőtt, ami 30 százalékos emelkedés.

A csehek jobban keresnek

Nemzetközi összehasonlításban a magyar fizikai dolgozók, szakértők fizetését megelőzik a csehek és a lengyelek, a vezetők bérét figyelembe véve még az oroszok is előrébb állnak, mint mi és nem sokkal vannak elmaradva mögöttünk a románok sem - hívta fel a figyelmet a különbségekre Gyenge Zsolt, a Hay Group tanácsadója. A fizikai dolgozók összjövedelme kétszer annyi Portugáliában, mint Magyarországon, háromszor annyi Spanyolországban, négyszer annyi Ausztriában, és öt és félszer annyi Dániában. A szakértőknél, szakembereknél már kisebbek a különbségek, itt már a legmagasabb jövedelmet biztosító Dániában "csak" három és félszer annyihoz jutnak hozzá a dolgozók. A vezetők összjövedelménél tovább mérséklődnek a különbségek, itt a legnagyobb különbség kétszeres a dán és a német vezetők javára. A szakértői, szakemberi összjövedelmek vásárlóerejét összehasonlítva a válaszoló cégeknél, elmondható, hogy ha a magyar javadalmazást 100 százaléknak vesszük, ez az érték 120, 150 illetve 160 százalék Oroszországban, Csehországban illetve Lengyelországban, és 270 százalék Németországban.

Veszélyben a vezető utánpótlás

Kutatások szerint 2000 és 2025 között a 65 év felettiek aránya Közép-Kelet Európában 60 százalékkal fog megnőni. 2010-re a felsővezetők háromnegyede lesz nyugdíjra érett. A vállalatok 97 százaléka gondolja úgy, hogy problémát, 40 százalékuk pedig, hogy súlyos problémát jelent a vezetők pótlása. Ez ellen a rövid távú megoldás, hogy felemelik a béreket. Csehországban például az elmúlt évek leggyorsabb béremelését tapasztalták a vezetők szintjén. Szlovákiában is súlyos a helyzet, ott lakásokat ajánlanak fel a munkavállalóknak, hogy a gyárakhoz költözzenek. A Skoda cseh gyára saját egyetemet hozott létre az utánpótlás kinevelésére.

Egy kutatásból kiderül, hogy a világ legjobbnak titulált cégei a felsővezetők 80 százalékát belülről képezik át, és csak a maradék 20-at kívülről, míg a többi cég esetében ez csak 60 százalék. A legjobb, amit tehetnek, hogy a fiatal tehetségeket felismerik, képességeiket fejlesztik. Nagyon fontos, hogy a vezetők minden szinten megteremtsék e megfelelő munkahelyi légkört, odafigyeljenek beosztottjukra, és egymás között is jó kapcsolatot ápoljanak. A felsővezetők esetében a legfontosabb az időzítés, mivel a papír alapú önfejlesztés, tréning nem ér semmit, ha azt akkor kezdi el, amikor már betölti a pozícióját. Minél előbb kell megtörténnie a képzésnek - hangsúlyozta Scott Marlowe, a Hay Group csehországi ügyvezető igazgatója.

Gyimóthy Éva, HR Portal
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk