Megjelent: 2 hónapja

Biztossá vált: Pedagógussztrájkkal indul a tanév

Elfogyott a pedagógusok türelme, nem tudnak tovább várni arra, hogy a kormány beváltsa a bérrendezésre vonatkozó ígéreteit.

Elfogyott a pedagógusok türelme, nem tudnak tovább várni arra, hogy a kormány beváltsa a bérrendezésre vonatkozó ígéreteit – igy összegezték az eredményeket a kormány és a két pedagógus érdekvédő szervezet augusztus 10-i tárgyalását követően a tanárok képviselői.

Tanévkezdésig kell megoldani köznevelési krízishelyzetet, amelyet a tömeges pályaelhagyás, munkaerőhiány jellemez. Nagyon sok iskola nem tudja törvény szerint elkezdeni a tanévet, igy nem teljesül a mindenki számára Alaptörvényben biztosított jog a minőségi oktatásra.

Szeptembertől újraindul a munkabeszüntetés, mindenki kezdje meg az előkészületeket – hívta fel a pedagóguskollégái figyelmét Nagy Erzsébet.
Nem kaptunk választ arra, hogy a kormány saját erőből hogyan tudja még az idén rendezni a katasztrofális bérszínvonalat. Helyette arról értesültünk, hogy az EU majd augusztus végéig ad választ a kormány által benyújtott hosszútávú programra – mondta a Blikknek Nagy Erzsébet, a (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) PDSZ ügyvivője.

„Itt nem lesz normális tanévkezdés!” – jelentette ki az ügyvivő, aki szerint a kormány részéről nem érkezik majd új bérajánlat szeptemberig. Mint arról korábban már írtunk, a kabinet az EU-nak leadott anyaga szerint 2028-ra tervezi, hogy a pedagógusfizetések elérjék a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Augusztus 30-án lesz ugyan még egy utolsó egyeztetés, de a sztrájkbizottság arra kéri a pedagógusokat, hogy ne várjanak a sztrájkelőkészítéssel.

Fotó: unsplash.com

 

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter