Megjelent: 5 éve

Céges futó- és focicsapat, liftmentes élet - így támogatják a cégek a munkavállalóik mozgását

Minél több a testtömeg indexünk, annál többet hiányzunk a munkából, ugyanis az elhízás miatt 53 százalékkal több a hiányzások száma – hangzott el nemrégiben egy konferencián. Jelenleg minden 10. magyar munkavállaló vallja magát egészségesnek és a KSH adatai szerint 2011 és 2016 között 20-25 százalékkal növekedett a betegnapok száma. Úgy tűnik, csak minden harmadik cég foglalkozik ezzel a problémával – mi most mutatunk pár olyan céget, ahol a vezetőség fontosnak tartja, hogy a dolgozók mozogjanak és buzdítja is őket rendszeres testmozgásra.

Csatlakozás a MoveWeek-hez

Azt, hogy a mozgás jelentősége nincsen fókuszban a cégek életében jól mutatja, hogy Magyarországon egyedüliként a DXC Technology Hungary csatlakozott az európai Move Weekhez. Európa legnagyobb mozgásra ösztönző akciójához már 2015-ben is 1,8 millióan csatlakoztak Európa más országaiból. A kezdeményezés célja a vállalatnál az volt, hogy a dolgozók 5 napon keresztül 5 különböző mozgásformát próbáljanak ki, és örömmel mozogjanak együtt.

A sportos héten a cég dolgozói együtt futottak a Feneketlen-tó körül, ahol a cég egyébként rendszeresen sportoló ügyvezetője, Czibók Zoltán hol az élen haladt, hol a lemaradókat motiválta. „Fontosnak tartom, hogy minél több munkavállalónkat bevonjuk a közös mozgásos tevékenységekbe” – mondta Czibók Zoltán. „Hiszek abban, hogy a sportolástól egészségesebbek leszünk. Ez a legfontosabb cél, aminek eléréséhez hozzá kell segítenünk a környezetünket. A sport magától értetődő eszköz ehhez, aztán persze hosszan lehet sorolni a „járulékos” hasznokat is, hiszen közös élményeket szerzünk, energikusak, jobb kedvűek, magabiztosak leszünk általa. Ha lehetőségeket teremtünk és példát mutatunk előbb-utóbb egyre többen leszünk.”


A Move Week egy másik napján liftmentes életmódra ösztönözték a dolgozókat, az irodaház lift felőli bejáratain feliratok várták a dolgozókat, arra motiválva a kollégákat, hogy ma inkább a lépcsőházat válasszák. A DXC Technology-nál a Move Week helyi szervezője Papp Zsófia, a cég egyik HR-ese, az Employee Engagement Csoport tagja volt: „Amit máris tapasztalunk: van, aki a közös futás hatására elkezdett futni. Van, aki a Move Week óta a lépcsőt használja lift helyett. És van, aki ebédszünetben a piacra megy ebédért, mert addig is gyalogol. A Move Weeken kívül is rendszeresen tartunk irodai átmozgató tornát, a tavaszt pedig általában egy testösszetételméréssel indítják, ami a kollégáknak ad egy képet arról, hogy mi a pillanatnyi helyzetük, és ennek ismeretében tudják megtervezni a következő hónapok mozgásformáit és diétáját. Idén egy dietetikust is hívtunk, aki egyórás személyes konzultációt tartott a résztvevőknek” – mondta Papp Zsófia.

A cég a sportolás támogatásához Sportkártyát ad a kollégáknak, valamint rendszeresen részt vesznek a Legfittebb Munkahely felmérésen is, ahol tavaly a nagyvállalatok között a második helyet értek el.

A mozgás szeretete jelen van a cég mindennapjaiban: tavaly 250 rajthoz állást regisztráltak a különböző tömegsport eseményeken, ami nem csak futást, hanem úszást, túrát is jelent. „Számításaink szerint ez hozzávetőlegesen 100 aktív szabadidősportolót jelenthet a cégnél. A sport klub levelezési listán 200 fő feletti a tagok száma, ezzel a legnagyobb önszerveződő mozgalom vagyunk a cégen belül” – mondta Baranyai Tamás, a cég egyik projektmenedzsere. Leginkább a csapat- és váltóversenyeket kedvelik, tavaly többek között a céges futócsapat részt vett az UltraBalatonon, a Spartan Race-n, a Vivicittán, de a kerékpározás kedvelői is együtt indultak a Tour de Tisza-tó versenyen.

“A cégnél a futóklub/sportklub immár 20 éves múltra tekint vissza, 2000 júniusában először indult 4 db 6 fős váltónk a Dreher maratonváltó versenyen, melyen azóta is minden évben részt vettünk” – mondta Weiler Zsolt, a DXC Sportklub önkéntes szervezői csapat vezetője, a cég egyik projektmenedzsere.

„2019-ben Az olimpiai ötpróba égisze alatt alakítottuk ki a rendezvény portfóliónkat. Munkatársaink bármely olimpiai ötpróbás versenyen indulhatnak, több verseny esetében a DXC szervezést és nevezési díj támogatást is biztosít számukra. Az új belépő tréningeknek része a sportklub bemutatása is, már ott igyekszünk „megszerezni” az erre nyitott új belépőket. Volt már olyan eset, amikor a felvételi interjún mondta valaki, hogy a DXC futóklubnak szeretne tagja lenni, látta a lapot a Facebook-on.” – mondta Baranyai Tamás.

VivicittaA DXC csapata a Vivicitta után.


Az Oracle-nál fociznak és kerékpároznak

Az Oracle európai labdarúgó tornája – Oracle EMEA Football Tournament - már több mint 20 éve létezik, és idén először női csapatok is részt vettek benne – tudtuk meg a cégtől. Minden évben más európai városban kerül sor a megmérettetésre, ahol nagy- és kispályán, tehát 11-es és 6-os csapatokban mérkőznek az országok csapatai. A csapatokban nagyrészt Oracle kollégák vesznek részt - korlátozott számban „külsősök” is lehetnek benne, így volt kollégák, partnercég munkatársai, Oracle alkalmazott hozzátartozói.

A helyszín, szervezés és az utazás költségeit is a cég állja, a résztvevő csapatok pedig lelkesen készülnek a megelőző hetekben, hónapokban. „A sportolás mellett a csapat- és kultúraépítés az egyik legfontosabb szempont, onnan kezdve, hogy az országok csapatai nagyon vegyes összetételűek, olyan kollégáknak adva közös élményt, akik munkaügyben esetleg sosem találkoznak” – mondta Vörös Eszter, az Oracle Hungary HR vezetője.

2019-ben a férfiaknál az ír csapat, a nők között pedig a románok győztek. A magyar csapat legutóbb 2017-ben győzött kispályán.

Az Oracle női futballcsapata.

Persze nem mindenki szeret focizni, van aki ennél praktikusabb sportot űz: az Oracle Hungary támogatja a kerékpáros közlekedést is. Hogy minél több kollégának legyen kedve biciklivel munkába járni, a cég megteremtette a fizikai követelményeket: a kerékpároknak a mélygarázsban külön tárolót alakítottak ki, és rendelkezésre állnak kényelmes zuhanyzók is az irodában. A lehetőségen felbuzdulva a kollégák levelezőlistát hoztak létre maguknak, tippeket osztanak meg, segítséget nyújtanak egymásnak és közös bringás programokat szerveznek.

A Bónusz Brigád is együtt tornázik

Egy kisebb cégnél, kisebb léptékű dolgokkal is mozgásra lehet ösztönözni a dolgozókat. A Bónusz Brigád HR-vezetője, László Katalin vezette be a cégnél az irodatornát, amit egy sportért elkötelezett kollégájuk tart rendszeresen a dolgozóknak.


A cég emellett az irodaházban működő fitneszterembe vásárol belépőket, illetve kedvezményre jogosító kártyákat a munkavállalóinak. „Ezt a lehetőséget 10 dolgozó használja rendszeresen, néhányan pedig alkalomszerűen kapcsolódnak be a sporttevékenységekbe” – mondta László Katalin, aki HR-vezetőként szem előtt tartja a dolgozók egészségét, fittségét, ezért is tartja fontosnak, hogy minél többen mozogjanak a cégnél, ezért folyamatosan verbuvál új résztvevőket a sportos tevékenységekhez.

Földszin Balázs, a Bónusz Brigád értékesítője heti 2-3 alkalommal, munka után jár csoportos köredzésre. „Tökéletesen kikapcsol és felfrissít a napi "szellemi fáradtság" után, ami pedig extrán élvezetessé teszi az edzéseket, hogy az irodából többen is visszajáró vendégek vagyunk ezeken az edzéseken, így alapjáraton adott a jó hangulat, a jó csapat és a kellemes időtöltés” – mondta Balázs erről a mozgásformáról. „A csapat nagyon jó, túrázni is elmentünk együtt a környező hegyekbe, tervezünk edzőtábort, illetve kipróbálunk trambulinparkokat is” – ezt már a cég egy másik munkatársa mondta. „Nekem a sport rendszeres jelenléte a mindennapokban, a fiatalos erőnlét és egészség a fontosak, de van, akinek az ideális testsúly elérése a cél. Azért motiváló a csoportos óra, mert együtt elérni valamit sokkal jobb dolog.”
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mozgás ide vagy oda, kimutatták, hány óra ülőmunka káros menthetetlenül az egészségre

Azt már eddig is tudtuk, hogy az emberi test mozgásra termett, és a sok ülés egyértelműen káros az egészségünkre. A San Diegói Kaliforniai Egyetem... Teljes cikk

Új trend terjed a munkaidő-beosztásban: dolgozz akkor, amikor a teljesítőképességed csúcsán vagy

Bagoly vagy pacsirta? – mindenki hallotta már a kérdést és be is tudja sorolni saját magát valamelyik táborba. Nem ördögtől való tehát az a... Teljes cikk

19 vezérigazgató halt meg tavaly munka közben - jobb "vállalati atlétává" kell válni

Tavaly 19 vezérigazgató halt meg munka közben, de a szám ennél több is lehet. Egyre összetettebb, egyre gyorsabban változó világunkban soha nem volt... Teljes cikk