Megjelent: 3 éve

Céges futó- és focicsapat, liftmentes élet - így támogatják a cégek a munkavállalóik mozgását

Minél több a testtömeg indexünk, annál többet hiányzunk a munkából, ugyanis az elhízás miatt 53 százalékkal több a hiányzások száma – hangzott el nemrégiben egy konferencián. Jelenleg minden 10. magyar munkavállaló vallja magát egészségesnek és a KSH adatai szerint 2011 és 2016 között 20-25 százalékkal növekedett a betegnapok száma. Úgy tűnik, csak minden harmadik cég foglalkozik ezzel a problémával – mi most mutatunk pár olyan céget, ahol a vezetőség fontosnak tartja, hogy a dolgozók mozogjanak és buzdítja is őket rendszeres testmozgásra.

images

Csatlakozás a MoveWeek-hez

Azt, hogy a mozgás jelentősége nincsen fókuszban a cégek életében jól mutatja, hogy Magyarországon egyedüliként a DXC Technology Hungary csatlakozott az európai Move Weekhez. Európa legnagyobb mozgásra ösztönző akciójához már 2015-ben is 1,8 millióan csatlakoztak Európa más országaiból. A kezdeményezés célja a vállalatnál az volt, hogy a dolgozók 5 napon keresztül 5 különböző mozgásformát próbáljanak ki, és örömmel mozogjanak együtt.

A sportos héten a cég dolgozói együtt futottak a Feneketlen-tó körül, ahol a cég egyébként rendszeresen sportoló ügyvezetője, Czibók Zoltán hol az élen haladt, hol a lemaradókat motiválta. „Fontosnak tartom, hogy minél több munkavállalónkat bevonjuk a közös mozgásos tevékenységekbe” – mondta Czibók Zoltán. „Hiszek abban, hogy a sportolástól egészségesebbek leszünk. Ez a legfontosabb cél, aminek eléréséhez hozzá kell segítenünk a környezetünket. A sport magától értetődő eszköz ehhez, aztán persze hosszan lehet sorolni a „járulékos” hasznokat is, hiszen közös élményeket szerzünk, energikusak, jobb kedvűek, magabiztosak leszünk általa. Ha lehetőségeket teremtünk és példát mutatunk előbb-utóbb egyre többen leszünk.”


A Move Week egy másik napján liftmentes életmódra ösztönözték a dolgozókat, az irodaház lift felőli bejáratain feliratok várták a dolgozókat, arra motiválva a kollégákat, hogy ma inkább a lépcsőházat válasszák. A DXC Technology-nál a Move Week helyi szervezője Papp Zsófia, a cég egyik HR-ese, az Employee Engagement Csoport tagja volt: „Amit máris tapasztalunk: van, aki a közös futás hatására elkezdett futni. Van, aki a Move Week óta a lépcsőt használja lift helyett. És van, aki ebédszünetben a piacra megy ebédért, mert addig is gyalogol. A Move Weeken kívül is rendszeresen tartunk irodai átmozgató tornát, a tavaszt pedig általában egy testösszetételméréssel indítják, ami a kollégáknak ad egy képet arról, hogy mi a pillanatnyi helyzetük, és ennek ismeretében tudják megtervezni a következő hónapok mozgásformáit és diétáját. Idén egy dietetikust is hívtunk, aki egyórás személyes konzultációt tartott a résztvevőknek” – mondta Papp Zsófia.

A cég a sportolás támogatásához Sportkártyát ad a kollégáknak, valamint rendszeresen részt vesznek a Legfittebb Munkahely felmérésen is, ahol tavaly a nagyvállalatok között a második helyet értek el.

A mozgás szeretete jelen van a cég mindennapjaiban: tavaly 250 rajthoz állást regisztráltak a különböző tömegsport eseményeken, ami nem csak futást, hanem úszást, túrát is jelent. „Számításaink szerint ez hozzávetőlegesen 100 aktív szabadidősportolót jelenthet a cégnél. A sport klub levelezési listán 200 fő feletti a tagok száma, ezzel a legnagyobb önszerveződő mozgalom vagyunk a cégen belül” – mondta Baranyai Tamás, a cég egyik projektmenedzsere. Leginkább a csapat- és váltóversenyeket kedvelik, tavaly többek között a céges futócsapat részt vett az UltraBalatonon, a Spartan Race-n, a Vivicittán, de a kerékpározás kedvelői is együtt indultak a Tour de Tisza-tó versenyen.

“A cégnél a futóklub/sportklub immár 20 éves múltra tekint vissza, 2000 júniusában először indult 4 db 6 fős váltónk a Dreher maratonváltó versenyen, melyen azóta is minden évben részt vettünk” – mondta Weiler Zsolt, a DXC Sportklub önkéntes szervezői csapat vezetője, a cég egyik projektmenedzsere.

„2019-ben Az olimpiai ötpróba égisze alatt alakítottuk ki a rendezvény portfóliónkat. Munkatársaink bármely olimpiai ötpróbás versenyen indulhatnak, több verseny esetében a DXC szervezést és nevezési díj támogatást is biztosít számukra. Az új belépő tréningeknek része a sportklub bemutatása is, már ott igyekszünk „megszerezni” az erre nyitott új belépőket. Volt már olyan eset, amikor a felvételi interjún mondta valaki, hogy a DXC futóklubnak szeretne tagja lenni, látta a lapot a Facebook-on.” – mondta Baranyai Tamás.

VivicittaA DXC csapata a Vivicitta után.


Az Oracle-nál fociznak és kerékpároznak

Az Oracle európai labdarúgó tornája – Oracle EMEA Football Tournament - már több mint 20 éve létezik, és idén először női csapatok is részt vettek benne – tudtuk meg a cégtől. Minden évben más európai városban kerül sor a megmérettetésre, ahol nagy- és kispályán, tehát 11-es és 6-os csapatokban mérkőznek az országok csapatai. A csapatokban nagyrészt Oracle kollégák vesznek részt - korlátozott számban „külsősök” is lehetnek benne, így volt kollégák, partnercég munkatársai, Oracle alkalmazott hozzátartozói.

A helyszín, szervezés és az utazás költségeit is a cég állja, a résztvevő csapatok pedig lelkesen készülnek a megelőző hetekben, hónapokban. „A sportolás mellett a csapat- és kultúraépítés az egyik legfontosabb szempont, onnan kezdve, hogy az országok csapatai nagyon vegyes összetételűek, olyan kollégáknak adva közös élményt, akik munkaügyben esetleg sosem találkoznak” – mondta Vörös Eszter, az Oracle Hungary HR vezetője.

2019-ben a férfiaknál az ír csapat, a nők között pedig a románok győztek. A magyar csapat legutóbb 2017-ben győzött kispályán.

Az Oracle női futballcsapata.

Persze nem mindenki szeret focizni, van aki ennél praktikusabb sportot űz: az Oracle Hungary támogatja a kerékpáros közlekedést is. Hogy minél több kollégának legyen kedve biciklivel munkába járni, a cég megteremtette a fizikai követelményeket: a kerékpároknak a mélygarázsban külön tárolót alakítottak ki, és rendelkezésre állnak kényelmes zuhanyzók is az irodában. A lehetőségen felbuzdulva a kollégák levelezőlistát hoztak létre maguknak, tippeket osztanak meg, segítséget nyújtanak egymásnak és közös bringás programokat szerveznek.

A Bónusz Brigád is együtt tornázik

Egy kisebb cégnél, kisebb léptékű dolgokkal is mozgásra lehet ösztönözni a dolgozókat. A Bónusz Brigád HR-vezetője, László Katalin vezette be a cégnél az irodatornát, amit egy sportért elkötelezett kollégájuk tart rendszeresen a dolgozóknak.


A cég emellett az irodaházban működő fitneszterembe vásárol belépőket, illetve kedvezményre jogosító kártyákat a munkavállalóinak. „Ezt a lehetőséget 10 dolgozó használja rendszeresen, néhányan pedig alkalomszerűen kapcsolódnak be a sporttevékenységekbe” – mondta László Katalin, aki HR-vezetőként szem előtt tartja a dolgozók egészségét, fittségét, ezért is tartja fontosnak, hogy minél többen mozogjanak a cégnél, ezért folyamatosan verbuvál új résztvevőket a sportos tevékenységekhez.

Földszin Balázs, a Bónusz Brigád értékesítője heti 2-3 alkalommal, munka után jár csoportos köredzésre. „Tökéletesen kikapcsol és felfrissít a napi "szellemi fáradtság" után, ami pedig extrán élvezetessé teszi az edzéseket, hogy az irodából többen is visszajáró vendégek vagyunk ezeken az edzéseken, így alapjáraton adott a jó hangulat, a jó csapat és a kellemes időtöltés” – mondta Balázs erről a mozgásformáról. „A csapat nagyon jó, túrázni is elmentünk együtt a környező hegyekbe, tervezünk edzőtábort, illetve kipróbálunk trambulinparkokat is” – ezt már a cég egy másik munkatársa mondta. „Nekem a sport rendszeres jelenléte a mindennapokban, a fiatalos erőnlét és egészség a fontosak, de van, akinek az ideális testsúly elérése a cél. Azért motiváló a csoportos óra, mert együtt elérni valamit sokkal jobb dolog.”
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A szakértők egyetértenek a négynapos munkahét bevezetésével

Online kerekasztal-beszélgetést tartottak a négynapos munkahét bevezetésének előnyeiről és hátrányairól. Teljes cikk

18 fok lesz télen a közintézményekben

A kórházakat és a bentlakásos szociális intézményeket kivéve 18 fok lesz télen a közintézményekben - jelentette be Gulyás Gergely. Nem... Teljes cikk

A kutyabarát munkahelyeké a jövő

Miközben ma már szinte minden második magyarországi háztartásban van egy kutya, minden eddiginél többen szeretnék magukkal vinni a kisállataikat a... Teljes cikk