Megjelent: 2 éve

Csalj mosolyt a kollégáid arcára már hétfő reggel!

A munkáltatói márka építése azt jelenti, hogy élményt kell teremteni az összes HR folyamaton átívelően. Ahol komolyan veszik, ott a márkaépítésnek stratégiai szerepe van - mondta Johann Driessens, a 2018-as év globális munkáltatói márkavezetője, a Branded.Careers alapítója Horváth Ádámnak, a BrandFizz Chief Sparkle Offizzerének adott exkluzív interjúban.

images

images

Az Európai Employer Branding Szövetség és a Branded.Careers alapítójaként óriási ismerete van a munkáltatói márkaépítésben. Véleménye szerint mit jelent a munkáltatói márka építése és miért fontos?

Ha munkáltatói márkát építesz, az azt jelenti, hogy élményeket teremtesz az összes HR folyamaton átívelően. A munkáltatói márka azt jelenti, hogy értesz az alkalmazottakhoz, tapasztalatod van az onboarding folyamatokban, a jelölt kiválasztásban, sőt kiléptetési tapasztalatokkal is rendelkezel. Őszintén hiszem, hogy ha olyan marketingtevékenységet akarsz folytatni, ami képes bevonzani és megtartani a tehetségeket, akkor a célcsoportod számára élményeket kell kreálnod, amikből aztán fantasztikus emlékek válnak.

A munkáltatói márka manapság csak egy hívószó, vagy ennél azért többet jelent? Hogyan profitálhat egy vállalat a jó munkáltatói márkából?

Nos, manapság ez sokszor csak egy hívószó, legalábbis ha megnézed, hogy a vállalatok miként tekintenek rá. Ugyanakkor ha jól csinálod, akkor ez maximálisan a vállalat növekedését célzó stratégiai része. Ez azt jelenti, hogy ez egy üzleti funkció, nemcsak HR funkció. Az egész szervezet működését át kell hatnia, vagyis mindenkit bele kell vonni a takarítótól egészen a vezérigazgatóig. A munkáltatói márkaépítés abszolút stratégiai lépés a vállalkozás növekedésében.

Hogyan befolyásolhatja a jó munkáltatói márka az üzletet?

Rengeteg területre kiterjed a hatása, például a befektetés megtérülésére és a fő teljesítménymutatókra. Úgy gondolom, hogy az igazi hatás mégis az, amit az ügyfeleinknél látok: náluk az emberek mosolyognak hétfő reggel! Az üres pozíciók betöltésének ideje sokkal rövidebb. Az emberek sokkal gyorsabban érzik magukat otthon a cégnél, emiatt hamarabb lesznek hatékonyak. Van egy másik oldala is ennek az egésznek és ezt nehéz mérni: ez az a „happy profit”, amit létrehozol a szervezetben. Ahogy az emberek éreznek a munka iránt és ahogy másoknak beszélnek a cégről, az tényleg megfizethetetlen. A „happy profit”-ot nehéz mérni, de hatással vagy arra, hogy miként látnak téged munkáltatóként, és hogy mennyire tartják a cégedet vonzónak. Tehát a „happy profit” nemcsak a vállalkozásodban keletkezik, de a munkavállalók számára is megtérülést eredményez. Mert ha téged választanak és jó munkáltató vagy, és a munkáltatói márkád valóban hiteles és vonzó, akkor egyszerűen jobb életminőségük lesz, ami egy fantasztikus dolog.

Johann DriessensJohann Driessens
Ön a munkáltatói márkaépítés ismert szakembere, folyamatosan járja a világot és előad ebben a témában. Milyen trendek vannak manapság a munkáltatói márkaépítésben?

Egyrészt az első trend az, hogy a cégek elkezdtek úgy tekinteni a munkáltatói márkaépítésre, mint egy valós üzleti funkcióra. A másik trend pedig az élményekre összpontosít: a vállalkozások megtanulják, hogyan hozhatnak létre olyan élményeket, amelyek képesek megszólítani és bevonzani a célcsoportjaikat. Másrészt azt látom, hogy egyre több vállalat látja a munkáltatói márkaépítését belső tevékenységként. A belső munkáltatói márkaépítés ugyanolyan fontos kezd lenni, mint a külső, ez a trend pedig egyre nagyobb befolyással bír.

Egy évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Employer Branding Szövetséghez (EAEBA), ami most ünnepli az első születésnapját. Miért csatlakozott a szervezethez, és hogyan profitál Ön ebből?

Azért csatlakoztam az EAEBA-hoz, mert a szervezetben a legképzettebb employer branding szakértők foglalnak helyet, akiknek valódi szenvedélye a munkáltatói márkaépítés. Ez számukra nemcsak egy munka, hanem valódi szenvedéllyel akarnak segíteni a cégeknek a megfelelő tehetségek elérésében és megtartásában. Ez egy fantasztikus szervezet, ahol mindenki szaktekintély a saját területén. Sokat tanulunk egymástól, és azt is látom, hogyan fejlődnek azok, akik a szervezet tagjaiként nap mint nap értéket teremtenek. Nagyon inspiráló és energizáló ennek a folyamatnak a része lenni.

Mit tudna ajánlani egy magyar vezérigazgatónak? Magyarországon munkaerőhiány van, a gazdaság virágzik, mindenki a legjobb tehetségeket akarja felvenni. Hogyan vágna bele a munkáltatói márkaépítésbe, ha Ön egy magyar CEO lenne?

Úgy gondolom, hogy egy cég vezetője számára nagyon fontos megérteni, hogy a cég növekedéséhez az út az embereken, nem pedig csak a rendszereken keresztül vezet. Őszintén hiszem, hogy egy vezetőnek a pénzügyi vezető szerepe helyett inkább a humán menedzser szerepet kell betöltenie. Remélem, hogy a világ minden táján és Magyarországon is nagyon sok vezető létezik, akik értik a humán tőke jelentőségét egy szervezetben. Ez nem csupán a növekedés eszköze, hanem egy felelősséggel járó, fontos feladat is. Remélem ők értik, hogy ha olyan munkád van, amelyben másokért dolgozol, akkor az életük része vagy, és ha ezt megértik, akkor profitálhatnak a motivált és eredményes munkatársak munkájából.

„Én vagyok a CEO, a munkáltatói márkaépítés a HR feladata” - néha ezt halljuk.

Vezetőként az első feladatunk az, hogy szakemberhez fordulunk, aki segít megérteni a munkáltatói márkaépítés működését, és azt, hogy hogyan lehet megteremteni a mögötte lévő dinamikákat, valamint hogyan lehet stratégiai szempontból megközelíteni a munkáltatói márkaépítést. A vezetők és a szakmabeliek számára a munkáltatói márkaépítés sokáig a marketinget és az álláshirdetéseket jelentette. 2020-ban a munkáltatói márkaépítés a cégen belül integráltan létezik, ezt a váltást pedig az igazán vonzó cégek kezdeményezték. Ma már a vezetők a legnagyobb példaképek egy cégnél, a munkáltatói márkaépítés pedig nem csak HR feladat.

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkavállalói részvények és extra szabadság - interjú Mihók Krisztinával, az Erste Bank HR-vezetőjével

Lojalitást növelő munkavállalói részvényprogram, a banknál eltöltött idő mérföldköveihez kötött akár négy hétig terjedő extra fizetett... Teljes cikk

Mitől vonzó egy munkaadó?

A telekommunikációs szektor “Legvonzóbb munkaadója” címet nyerte el a Yettel Magyarország Zrt. (még az előző márkanéven) a Randstad... Teljes cikk

Így bánjunk a pályázókkal állásinterjún

Egy udvariatlan irodai portás is romba dönthet egy kiválasztási folyamatot – figyelmeztet cikksorozata negyedik részében Varga Krisztina személyzeti... Teljes cikk