Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 hete

Csapatépítő játékok

A jó csapatépítő kikapcsol, fejleszti az interperszonális kapcsolatokat, a kommunikációt. A napi rutin felrázása és a játékos környezet kialakítása segít megváltoztatni a megszokott hierarchiát. A csapatmunkával együtt épül a bizalom, valamint a vezetői és kommunikációs készségek. Összegyűjtöttünk néhány tippet hatékony csapatépítő játékokra, kint és bent egyaránt.

A csapatépítés célja a kikapcsolódás és közös élmények szerzésén túl a kommunikáció és az interperszonális kapcsolatok erősítése, a kreatív gondolkodás ösztönzése és a problémamegoldó készség fejlesztése. A csapat által hozott energia rendkívül értékes, egy emlékezetes nap ezt tovább erősíti. A csapatépítés növeli az elkötelezettséget, újrateremti és megerősíti a dolgozók közötti kapcsolatot, amivel javul a csoportdinamika. A napi rutin felrázása és a játékos környezet kialakítása segít megváltoztatni a megszokott hierarchiát. A csapatmunkával együtt épül a bizalom, valamint a vezetői és kommunikációs készségek. 

A legsikeresebb, legemlékezetesebb csapatépítő események azok, amelyek nem tűnnek átlagos irodai napnak. Ez a nap ne a vezetői leckékről vagy gyakorlati tanulságokról szóljon, legyen főszerepben a kikapcsolódás, az élmény alapú tapasztalatszerzés. Az együtt töltött idő, az élmények megosztása vagy a közös cél érdekében végzett vicces, sportos feladatok kötődést alakítanak ki.

Ez elmúlt évek tapasztalatai alapján összegyűjtöttük a legnépszerűbb csapatépítéseket, amikről a legtöbb pozitív visszajelzést kaptuk.

Egy nap, amikor félreteszitek a vállalati dolgokat

A Geocaching hatalmas népszerűsítésnek örvend világszerte. A hazai, céges csapatépítős változata kicsit bensőségesebb, de legalább ugyanannyira izgalmas, mint az eredeti kaland. A cél megtalálni az elrejtett pontokat és teljesíteni a pontoknál elhelyezett kihívásokat. A geocaching program azért az egyik legközkedveltebb, mert számtalan módon alakítható – szinte bárhol megrendezhető, ahol van elérhető GPS jel, a kihívások nehézségének és variációjának csak a képzelet szab határt, emellett garantáltan összekovácsolja a csapatot.

csapatépítés, geocaching, élmény

 

Irány a szabadba – csapatépítés az irodán kívül

Bár legtöbbször a csapatépítő programokat a tavaszi és őszi szezonban rendezik, télen is igazán hangulatos csapatépítések szervezhetők külsős helyszínen is, száraz időben. Csak a megfelelő ruházatról és némi forró teáról kell gondoskodni.

Az irodán kívüli csapatépítések egyik célja a mentális és fizikai egészség fejlesztése. Az outdoor programok teljes feltöltődést nyújtanak, főleg, ha a csapatra még izgalmak is várnak. Kalandosabb formája, ha együtt térképezik fel a kollégák a természetet. A Vadon kaland elnevezésű program aktív tapasztalatszerzést tesz lehetővé: a túrán megoldandó feladatok által a kreativitásra is szükség van és nem mellesleg a csapatmunka is elengedhetetlen lesz. A csapatépítő programot a szervezők a cég igényeinek megfelelően állítják össze, így a kihívások, feladatok többféle célt is szolgálnak. A kalandos nap eredményei pedig az erős csapatkohézió és felfrissült kollégák lesznek.

Sportos programok kis és nagy csapatok számára

A sport bizonyítottan oldja és segít kezelni a stresszt. A közeli sportpálya lefoglalásával egyszerűen szervezhető foci – vagy kosárkupa, hiszen ezek mindig egyszerű, de mégis élvezetes elemei egy mozgalmas és frissítő csapatépítő programnak. Ezeknél a játékoknál a versenyszellem mellett nap végére meglesz a kellemes fáradtság és a sikerélmény sem marad el.

Az irodai munka felrázásának egyik legnépszerűbb eszköze a Céges Olimpia szervezése. Ez tulajdonképpen egy mini sportnap, rengeteg sportággal, egyéni és csapatversenyekkel, a végén egy hivatalos eredményhirdetéssel. Legnagyobb előnye, hogy az irodát sem feltétlenül kell elhagyni – az Irodai olimpia a már jól megszokott munkahelyi helyszíneken kerül megrendezésre. Ilyenkor csupa olyan feladatot kell megoldania a résztvevőknek, amelyben a már jól megszokott irodai eszközöket másféle módon használják fel. A program amellett, hogy összekovácsolja a csapatot, fejleszti a problémamegoldó készséget, a kreativitást és a kommunikációs képességeket is.

Kreatív lelkeknek

Akik nem versengeni szeretnének egymással egy csapatépítő során, hanem közösen alkotni, azok is számos lehetőség közül választhatnak. Az egyik ilyen például a közös festés, amikor egy Óriás festmény részletekben készül el a kollégák által. Ebben az esteben sok kis képből áll össze egy nagy egész, ami bekeretezve a későbbiekben sokszor az irodák falát díszíti. Az egyedi Kerámia mozaik workshop fő küldetése pedig a közös, kreatív együttműködés fejlesztése. Közös alkotás a 3 órás workshop keretén belül, amikor a résztvevők 10-15 fős csoportban megtanulják a mozaikkészítés fortélyait, majd a remekműveket haza is vihetik.

A legegyszerűbb megoldás, ha csapatépítésről van szó

Amikor szorít az idő és a z időjárás sem kedvez a kültéri programoknak, akkor a legegyszerűbb megoldás egy-egy sporteszköz bérlése pár hétre. Ezeket a munkatársak használhatják az ebédszünetben, vagy a projektek egyeztetéséhez, vagy akár házi bajnokságok is szervezhetők. 

csapatépítés, asztalitenisz, pingpong

Minden vállalati család-és sportnap elhagyhatatlan kelléke a pingpong. Bárki örömét leli egy jó kis Asztalitenisz bajnokságban. Nem számít a felkészültség, hiszen némi gyakorlással mindenki gyorsan belejön a klasszikus labdajátékba. Hasonlóan könnyed és közkedvelt eszköz a csocsó asztal, aminek XXL változata biztosan kiszolgál egy nagyobb létszámú irodát is. A játék öröme és az önfeledt szurkolás garantáltan kikapcsol mindenkit és lehetőséget ad egy kicsit kiszakadni a mindennapi mókuskerékből.

A kisebb csapatépítőket az őszi, kora téli munkától terhelt szezonban is érdemes beiktatni, mert általuk nem csak a munkahelyi morál javul, de a termelékenység és a stressztűrő képesség is fejlődik.

A cikk szakmai támogatója a TEAM Rekreáció Kft.

  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újabb száz vállalat vezeti be a négynapos munkahetet Nagy-Britanniában

Négynapos munkahétre áll át újabb 100 brit vállalat, amelyek összesen 2600 embert foglalkoztatnak. Teljes cikk

Csapatépítő játékok

A jó csapatépítő kikapcsol, fejleszti az interperszonális kapcsolatokat, a kommunikációt. A napi rutin felrázása és a játékos környezet... Teljes cikk

Új lendületet adunk a HR szakmának: Csaposs Noémi az OHE elnöke

Két év után tartott személyes jelenléttel konferenciát november 16-án az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) a HR Portállal... Teljes cikk