Megjelent: 2 éve

Egészséges iroda zöld növényekkel - tippek, fajták

Remélhetőleg, belátható időn belül visszatérhetünk a munkahelyünkre. Lehet, hogy át kell alakítani a helyiségeket, átmenetileg megszüntetni az egylégterű irodákat és szeparált munkaállomásokat kialakítani. A térelválasztás legtrendibb módja, ha élő növénnyel tesszük, ami a takarás mellett, a levegő tisztításáról is gondoskodik.

Az is jól eső érzés, ha az ablakból kinézve zöldet látunk, de ez nehezebben kivitelezhető, mint, ha az irodát díszítenénk zölddel. Legegyszerűbb megoldás, ha szép, egységes kaspókba ültetünk megfelelő szobanövényeket, de, ha lehetőségeink engedik, kiegészíthetjük akár egy lenyűgöző növényfallal.

Egy jó munkahely olyan, ahova kellemes érzés bemenni, ahol egészséges környezetben tudunk dolgozni. Mitől érezhetjük azt, hogy egy munkahelyen figyelnek az egészségünkre? (Sok egyéb mellett) például az élő növények ottlétéről, mert nem is tudunk róla, de hatnak ránk, méghozzá rendkívül pozitívan.

Nézzünk néhány konkrét dísznövényjavaslatot!


Nem meglepő, hogy azok a növények ideálisak irodába, amiknek nincsenek speciális igényeik (pl. gyakori locsolás, közvetlen napfény, magas páratartalom). Mindenképp olyan növényt válasszunk, ami bírja a szélsőséges körülményeket és mindig vegyük figyelembe a hely adottságait. Az egész napos klímát, sötétítést, száraz levegőt, és a rendelkezésre álló tereket.

Rendkívül jól alkalmazkodnak az irodai körülményekhez a rákvirág fajták (Aglaonema sp). Ez az ezerarcú szobanövény, ami már nagymamáink lakását is szerényen díszítette, szenzációs friss, üde hatást kelt, és cserébe alig kér valamit.

Irodákban leggyakrabban a változó rákvirág (Aglaonema commutatum) és a kínai rákvirág (Aglaonema modestum) újabb fajtáival, hibridjeivel találkozhatunk. Leginkább haragoszöld, olykor fehérrel, vagy pirossal mintázott, csíkozott leveleivel díszit.

Elviseli a sötétebb irodákat, szépen fejlődik egy félárnyékos zugban is, csupán annyit kér, hogy ne vele támasszuk ki az ajtót, mert a huzatot nem szereti.

irodai növény


Amennyiben az irodánk zöldesítésén gondolkozunk, mindenképp jusson eszünkbe a sárkányfa (Dracaena). Tökéletes választás, hiszen változatos megjelenésükkel mindenképp feldobják az irodák hangulatát, látképét, ugyanakkor gondozásuk rendkívül egyszerű.

A szobai futókával (Scindapsus aureus) sem tévedhetünk. Csekély törődéssel látványos növekedést tudunk elérni. Akár nagy belmagasságú teremben, vagy folyosón ámpolnanövényként éppúgy díszít, mint kaspóból lelógatva. Oszlopos alakban, karóra felfuttatva egy üres sarkot tud megszépíteni. Ráadásul számos változata ismert, amik színben, mintázatban és formában térnek el egymástól. Legismertebbek az ezüstös (Scindapsus pictus) a bársonyosan aranyszínű (Scindapsus golden) és a kifejezetten vagány neon (Scindapsus neon).

A filodendron napjaink egyik legdivatosabb növénye, valóságos filodendron mánia söpör végig a világon. Hatalmas, harsogóan zöld leveleivel, szoliterként hódít a leánykori nevén ismert Könnyező pálma (Monstera delicosa). Kócosabb kistestvére, a Philodendron xanadu szintén gyakori lakója intézményeknek, fontos viszont, hogy őket nagy helyiségben érdemes elhelyezni, ahol érvényesülni tudnak. A Philodendron scandens kis szív alakú kúszó dekoratív szépség. Felhasználása meglehetősen sokoldalú.

filodendron


Örök irodai (és persze otthoni) kedvenc a fikusz. Töretlenül hódit a könnyed megjelenésű, aprólevelű, köznyelven csüngő ágú (Ficus benjamina), amit metszéssel szépen tudunk alakítani. Előszeretettel alkalmazzák irodákban a viszonylag igénytelen, mégis jól fejlődő, fényes levelű serlegkocsányú fikuszt (Ficus cyathistipula). A legmutatósabb faj kétségkívül a lantlevelű fikusz (Ficus lyrata). Ez a páratlanul dekoratív, különleges szépségű növény oszlopos formáját megtartva önmagában is kiemelkedik a térből. És még az árnyékot is kedveli. Kell ennél több?

A mindig népszerű, elegáns megjelenésű pálmák világos, nagy előadó termekben, aulákban tudnak igazán jól kiteljesedni. Legkedveltebbek közülük az elegáns aranypálma (Areca lutescens), a légies kenciapálma (Howea forsteriana) és a szeldelt levelű, -igazi ritkaságnak számító- mutatós halfarok pálma (Caryota mitis).

Külön öröm, ha az irodában színes leveleket, vagy virágzó dísznövényt is láthatunk. A krotonnak (Codiaeum), a vitorlavirágnak (Spathiphyllum) vagy a flamingóvirágnak (Anthurium) biztosan őszinte csodálói leszünk, mivel a törődést látványos virágokkal hálálják meg.

A dísznövényeken túl


Zöldfal, zuzmó,- és mohafal

Egyre népszerűek mostanában a növényfalak, amik segítségével a függőleges felületek is bezöldíthetők. Ezek a növény összeültetések különféle szerkezetekkel vannak a falhoz rögzítve, és általában külön öntözőrendszerrel is el vannak látva. Bár nem olcsó mulatság a kiépítésük és a fenntartásuk, de egyedi, reprezentatív hatást érhetünk el velük. Például, egy recepciós pult mögött megjelenő, élő növényekből kiírt cégnév garantáltan odavonzza a tekintetet.

Nem mellékesen pedig becsempészünk egy darabka „erdőt” a négy fal közé, ami folyamatosan tisztítja a szőnyegből, tisztítószerekből a levegőbe kerülő káros anyagokat.

zuzmó, mohafal


A zuzmó-, és mohafal látványa fantasztikus! Olyan, mint egy nagy zöld paplan, amibe az ember egyből belehuppanna. Formájának, felhasználásának csak a képzelet szab határt, emiatt rendkívül egyedi, látványos és természetes. Ráadásul, helytakarékos és hangszigetelő hatása is van, akár térelválasztó panelként is funkcionálhat.

Őszintén azt gondolom, hogy az élő növények nélküli iroda olyan, mint egy kedvetlen, szürke sivatag, ahol nincs túl sok kedvünk dolgozni, kevésbé tudunk kreatívak és motiváltak lenni. Az üde, egészséges növények közelsége pozitívan hat a koncentrációra, csökkenti a szorongást és javítja a hangulatunkat.Miért ne lehetne ezt az egészségmegőrző, közérzetjavító hatást a munkahelyen is fenntartani? Pont ott, ahol a legnagyobb szükség van rá!

irodai növény


Végül a számtalan pozitív hatás mellé még egy érdekes kutatást emelnék ki, ami szerint a növényekkel gazdagon díszített környezet, növeli a fogyasztást. A vásárlók 9-12%-kal hajlandóak többet költeni zöld környezetben.

Úgyhogy tessék néhány dekoratív cserepes példányt beszerezni az ügyféltárgyalókba.

  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mi Hazánk: Töröljék el az oltási kötelezettséget az érintett szakmákban!

A Mi Hazánk arra szólította fel a főváros vezetését, hogy töröljék el az önkormányzatok által bizonyos munkakörök betöltéséhez előírt... Teljes cikk

Végtelen stresszben élünk - hogyan próbáljuk oldani a megfelelés kényszerét?

Az agyunk nem a mai világra optimalizált, nem bír olyan gyorsasággal változni, ahogy az elmúlt évszázadokban és különösen évtizedekben... Teljes cikk

Az aktív magyar dolgozók fele vett igénybe magánegészségügyi szolgáltatást tavaly

Az EY felmérése szerint egyre többen választják a magánegészségügyet Magyarországon, ugyanakkor még mindig csak a magyarok 12 százaléka... Teljes cikk