Megjelent: 3 éve

Egészséges iroda zöld növényekkel - tippek, fajták

Remélhetőleg, belátható időn belül visszatérhetünk a munkahelyünkre. Lehet, hogy át kell alakítani a helyiségeket, átmenetileg megszüntetni az egylégterű irodákat és szeparált munkaállomásokat kialakítani. A térelválasztás legtrendibb módja, ha élő növénnyel tesszük, ami a takarás mellett, a levegő tisztításáról is gondoskodik.

Az is jól eső érzés, ha az ablakból kinézve zöldet látunk, de ez nehezebben kivitelezhető, mint, ha az irodát díszítenénk zölddel. Legegyszerűbb megoldás, ha szép, egységes kaspókba ültetünk megfelelő szobanövényeket, de, ha lehetőségeink engedik, kiegészíthetjük akár egy lenyűgöző növényfallal.

Egy jó munkahely olyan, ahova kellemes érzés bemenni, ahol egészséges környezetben tudunk dolgozni. Mitől érezhetjük azt, hogy egy munkahelyen figyelnek az egészségünkre? (Sok egyéb mellett) például az élő növények ottlétéről, mert nem is tudunk róla, de hatnak ránk, méghozzá rendkívül pozitívan.

Nézzünk néhány konkrét dísznövényjavaslatot!


Nem meglepő, hogy azok a növények ideálisak irodába, amiknek nincsenek speciális igényeik (pl. gyakori locsolás, közvetlen napfény, magas páratartalom). Mindenképp olyan növényt válasszunk, ami bírja a szélsőséges körülményeket és mindig vegyük figyelembe a hely adottságait. Az egész napos klímát, sötétítést, száraz levegőt, és a rendelkezésre álló tereket.

Rendkívül jól alkalmazkodnak az irodai körülményekhez a rákvirág fajták (Aglaonema sp). Ez az ezerarcú szobanövény, ami már nagymamáink lakását is szerényen díszítette, szenzációs friss, üde hatást kelt, és cserébe alig kér valamit.

Irodákban leggyakrabban a változó rákvirág (Aglaonema commutatum) és a kínai rákvirág (Aglaonema modestum) újabb fajtáival, hibridjeivel találkozhatunk. Leginkább haragoszöld, olykor fehérrel, vagy pirossal mintázott, csíkozott leveleivel díszit.

Elviseli a sötétebb irodákat, szépen fejlődik egy félárnyékos zugban is, csupán annyit kér, hogy ne vele támasszuk ki az ajtót, mert a huzatot nem szereti.

irodai növény


Amennyiben az irodánk zöldesítésén gondolkozunk, mindenképp jusson eszünkbe a sárkányfa (Dracaena). Tökéletes választás, hiszen változatos megjelenésükkel mindenképp feldobják az irodák hangulatát, látképét, ugyanakkor gondozásuk rendkívül egyszerű.

A szobai futókával (Scindapsus aureus) sem tévedhetünk. Csekély törődéssel látványos növekedést tudunk elérni. Akár nagy belmagasságú teremben, vagy folyosón ámpolnanövényként éppúgy díszít, mint kaspóból lelógatva. Oszlopos alakban, karóra felfuttatva egy üres sarkot tud megszépíteni. Ráadásul számos változata ismert, amik színben, mintázatban és formában térnek el egymástól. Legismertebbek az ezüstös (Scindapsus pictus) a bársonyosan aranyszínű (Scindapsus golden) és a kifejezetten vagány neon (Scindapsus neon).

A filodendron napjaink egyik legdivatosabb növénye, valóságos filodendron mánia söpör végig a világon. Hatalmas, harsogóan zöld leveleivel, szoliterként hódít a leánykori nevén ismert Könnyező pálma (Monstera delicosa). Kócosabb kistestvére, a Philodendron xanadu szintén gyakori lakója intézményeknek, fontos viszont, hogy őket nagy helyiségben érdemes elhelyezni, ahol érvényesülni tudnak. A Philodendron scandens kis szív alakú kúszó dekoratív szépség. Felhasználása meglehetősen sokoldalú.

filodendron


Örök irodai (és persze otthoni) kedvenc a fikusz. Töretlenül hódit a könnyed megjelenésű, aprólevelű, köznyelven csüngő ágú (Ficus benjamina), amit metszéssel szépen tudunk alakítani. Előszeretettel alkalmazzák irodákban a viszonylag igénytelen, mégis jól fejlődő, fényes levelű serlegkocsányú fikuszt (Ficus cyathistipula). A legmutatósabb faj kétségkívül a lantlevelű fikusz (Ficus lyrata). Ez a páratlanul dekoratív, különleges szépségű növény oszlopos formáját megtartva önmagában is kiemelkedik a térből. És még az árnyékot is kedveli. Kell ennél több?

A mindig népszerű, elegáns megjelenésű pálmák világos, nagy előadó termekben, aulákban tudnak igazán jól kiteljesedni. Legkedveltebbek közülük az elegáns aranypálma (Areca lutescens), a légies kenciapálma (Howea forsteriana) és a szeldelt levelű, -igazi ritkaságnak számító- mutatós halfarok pálma (Caryota mitis).

Külön öröm, ha az irodában színes leveleket, vagy virágzó dísznövényt is láthatunk. A krotonnak (Codiaeum), a vitorlavirágnak (Spathiphyllum) vagy a flamingóvirágnak (Anthurium) biztosan őszinte csodálói leszünk, mivel a törődést látványos virágokkal hálálják meg.

A dísznövényeken túl


Zöldfal, zuzmó,- és mohafal

Egyre népszerűek mostanában a növényfalak, amik segítségével a függőleges felületek is bezöldíthetők. Ezek a növény összeültetések különféle szerkezetekkel vannak a falhoz rögzítve, és általában külön öntözőrendszerrel is el vannak látva. Bár nem olcsó mulatság a kiépítésük és a fenntartásuk, de egyedi, reprezentatív hatást érhetünk el velük. Például, egy recepciós pult mögött megjelenő, élő növényekből kiírt cégnév garantáltan odavonzza a tekintetet.

Nem mellékesen pedig becsempészünk egy darabka „erdőt” a négy fal közé, ami folyamatosan tisztítja a szőnyegből, tisztítószerekből a levegőbe kerülő káros anyagokat.

zuzmó, mohafal


A zuzmó-, és mohafal látványa fantasztikus! Olyan, mint egy nagy zöld paplan, amibe az ember egyből belehuppanna. Formájának, felhasználásának csak a képzelet szab határt, emiatt rendkívül egyedi, látványos és természetes. Ráadásul, helytakarékos és hangszigetelő hatása is van, akár térelválasztó panelként is funkcionálhat.

Őszintén azt gondolom, hogy az élő növények nélküli iroda olyan, mint egy kedvetlen, szürke sivatag, ahol nincs túl sok kedvünk dolgozni, kevésbé tudunk kreatívak és motiváltak lenni. Az üde, egészséges növények közelsége pozitívan hat a koncentrációra, csökkenti a szorongást és javítja a hangulatunkat.Miért ne lehetne ezt az egészségmegőrző, közérzetjavító hatást a munkahelyen is fenntartani? Pont ott, ahol a legnagyobb szükség van rá!

irodai növény


Végül a számtalan pozitív hatás mellé még egy érdekes kutatást emelnék ki, ami szerint a növényekkel gazdagon díszített környezet, növeli a fogyasztást. A vásárlók 9-12%-kal hajlandóak többet költeni zöld környezetben.

Úgyhogy tessék néhány dekoratív cserepes példányt beszerezni az ügyféltárgyalókba.

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek