kapubanner for mobile
Megjelent: 18 éve

Elbocsátások és keresett foglalkozások az I. félévben

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hivatalos jegyzéket adott ki a 2006. június 30-ig tervezett munkaviszony megszűnések, így a romló pozíciójú szakmák és a legkeresettebb foglalkozáspozíciók köréről. Sajnos kiemelten sok 150 fő fölötti céges elbocsátás várható az év első felében.

"Szakma-, és foglalkozáspozíciók, országos adatok 2006. I. félév" címmel hivatalos jegyzéket publikált az Állami Foglalkoztatási Szolgálat, melyből kiderült: igen sok eddig is kritikus helyzetben lévő szakma az idei év első hónapjaiban sem számíthat az eddiginél jobb munkaerő-piaci viszonyokra.

Romló pozíciójú szakmák az első félévben
A romló pozíciójú szakmák közül 150 főnél több tervezett munkaviszony megszüntetést jelentettek be az alábbi területekről:
Egészségügy - orvosi szakasszisztens pozíció, szociális ápoló, gondozó
Malomipar - malomipari munkás,
Kereskedelem - kereskedelmi ügyintéző pozíció, gazdasági ügyintézők, irodai jellegű foglalkozások,
Bőripar - bőrdíszműves, cipőkészítő
Ipar - villanyszerelő, épületasztalos, kubikos, üveggyártó
Mezőgazdaság - állattartási és állattenyésztési foglalkozások, baromfitartó és -tenyésztő.
Továbbá kiemelten sok elbocsátás várható a lista elején szereplő irodai adminisztrátor, írnok, elektroműszerész, bútorasztalos és bolti pénztáros pozíciók estén is.

A következő kategóriában, tehát a 100-149 fős tervezett elbocsátás kategóriájában az alábbi kiemelt pozíciók jönnek szóba az első félév folyamán:
- cukoripari munkás,
- kereskedelmi tevékenységet folytató részegység vezetője,
- vendéglátó-ipari foglalkozások.

50-99 fő közötti elbocsátások várhatóak a textilkonfekció-ipar terén szabász pozícióban, raktározási, üzemeltetési ügyintéző pozíció esetén.

A 20-49 fős elbocsátási körben szerepel a szociális munkás, a számviteli ügyintéző és a gépkezelő, de még a vám-, és pénzügyőri, valamint az építészmérnöki pozíció is.

10-19 fős elbocsátásokat jelentettek be óvónői,
postai és banki pénztárosi, szociális asszisztensi, biztosítási ügyintézői, járatkísérői állások terén.

Legtöbb elbocsátási pozíciót a 150 feletti és az 50 alatti kategóriában jelöltek meg. A publikált adatok szerint kiemelkedően sok elbocsátás várható a mezőgazdaságban és az építőiparban, de az egészségügy és a malomipar, valamint a bőripar terén is.


Tervezett létszámfejlesztések az első félévben
150 főnél nagyobb tervezett létszámfejlesztést regisztráltak az egyes ipari szakmunkás-pozíciók esetén, így az öntödei foglalkozás, a gumitermékgyártó, a vegyi alapanyagot és terméket gyártó gépkezelő, illetve a villamossági szerelők, műszerész-szakmák esetén. A kereskedelemben szintén az "egyszerű szolgáltatási jellegű foglalkozások" -példának okáért a felszolgáló és vendéglátó-ipari eladói pozíció- létszámfejlesztése várható. A közoktatás terén 150 fő feletti fejlesztést irányoztak elő a középiskolai tanár, oktatói állás esetén, míg ugyanekkora munkaerő-felvétel várható az általános orvosi szakmában.

100-149 fős munkaerő-fejlesztést jeleztek a szakorvosi, szoftverfejlesztő-informatikusi, egyéb számítástechnikai foglalkozások körében, továbbá ellensúlyozandó az általános iskolai elbocsátásokat, általános iskolai tanár és tanítói állások is várhatóak a munkaerőpiacon.

50-99 fős új álláshelyek lesznek a jegypénztáros, a szállodai portás és szobaasszony pozíciók esetén, de a szociális munkás, a cukoripari munkás, a tejfeldolgozó és a vegyésztechnikusi szakmák esetén is.

20-49 fő között jelenik meg a munkaerő-piacon új titkárnői, kötői, nyomdász, építőipari gépkezelő, munkavállalási tanácsadó, adószakértői, szaktanácsadói és diplomás ápolónői, ápolói állás. Előre jeleztek továbbá új elhelyezkedési lehetőségeket tűzoltói, igazgatási ügyintézői és munkaügyi nyilvántartói pozíciók esetén.

10-19 fős fejlesztés várható cégenként a gyógytornász, az idegenforgalmi ügyintézői, humánerő-gazdálkodási ügyintézői, revizori, pedagógusasszisztensi, erősáramú villamosmérnöki állások körében.

Míg némely pozíciók esetén a munkaerő felvétel és a tervezett elbocsátások hellyel-közzel kiegyenlítik egymást, addig megfigyelhető, hogy különösen az egészségügyben várhatóak meglehetősen nagy létszám-ingadozások hasonlóan a közoktatáshoz és a mezőgazdasághoz.

Mindazonáltal szem előtt kell tartani, hogy ezeket a munkaerő-keresleti és leépítési adatokat az előre nem tervezhető piaci viszonyok miatt csak megközelítőleg tudhatjuk, így bármilyen keresleti/kínálati ingadozás nagyban befolyásolhatja azok alakulását.




Figyelem! A fenti adatok szemléltető jellegűek. Kérjük, a teljes lista megtekintéséhez kattintson az alábbi PDF fájl letöltési útvonalára:
http://www.afsz.hu/resource.aspx?ResourceID=afsz_merop_baromet_szakma_2006_1f
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek