Megjelent: 13 éve

Életmódváltás a munkahelyen

images

images

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) szerint nem várt sikerrel zárult a Szívbarát Munkahely pályázat, amellyel a munkahelyi stressz kezelésének fontosságára kívánták felhívni a szervezetek figyelmét. Az üzleti világban szinte mindenütt fellelhető a túlfokozott stressz. Bár a cégek hatékonyságát is befolyásolja, hogyan kezelik ezt a problémát, a vállalatok viszonylag keveset foglalkoznak ezzel a kérdéssel - hívja fel a figyemet az OEFI.

A Szívbarát Munkahely nyerteseinek példája azonban jól mutatja, hogy kis odafigyeléssel és némi energia-ráfordítással miként tehető egy munkahely szívbaráttá. A legjobbakat több mint 100 pályázó közül választotta ki a szakértő zsűri.

A nagyvállalati kategóriában az első három helyezett az Alcoa-Köfém Kft, a Coca-Cola Beverages Magyarország, illetve a Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központja lett, kis- és közép vállalati kategóriában a Mediaedge:ce Hungary Kft-nek, a DOW Hungary-nek, illetve a Környezettudatos Vállaltirányítási Egyesületnek ítélték a díjat, a különdíjat pedig a Menhely Alapítvány kapta.

Életmódváltás a munkahelyen

Az Alcoa-Köfém Kft. 1993-óta folyamatosan bővíti egészségbarát programjait és nagy hangsúlyt fektet a megelőző szűrő vizsgálatokra is.

A Coca-Cola Beverages Magyarország Kft. 2006 augusztusában indította útjára Munkahelyi Egészségfejlesztő programját. A cég közel 1300 dolgozója számára nyújt folyamatos segítséget ahhoz, hogy életvitelük, életminőségük tudatos irányításukkal javuljon és egészségüket mindinkább meg tudják őrizni. A program célja a munkavállalók egészségmegőrzésének elősegítése, az egészséges életmód átadása előadásokon, egyéni tanácsadáson, rekreációs programon való részvétel biztosításával.

Kiemelt hangsúlyt fektet a dolgozók fizikai kondíciójának karbantartására a Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központja. Ennek egyik magyarázata az, hogy minden katonának meg kell felelnie a fizikai állóképességet vizsgáló Cooper-teszten. A Magyar Honvédségnél egyébként is hagyományosan nagy elismertsége van a sporteredményeknek, alakulatuk szemléletének alapgondolata az egészség megőrzése. Éppen ezért számos lehetőséget biztosítanak munkavállalóik számára a munkaidő keretében történő testmozgásra: a katonákat tornapálya, teniszpálya, konditerem várja.

A Mediaedge:cia Hungary Kft. 2004-től indított útjára olyan programokat, melyek az egészségtudatos gondolkodást segítették elő. A cafeteria program bevezetése során a különböző öngondoskodást segítő elemek kerültek előtérbe. A rendszeres testmozgás támogatása fontos lépés volt az egészségmegőrzés területén, így a cég minden munkavállalója számára ingyenesen elérhető sportolási lehetőségek kínálkoznak: edzőtermi és szabadtéri sportok - kosárlabda, futball. A dolgozók nagyon kedvelik emellett a futóversenyeket. A cég idén vezette be a közös reggelit és a havonkénti orvosi konzultációt.

A DOW Hungary Kft. dolgozói számára közös kirándulásokat, vízi túrákat, és egyéb rendezvényeket tart. A cég futballcsapata 1995 óta vesz részt az iparágban dolgozók számára meghirdetett futball kupán. Természetesen egyéb sportolási lehetőségek is kínálkoznak, mint az úszás, fallabdázás vagy akár a cég által kialakított saját konditeremben a mindennapi edzés. A stresszoldó masszázs is a dolgozók felüdülését szolgálja.

A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület nevéhez és tevékenységéhez híven maga is jó példával jár elől. A vállalatoknak nyújtott Zöld iroda programjuk a környezet- és emberbarát irodák kialakítását és fenntartását célozza meg és segíti. A KÖVET szinte a kezdetektől ilyen keretek között működik. A dolgozók kiegyensúlyozottsága, fittsége, a munkavégzés eredményességén egyértelműen mérhető. A cégnél a szívbarát működtetésnek köszönhetően elhanyagolható lett a betegszabadságok aránya, a munkatársak terhelhetőbbek lettek. A cég továbbá stresszmentes légkört teremt a rendszeres beszélgetések, értékelések, személyes karriertervezés révén.

A különdíjas Menhely Alapítvány a különdíjként kapott összeget a dolgozók életmódjának javítására és egy közös sportnap szervezésére fogja felhasználni.  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minimum húszezren örülhetnek: felpörög a magyar filmipar

A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések feloldásával elkezdődtek a nemzetközi bérmunkák előkészületei, és hamarosan ismét teljes... Teljes cikk

Így néz ki az új, „koronabiztos” iroda

A koronavírus-járvány enyhülése következtében az irodákba is megkezdődött a dolgozók visszatérése. A vállalatoknak azonban még mindig nagyon... Teljes cikk

Három ember megsérült egy karcagi üzemben

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés alapos gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Karcagi Rendőrkapitányság, miután három... Teljes cikk