kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Elválhatunk gondoskodva?

Sok helyen tapasztalni, hogy az eddigi kínzó munkaerőhiány mellett a munkaerő elbocsátásán van a hangsúly - írja Pálfi-Poczik Emese, az Arthur Hunt LTT üzletág vezető tanácsadója. Az elmúlt hónapokban felbukkant egy “régi ismerős” a megrendelések között, az outplacement, azaz a gondoskodó elválás. Mi is ez pontosan és hogyan lehet jól csinálni?

Pálfi-Poczik Emese, Arthur Hunt-

Az utóbbi három évben folyamatosan olyan extrém helyzetekkel találjuk szembe magunkat, amelyekre nem voltunk felkészülve. Ahogyan mi egyénileg is küzdöttünk ezekkel, úgy a szervezeteknek is újabb  készségeket kellett elsajátítaniuk ahhoz, hogy megőrizzék versenyképességüket, hatékonyságukat, értékeiket.

Szervezetfejlesztői szempontból érdekes látni, hogy vezetők, munkavállalók, csoportok és szervezetek miként élik meg a kontrollvesztés állapotát, hogyan kezelik a bizonytalanságot, és milyen megküzdési módokat találnak arra, hogy újból és újból talpra álljanak. Akadályok ide vagy oda, nagyon sok projektem és megbízásom szólt a növekedésről, fejlődésről és gyarapodásról. Az elmúlt hónapokban azonban régi ismerős bukkant fel újra, az üzletágunk egyik első szolgáltatása, a gondoskodó elválás program, azaz az outplacement-tanácsadás

Nagyon sok szervezet átstrukturálásba kezdett, a piac mozgolódik, átalakít, észszerűsít, akvirál, összeolvad. Van, aki a piaci pozícióját erősíti meg, van, aki a pénzügyi helyzetét. Mindenesetre sok helyen tapasztalni, hogy az eddigi kínzó munkaerőhiány mellett, sok vállalatnál a munkaerő elbocsátásán van a hangsúly.  Sok éves tapasztalatunk alapján kiemeltünk néhány szempontot, amit érdemes szem előtt tartani ahhoz, hogy a lehető legfájdalommentesebben kezeljük ezeket a nehéz döntéseket.

    1. Mindig alapozzuk meg, készítsük elő: Transzformációs projektekben nélkülözhetetlen a megfelelő előkészület. Szánjunk rá időt, találjuk ki a stratégiánkat, és ne féljünk segítséget kérni tanácsadói oldalról.
   2. Adjunk a változásnak értelmet: Illesszük a változást az elérni kívánt víziónkhoz. Adjunk értelmet a változásnak, és magyarázzuk el részletesen, hogy a jelenlegi helyzet miért vált szükségessé, és az hogyan szolgál egy tágabb vállalati célt.
    3. Kommunikáljunk: bármennyire is indokolható gazdaságilag, pénzügyileg, vagy stratégiailag egy változás, azt már megtanultuk, hogy a változás érinti a munkavállalókat. Az átstrukturálás, akvizíció vagy összeolvadások esetén mindenképpen megnő a munkavállalói bizonytalanság és szorongás, emiatt folyamatosan informáljuk az állományt.
    4. Tegyünk meg mindent a gondoskodó elválásért: Vállaljunk felelősséget a munkavállalókért, még akkor is, hogyha a szerződésünk már nem kötelez erre. Amellett, hogy a munkavállalói márkaépítés stratégia része lehet a gondoskodó elválás, érzelmileg is megkönnyíti mindkét fél helyzetét.
   5. Tiszta, egyértelmű és transzparens szempontok szerint hozzunk döntést: A folyamat kezdete előtt tervezzük meg, hogy milyen szempontok játszanak szerepet akkor, hogyha munkavállalók között kell döntenünk. Akvizíció vagy összeolvadás esetén kifejezetten fontos, hogy a munkavállalók előtt transzparensek legyen a döntési szempontok. Érdemes lehet a kiválasztás támogató módszertanokat is bevetni (interjú, készségek felmérése)
    6. Gondoskodjunk a megmaradó állományról: Mindenképpen helyezzük fókuszba a megmaradó munkaerő állomány jólétét, figyeljünk a megmaradó csapatok kohéziójára, informáljuk őket, tegyünk lépéseket a frusztrációjuk csökkentésére. Vezetőként kritikus szempont ilyenkor, hogy mennyire szenzitíven kezeljük a megmaradó csapatok reakcióit, hogyan támogatjuk meg motivációjukat, és miként formáljuk az összetartást.

 

Mi az az outplacement program?

Az outplacementet gondoskodó elválásként is nevezhetjük. Pozíció megszűnése, leépítés, átstrukturálás esetén a munkaadó külső tanácsadóval segíti a menesztett munkavállaló elhelyezkedését.  A tanácsadási folyamat strukturált, célvezérelt, személyre szabott. A felkészült tanácsadó képes segítséget nyújtani a munkakeresési stratégia felépítésében, felkészít az interjúra, folyamatosan elérhető a munkakeresés során, és segít meghatározni a piaci értéket is. Emellett a munkahelyvesztés okozta lelki hullámvölgyben is támogatja az álláskeresőt, így gyakran pszichológus vagy coach végzettséggel is rendelkezik.

Ha outplacement szolgáltatás keresünk, vegyük figyelembe a szolgáltató profilját. Érdemes olyan szervezetre támaszkodni, ami:
    • piaci ismerettel rendelkezik és érti annak működését
    • tanácsadói rendszeresen részt vesznek kiválasztásban, interjúztatásban, első kézből ismerik a munkáltató igényeit
    • képesek támogatást nyújtani elakadások, mentálhigiénés témák, veszteségfeldolgozás esetén
    • portfóliójuk alapján eszközeik és módszereik vannak az egyén fejlesztésére is.

Összefoglalva, a gondoskodó elválás programok célja az, hogy felelősséget vállaljunk döntéseinkért, és a lehető legtöbbet tegyük meg azokért a munkavállalókért, akik önhibájukon kívül kénytelenek elhagyni szervezetünket. Ezáltal bizonyíthatjuk felelősségvállalásunkat és biztosíthatunk egyfajta védőhálót azoknak az embereknek, akik hozzájárultak a közös céljaink eléréséhez.

Pálfi-Poczik Emese az Arthur Hunt Leadership, Talent and Transformations üzletág vezető tanácsadója. Több, mint 7 éve foglalkozik szervezetek fejlesztésével, munka és szervezet szakpszichológus és executive coach, az Arthur Hunt csapatát 5 éve erősíti tanácsadóként. Komplex szervezetfejlesztési és transzformációs projekteket tervez és vezet. Az Arthur Hunt Group nemzetközi LTT csapatának tagja, az Arthur Hunt Leadership Kompetencia modell 2022 egyik kidolgozó tanácsadója.

A nyitóképen Pálfi-Poczik Emese

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek