Megjelent: 3 éve

Ennyi pénzt kaphatnak vissza a gyerekes családok 2022-ben

Mintegy 1,1 millió gyerekes családban 1,5 millió kereső kaphat személyi jövedelemadó visszatérítést 5,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén 2022 elején. Egy kereső maximum 800 ezer forint adóvisszatérítést kaphat, két kereső esetén ez az összeg 1,6 millió forint.

szja 2021-

A számítások szerint mintegy 1,1 millió gyerekes családban 1,5 millió kereső kaphat személyi jövedelemadó visszatérítést 5,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor elmondta, azt javasolta a kormánynak, hogy a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején adják vissza azt a személyi jövedelemadót, amelyet 2021-ben befizettek a költségvetésbe.

Egy kereső maximum 800 ezer forint adóvisszatérítést kaphat, két kereső esetén ez az összeg 1,6 millió forint a családban. Az intézkedéscsomag 600 milliárd forintba kerül, 1,5 millió kereső esetén átlag 400 ezer forintot jelent személyenként a visszatérítés - mondta most Nagy Márton a részletekről.

A Pénzügyminisztérium 4,3 százalékos GDP-növekedéssel kalkulálta az idei költségvetést, minden 1 százalékponttal magasabb növekedés pedig 250 milliárd forint mozgásteret nyit a költségvetésben, vagyis 5,5 százalékos gazdasági növekedés felett lesz fedezet az intézkedésre. Magyarország pedig a sikeres egészségügyi védekezés következtében másfél-két hónappal hamarabb nyit, mint az uniós átlag, ami 1 százalékponttal nagyobb növekedési többletet jelent Magyarországnak.

Nagy Márton szerint a magyar munkaerőpiac nagyon erősnek bizonyult a válság időszakában, mivel az uniós országokkal összevetve a magyar munkanélküliségi ráta alig emelkedett, a foglalkoztatottság szintje alig csökkent, a vállalatok megtartották a foglalkoztatottakat. 

A kormány bértámogatási programjának segítségével a vállalatok ki tudták termelni a bérköltségeket, nem bocsátottak el munkavállalót, ezért a foglalkoztatottság visszaemelése 4,6 millióra gyorsan bekövetkezhet. De nem ez a cél, hanem kétszer 50 ezer munkahelyet teremteni, 50 ezret azért, mert ennyit "pusztított el" a járvány, újabb 50 ezret pedig azért, hogy közel kerüljön az ország a teljes foglalkoztatottsághoz - mondta. 

A hitelmoratóriummal kapcsolatban Nagy Márton jelezte, komoly szakmai vita folyik a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség bevonásával, szeptember végéig a jelenlegi formájában marad a hitelmoratórium, addig lehet gondolkodni a folytatáson.

Orbán Viktor június 10-én a Kormányinfón elmondta azt is, hogy a kormány nemzeti konzultációt indít a gazdaság újraindításáról. Kikérik az emberek véleményét arról, hogy a minimálbért egy vagy több lépésben 200 ezer forintos szintre emeljék-e, emellett szeretnének megerősítést kérni a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítésével kapcsolatban is, valamint a hitelmoratórium ügyében, illetve a migráció és a klímaadó kérdésében is.

Fotó: unsplash.com
 

 

 

 

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek